Επιτροπή Αγώνα: Ιδιωτικοποιήθηκε ο θαλάσσιος χώρος των δυτικών ακτών Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων Νήσων - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

22 Απριλίου 2023

Επιτροπή Αγώνα: Ιδιωτικοποιήθηκε ο θαλάσσιος χώρος των δυτικών ακτών Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων Νήσων


Ιδιωτικοποιήθηκε ο θαλάσσιος χώρος των δυτικών ακτών Αιτωλοακαρνίας και Εχινάδων Νήσων.

Όταν μια τοπική κοινωνία με τους φορείς της, διεκδικεί με δημοκρατικό τρόπο και με συγκεκριμένα αιτήματα να ορίσει το αναπτυξιακό της μέλλον, την ανάπτυξη δηλαδή που της ταιριάζει, τότε όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, “όλα του γάμου δύσκολα”.

Όταν όμως η Ελληνική Πολιτεία αποφασίζει για σένα, χωρίς εσένα, τότε με συνοπτικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες όλα είναι εύκολα.

Την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης από τον Αστακό, τον Μύτικα και την νήσο Κάλαμο ζήτησαν με τεκμηριωμένες θέσεις οι φορείς του Ξηρομέρου, προκειμένου να υλοποιηθούν παλαιότερες δεσμεύσεις της Πολιτείας, που προέβλεπαν ότι η περιοχή αυτή να μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά.

Αντί αυτού όμως η Πολιτεία με την σύμφωνη γνώμη των τριών μεγάλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αγνόησε τις δεσμεύσεις της και με διαδικασίες φαστ τράκ ίδρυσε μια τεράστια θαλάσσια βιομηχανική περιοχή “χαρίζοντας” την χωρίς κανένα κριτήριο σε μια χούφτα επιχορηγούμενων επιχειρηματιών.

Με μία αναμενόμενη απόφαση, συνέπεια της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ανέθεσε πλέον και τυπικά την διαχείριση των 22.765,36 θαλάσσιων στρεμμάτων της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), στο φορέα διαχείρισης με τον τίτλο: "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ".

Με την απόφαση (αρ. πρωτ. 26262/29-03-2023), μοναδικοί διαχειριστές του θαλάσσιου χώρου, από το Πλατυγιάλι Αστακού, τις Εχινάδες νήσους, έως Μύτικα και Νήσο Κάλαμο, θα είναι οι Ιχθυοκαλιεργητές, που είναι και τα μοναδικά μέλη του φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ.

Οι Ιχθυοκαλιεργητές θα έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την παραχώρηση, αφού στο εξής θα είναι “ιδιοκτήτες” του θαλάσσιου χώρου μέσα στον οποίο θα δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, αποκλείοντας κάθε άλλη δραστηριότητα.

Στα χιλιάδες θαλάσσια στρέμματα, κανείς άλλος δεν θα έχει δικαιώματα, κανείς άλλος δεν θα κάνει χρήση, ενώ παράλληλα θα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα από όπου και αν προέρχεται.

Η μέχρι χθες χρήση και εκμετάλλευση αυτών των χώρων, από τους Αλιείς - ερασιτέχνες και επαγγελματίες, καθώς και από τους παραθεριστές, λουόμενους και τουριστικούς επισκέπτες θα είναι απαγορευτική.

Η πάλαι ποτέ ανέξοδη αναψυχή που μας παρείχαν κάποια τμήματα της παράκτιας ζώνης όπως ο Μαραθιάς, η Βελά, ο Αγριλιάς και παραλίες του Μύτικα, με την εντατικοποίηση εκμετάλλευσης της αντίστοιχης θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης για όσους τα καλοκαίρια περνούσαν όμορφα, θα γίνουν ίσως μια πικρή ανάμνηση, από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλόγιστης επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η μεγαλύτερη, ίσως, ιδιωτικοποίηση θαλάσσιου και χερσαίου δημόσιου χώρου στα χρονικά της ιστορίας της χώρας μας, έχει πλέον και υπογραφή και Προεδρικό Διάταγμα.

Η προσφυγή μας, για δικαίωση, στο Σ.τ.Ε αποτελεί σοβαρή ελπίδα, αλλά είναι χρονοβόρα.

Μέχρι τότε οι Ιχθυοκαλιεργητές, ως ιδιοκτήτες του χώρου, μπορούν να κάνουν χρήση σύμφωνα με τα δικαιώματα που ορίζει το Π.Δ της Π.Ο.Α.Υ.

Μόνος τρόπος μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας στο Σ.τ.Ε, είναι η κατάργηση της στη πράξη!!!

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει σταματώντας την υλοποίηση των σχεδίων τους που με πρόφαση την ύπαρξη του Π.Δ, υπονομεύει τον πολύπλευρο αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής καταπατώντας συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όπως την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και ακτές.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει γυρίζοντας την πλάτη στους πολιτικούς των κομμάτων Ν.Δ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ, ΠΑ.ΣΟ.Κ- ΚΙΝ.ΑΛ και στις πολιτικές που στηρίζουν τέτοιου είδους επιλογές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad