Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις - Πότε θα δοθεί - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

10 Οκτωβρίου 2022

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις - Πότε θα δοθεί


Με τιμή που θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση και κρατική στήριξη ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Λίγο πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα κριτήρια, τα ποσά και τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι συνολικά οι παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν 1,3 εκατομμύρια καταναλωτές. «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι οι λογαριασμοί ρεύματος, το πετρέλαιο και η μείωση φόρων» υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2022-2023 ενώ ακόμη 250 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, μέτρο το οποίο θα ισχύσει έως το τέλος Δεκεμβρίου με δυνατότητα παράτασης ή προσαρμογής σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εκτίμησε (Οpen) ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από τα 1,40 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν τα ποσά, τα Χριστούγεννα.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ανοίξει έως τα μέσα Νοεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να ακολουθήσει το περσινό μοντέλο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Δηλαδή, τα νοικοκυριά που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης μετά τις 14 Οκτωβρίου και είχαν λάβει και πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που τους χορηγήθηκε για την περίοδο 2021-2022 και τα Χριστούγεννα θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται και θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Τα «μυστικά» του επιδόματος θέρμανσης

Με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Κριτήριο εισοδήματος. Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο αυξάνεται από 14.000 σε 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο αυξάνεται από τις 20.000 στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα διαμορφωθεί στις 26.000 ευρώ. Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στις 3.000 ευρώ.

2. Κριτήριο περιουσίας. Τα περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

3. Βάση υπολογισμού. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 300 στα 350 ευρώ. Το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας», και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με το συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

4. Διπλάσιο επίδομα. Για όσους δικαιούχους δεν χρησιμοποιήσουν το φετινό χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο για να ζεστάνουν την κατοικία τους και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), πλην φυσικού αερίου, η βάση υπολογισμού θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Διπλάσιο επίδομα θα λάβουν και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα λόγω της αύξησης των εισοδηματικών ορίων.

5. Δικαιούχοι. Οσοι θερμαίνονται με air condition ή με ηλεκτρικά σώματα ή με φυσικό αέριο δεν θα χάσουν το επίδομα, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα λάβουν το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

6. Η αίτηση. Στην αίτηση που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος στην πλατφόρμα myΘέρμανση θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα εξής στοιχεία:

- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, το ονοματεπώνυμό του

- ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του


- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας

- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος

- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης

- το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας


- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

ΙΒΑΝ

Προσοχή, πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad