Η Βουλγαρία μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

18 Νοεμβρίου 2020

Η Βουλγαρία μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία


Η Σόφια υλοποιεί τελικά την απειλή της για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα διεμήνυσε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

«Στην παρούσα φάση η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καθόσον το παρόν προσχέδιο δεν αντανακλά τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας και δεν μπορεί να υποστηριχθεί στην υπάρχουσα μορφή του», διεμήνυσε η υπουργός μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο.

Η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.

"Όχι στην ομηρία"

Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροθ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη βουλγαρική στάση, αναφέροντας ότι η διαδικασία ένταξης δεν πρέπει να είναι όμηρος στις ειδικές απαιτήσεις κάποιων μελών. Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ροθ κάλεσε τους ομολόγους του να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.

«Σήμερα, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη διαδικασία διεύρυνσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Και οι δύο χώρες είναι οι άμεσοι γείτονές μας. Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες. Ελπίζω όλοι οι συνάδελφοι από όλα τα κράτη μέλη να συνειδητοποιήσουν αυτό το κοινό συμφέρον και είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν ρεαλιστική και αλληλεγγύη πρόοδο με την καλύτερη έννοια της λέξης», δήλωσε ο Ροθ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad