Η "Λαϊκή Συσπείρωση" υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς "ναι, μεν αλλά", το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής, στην εκλογή των τοπικών οργάνων - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

03 Φεβρουαρίου 2021

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς "ναι, μεν αλλά", το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής, στην εκλογή των τοπικών οργάνων


Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση για το νέο εκλογικό νόμο στη Τοπική Διοίκηση:


Η "Λαϊκή Συσπείρωση", υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς "ναι, μεν αλλά", το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής, στην εκλογή των τοπικών οργάνων

Η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται τα ζητήματα "κυβερνησιμότητας" στην Τοπική Διοίκηση και επαναφέρει ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων. Ο συνδυασμός που κέρδισε θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου και καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη.

Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους δημάρχους και περιφερειάρχες και μειώνεται ο αριθμός των μελών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επίσης, τίθεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου (ίδιο με το ισχύον όριο στις βουλευτικές εκλογές). Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών αρχών. Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων. Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, μετατρέποντας δήμους και περιφέρειες σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών, την φοροεπιδρομή κλπ..ς

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς "ναι, μεν αλλά", το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής, στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Αυτό το κάνει χωρίς καμιά αυταπάτη για τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακός κρατικός θεσμός, που ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

Με αυτή την αφετηρία, εναντιωνόμαστε καθαρά και στην επαναφορά του ορίου, όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στον εκβιαστικό Β' γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία αυτών των θεσμών, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης, παραγοντισμού, που γενικεύονται και σε αυτό το επίπεδο.

Η «απλή αναλογική» , που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, αρχίζε και τελειώνε στον α' γύρο, αφήνοντας φυσικά αλώβητο τον εκβιασμό του Β' γύρου, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου/περιφερειάρχη να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις εξελισσόμενες ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση.

Σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" απορρίπτουμε και την παλιά και τη νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτήν τη θέση που αφορά τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται, τους εκλεγμένους σε Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και Τοπική Διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερειακά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου και ΕΕ.

Καλούμε όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν ιδιαιτερότητες της Τοπικής Διοίκησης, σε ιαχές περί χάους και ακυβερνησίας δήμων και περιφερειών κ.ά.

Κάτι τέτοιο συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη, το ζήσαμε με άλλον τρόπο -εξίσου αποπροσανατολιστικό- και στη φάση που ήρθε και ψηφίστηκε ο “Καλλικράτης” και ο “Κλεισθένης”. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν πιο πιστά την κρατική και Τοπική Διοίκηση στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

·Όχι στο παλιό και το νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην Τοπική Διοίκηση.

·Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

·Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού - Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία.

·Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

·Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

·Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

·Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αιτωλοακαρνανία:

ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΘΥΜΙΟΣ
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΜΠΟΥΓΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad