Νίκος Μήτσης: Μάνη και Ξηρόμερο στα 1831 - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

01 Οκτωβρίου 2019

Νίκος Μήτσης: Μάνη και Ξηρόμερο στα 1831


Επ΄ ευκαιρία των 188 ετών από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και μέσα από αδιάσειστα στοιχεία από πρωτογενείς αρχειακές πηγές, όπως μας συνηθίζει ο Ξηρομερίτης ιστορικός ερευνητής , Νίκος Θεοδ. Μήτσης, παρουσιάζουμε την ιστορική διατριβή που αφορά την εμφυλιοπολεμική κατάσταση στα 1831 στην Ελλάδα, την ανταρσία στη Μάνη από τους Μαυρομιχαλαίους, τις αντιδράσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου και των στρατευμάτων της Δυτ. Ελλάδος προς τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και τον σκοτεινό και δόλιο ρόλο των ξένων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία).


Άξιο σημειώσεως για τον αναγνώστη σ' αυτό το θέμα που σας παρουσιάζουμε , είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης των Ακαρνάνων προς το πρόσωπο του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που μας φέρνει στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά ο Νίκος Μήτσης . Ένας αθόρυβος ιστορικός ερευνητής , που για την προσφορά του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας στην εθνική Παλιγγενεσία , μέσα από την πολύχρονη έρευνα του στα Γ.Α.Κ , αλλά και τη δράση του στα πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά πράγματα του Ξηρομέρου , μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ότι οι ιστορικές του έρευνές και τα βιβλία του , είναι αναμφισβήτητα και με τη βούλα πιστοποιητικά εγκυρότητας για την Τοπικής μας Ιστορία.

Θα μείνετε έκθαμβοι , διαβάζοντας για τις δημοκρατικές Συνελεύσεις των Ξηρομεριτών στον Μύτικα στις 28 Φεβρουαρίου 1831, στον Αετό Ξηρομέρου στις 4 Αυγούστου 1831 , στη Βόνιτσα στις 3 Αυγούστου 1831, όπως και τα ψηφίσματα συμπαράστασης τους προς τον Ιωάννη Καποδίστρια , εξ αιτίας της ανταρσίας των Μαυρομιχαλαίων κατά του Καποδίστρια.


Θα διαπιστώσετε ποια χωριά συμμετείχαν στις Συνελεύσεις αυτές , ποια ονόματα υπέγραψαν , τη Δημογεροντία της Βόνιτσας στα 1831 , όπως και τη Δημογεροντία του Ξηρομέρου, την Αστυνομία στον Μύτικα στα 1831 , τα ψηφίσματα συμπαράστασης από τα στρατόπεδα του Μακρυνόρους και τα ονόματα των αξιωματικών του Ταξιαρχικού Σώματος στη Δυτική Ελλάδα. 

Παράλληλα θα διαβάσετε και αντίστοιχα ψηφίσματα υπέρ του Καποδίστρια από δεκάδες χωριά της Μάνης . Τη δολοφονία του Καποδίστρια από τους : Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη , καθώς και την τραγική τους εκτέλεση .

Θα δείτε σε πρωτότυπη μορφή τη δακρύβρεχτη επιστολή δακρυρροούντων οπλαρχηγών της Δυτικής Ελλάδος με τις πρωτότυπες υπογραφές των : Γεωργίου Βαρνακιώτη , Θεόδωρου Γρίβα , Ανδρέα Ίσκου , Κίτσου Τζαβέλα, Γεωργίου Τσόγκα , Δημήτρη Μακρή , Κωνσταντή Βέρρη , Γιαννάκη Στάικου , Παναγή Γαλάνη , Γαρδικιώτη Γρίβα, Βικέντιου Πίσσα Φρούραρχου Μεσολογγίου κλπ αξιωματικών .

Αλλά και τις δυο εθνοσυνελεύσεις και δυο κυβερνήσεις που υπήρχαν στα 1831 εξ αιτίας της εμυλιοπολεμικής κατάστασης που επικρατούσε τότε στην άρτι συσταθείσα ανεξάρτητη Ελλάδα.

Όπως και την έλευση του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα στα 1833 , μετά από την έγκριση της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων τον Ιούλιο του 1832 .

Ιστορικά ντοκουμέντα που κάθε αναγνώστης θα ήθελε να γνωρίζει , καθότι η πραγματική μας ιστορία και δη η Τοπική δεν μας έχει διδαχθεί , για λόγους που αναντίρρητα δεν είναι της παρούσης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad