Παρέμβαση για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Παρέμβαση για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά


«Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους, πλέον αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών και κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς, η οποία αποτελεί πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, όπου κυριαρχούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους»
, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου στην περιοχή και ιδιαίτερα σε Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί τα λαϊκά στρώματα στους δύο νομούς, καθώς η ανάπτυξη αυτών των εγκαταστάσεων, με σκοπό την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκονται πίσω από αυτές, με τη διαχρονική στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ που τους ενισχύουν, έχει επιφέρει μεγάλα περιβαλλοντικά πλήγματα, που αναμένεται να μεγεθυνθούν από τους σχεδιασμούς για δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ιδιαίτερα στις δυτικές θαλάσσιες ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και στις Εχινάδες νήσους. (Διαβάστε εδώ).

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν και στην πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε με φορείς στον νομό.

Την ίδια ώρα, απαράδεκτες είναι και οι συνθήκες εργασίας των εργατοϋπαλλήλων στις συγκεκριμένες μονάδες. Πρόσφατα έχασε τη ζωή του μετανάστης εργάτης από την Ινδία, ενώ ανάλογα τραγικά συμβάντα έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν. 

Δυτικές ακτές Αιτωλοακαρνανίας - Εχινάδες Νήσοι
Πηγή: Eurokinissi
Τον δικό της αγώνα, ενάντια στην ανάπτυξη των ΠΟΑΥ στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τις Εχινάδες νήσους, δίνει η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων αυτών των περιοχών. Αλλεπάλληλες φορές έχουν σημειώσει ότι πρόκειται για ανεξέλεγκτη και παράνομη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, που ποτέ δεν προβλεπόταν, με το ίδιο το ειδικό χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών να αναφέρει ρητά, όπως έχουν πολλές φορές ανακοινώσει, ότι δεν θα δημιουργηθεί ΠΟΑΥ στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα σημειωθεί μια ανυπολόγιστη καταστροφή και μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές Natura και την ίδια ώρα που ΠΟΑΥ υπάρχουν στον Αμβρακικό, την Οξειά Αιτωλοακαρνανίας και την Κεφαλονιά, θα αποκλειστούν οι δυτικές ακτές του μεγαλύτερου νομού της χώρας, από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (τουρισμός, παράκτια αλιεία, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή).

Η επιτροπή κάνει λόγο για καταστροφικό σχεδιασμό, δηλώνοντας πως η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να επιτευχθεί σε ευρύτερους θαλάσσιους χώρους, μακριά από τις ακτές και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτές απ' την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων. Εξάλλου, τη σημασία στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, εξέφρασε και σε πρόσφατη ομιλία του στον Αστακό, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.

Κεφαλονιά - Ιθάκη
Πηγή: Eurokinissi
«Η πλειοψηφία των περίπου 150 εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες στο νησί εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι ή και με ωράρια - "λάστιχο", σε άθλιες συνθήκες», τονίζει ο Γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, Διονύσης Αλιβιζάτος, αναφερόμενος στο θέμα.

Στέκεται στην επέκταση των συγκεκριμένων μονάδων, τονίζοντας πως ιδιαίτερα στον Κόλπο του Αργοστολίου τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρατηρούνται είναι μεγάλα, εφόσον δίνονται συνεχώς επιπλέον εκτάσεις για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, περιορίζοντας και τους παράκτιους μικρούς αλιείς. «Τα οφέλη για τον λαό, σε σχέση με την τεράστια κερδοφορία των συγκεκριμένων ομίλων, είναι μηδαμινά», εξηγεί και προσθέτει πως «οι εργαζόμενοι στις μονάδες αμείβονται με τα ελάχιστα, κινδυνεύοντας πολλές φορές με τη ζωή τους, ενώ το θαλάσσιο περιβάλλον επιβαρύνεται συνεχώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad