Ο Δήμος Ξηρομέρου ζητά 50% μείωση στις αντικειμενικές - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

03 Μαρτίου 2023

Ο Δήμος Ξηρομέρου ζητά 50% μείωση στις αντικειμενικές


Παράταση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή γνώμης από τους δήμους, όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Στόχος των δήμων, που ζητούν μειώσεις, είναι να μην επιβαρυνθούν οι δημότες τους με αυξημένο ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να έρθει φέτος λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και επαγγελματίες, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει είκοσι περίπου φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, καθώς και αρκετά προνοιακά επιδόματα.


Στην Αιτωλοακαρνανία οι Δήμοι ζήτησαν σημαντικές μειώσεις με το Δήμο Αγρινίου για παράδειγμα να ζητά μειώσεις έως 30% των αντικειμενικών αξιών και το Δήμο Μεσολογγίου να ζητά οριζόντια μείωση κατά 30%. Από 10 έως 30% ήταν οι μειώσεις, που ζήτησε ο Δήμος Ναυπακτίας, ο Δήμος Θέρμου ζήτησε μειώσεις από 20 έως 55% στις αντικειμενικές αξίες, ενώ αντίστοιχα ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας ζήτησε μειώσεις από 30 έως 50%.

Ο Δήμος Ξηρομέρου από την πλευρά του ήταν από τους τελευταίους δήμους που υπέβαλλαν σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας οριζόντια μείωση κατά 50%. Ωστόσο για κάθε Δήμο θα παίξει ρόλο στις τελικές αποφάσεις του Υπουργείο το σκεπτικό με το οποίο ζητούνται οι μειώσεις.

Για παράδειγμα ο Δήμος Ξηρομέρου στο αίτημά του υποστηρίζει ότι:

1. Στην περιοχή του Δήμου μας ,εκτός των οικισμών του Αστακού και του Μύτικα που είναι παραλιακοί, οι υπόλοιποι 19 οικισμοί (ζώνες), βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

2. Η οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν μηδενική. Δεν χτίζονται καινούργιες οικοδομές, τα δε υπάρχοντα κτίσματα τα περισσότερα είναι παλαιά.

3. Ο πληθυσμός του Δήμου μας στην τελευταία απογραφή έχει μειωθεί σημαντικά και έχει φθίνουσα πορεία σε όλη την περιοχή του. Αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους και αγρότες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

4.Μετά την οικονομική κρίση και τις πρόσφατες ανατιμήσεις όλων των ειδών οι δημότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πλειονότητά τους στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και γι΄αυτό με κάθε τρόπο πρέπει να τους δίνουμε την δυνατότητα να ανακουφίζονται οικονομικά όπου μπορούμε.

5. Η αγοραία ή εμπορική αξία των ακινήτων στον Δήμο Ξηρομέρου τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά και πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

6.Τέλος στην πρωτεύουσα του Δήμου τον Αστακό προτείνεται να δημιουργηθούν δύο ή τρεις ζώνες, την παραλιακή και δύο στην ενδοχώρα , με σημαντική μείωση της αξίας των ακινήτων στην β και γ ζώνη.

Το καλοκαίρι οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Θα εξεταστεί η τεκμηρίωση των αιτημάτων


Τον Ιούνιο αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων για να προσδιορίσουν τις τιμές ζώνης στους δήμους που θα υπάρξουν διορθώσεις των τιμών των ακινήτων μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων- ενστάσεων που υπέβαλαν σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας οι οποίοι ζητούν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Μόλις ολοκληρώσει τον έλεγχο η επιτροπή θα αναλάβουν οι εκτιμητές να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 ούτε του 2023.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το καλοκαίρι.

Παράλληλα με τις νέες τιμές ζώνης στις περιοχές που αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων από του Δήμους, οι εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν το έργο της υποβολής προτάσεων για τιμές ζώνης σε ιδιαίτερα δύσκολες περιοχές. Πρόκειται για 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023.

Δημήτρης Παπαδάκης – εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad