Απόψεις: Πολιτική χωρίς ηθική, δημοκρατία δίχως δημοκράτες - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

06 Οκτωβρίου 2019

Απόψεις: Πολιτική χωρίς ηθική, δημοκρατία δίχως δημοκράτες


Πολιτική χωρίς ηθική, δημοκρατία δίχως δημοκράτες


 
Η οικονομική κρίση γιγαντώνεται όταν διασταυρωθεί με την κρίση των συνειδήσεων και των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ηθική είναι το ύψιστο αγαθό που θα πρέπει να διαμορφώνει την νοοτροπία κάθε ανθρώπου και να αποτυπώνεται στις πράξεις του. Η πολιτική τέχνη πρέπει να είναι αλληλένδετη και όχι αλληλοσυγκρουόμενη με την ηθική και την εντιμότητα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι οφείλουν να αποβλέπουν στη συλλογική ευμάρεια και όχι στην εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών και ανήθικων συμβιβασμών, που έχουν προσυμφωνηθεί και υπακούουν σε παράλογες απαιτήσεις και καιροσκοπικές τακτικές.

Η πολιτική διακυβέρνηση μιας χώρας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το λαό που την υπηρετεί και συνεπώς αποτελεί την εικόνα της κοινωνίας που εκπροσωπεί. Επομένως, όταν οι πολίτες μιας χώρας διάγουν ηθικό και έντιμο βίο, με γνώμονα την αλήθεια και την αλληλεγγύη, τότε προσδοκούν από την πολιτική ηγεσία τους να πράξει κάτι ανάλογο. Έτσι, ένας πολιτικός επιβάλλεται να μην είναι απλώς ένας πολίτης του κράτους αλλά ένας ηθικός πολίτης. Να ενεργεί σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές ενός κράτους δικαίου και αν εμπλακεί σε παράνομη δραστηριότητα ή αθετήσει διατάξεις του νόμου, να δικάζεται και να υφίσταται κυρώσεις. Οφείλει να καθοδηγείται από την ηθική και να υπηρετεί τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη καθώς και να διαπνέεται από ένα αίσθημα τιμής και προσφοράς. Συνεπώς και να άρει την ασυλία του (αυτόν τον οικτρά διαμορφωμένο νόμο) και να αντιμετωπίζεται όπως οι υπόλοιποι πολίτες.

Είναι επιτακτική ανάγκη, η πολιτική να πάψει να άγεται και να φέρεται από τον αμοραλισμό και τον οπορτουνισμό. H πολιτική αρετή χωρίς την ηθική αρετή έχει εκφυλιστεί, έχει χάσει την υπόσταση και τους σκοπούς της, που δεν είναι άλλοι από την δικαιοσύνη, την προσφορά και την εντιμότητα. Έτσι, οι "συναλλαγές" μεταξύ πολιτών και πολιτικών θα πρέπει να βασίζονται στην αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό για να μην κινδυνέψει η δημοκρατία να αλλάξει το χαρακτήρα και την υπόσταση της.

Ζυπίδου Βαρβάρα 
Απόφοιτη Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad