Συνάντηση Καραγκούνη - Οικονόμου για τη δημιουργία Βιομηχανικής Φυλακής στο Αγρίνιο - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

20 Απριλίου 2023

Συνάντηση Καραγκούνη - Οικονόμου για τη δημιουργία Βιομηχανικής Φυλακής στο Αγρίνιο


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δημιουργία Βιομηχανικής Φυλακής στο Αγρίνιο

-   Δημιουργία 500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας στο νομό με κριτήριο εντοπιότητας
-  Χιλιάδες επισκέπτες κάθε εβδομάδα στο νομό - ισχυρή τόνωση της τοπικής οικονομίας
-   Αύξηση των οργανικών θέσεων αστυνομικών για την καλύτερη αστυνόμευση τόσο του καταστήματος όσο και της περιοχής γενικότερα

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:


Η βιομηχανική φυλακή θα δημιουργήσει πάνω από 500 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας με κριτήριο εντοπιότητας, θα βοηθήσει ισχυρά την τοπική οικονομία αφού τοπικοί παραγωγοί προμηθεύουν με προϊόντα το κατάστημα κράτησης και θα υπάρχουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε βδομάδα στον νομό. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η δημιουργία της βιομηχανικής φυλακής θα συμβάλλει στην καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής με το συνεπακόλουθο άνοιγμα πολλών οργανικών θέσεων αστυνομικών.

Ελευθέριος Οικονόμου, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (αρμόδιος για την αντεγκληματική πολιτική):

Έχει τύχει μιας πρώτης αρχικής επεξεργασίας και πλέον υπάρχει η ωριμότητα από πλευράς γενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής να προχωρήσουμε στην ωρίμανση των σταδίων που χρειάζεται προκειμένου μέσα από τα σδιτ, αν θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί και να πρεσβεύουμε ότι πραγματικά θα υλοποιηθεί αυτό το έργο είναι μονόδρομος τα σδιτ.
Θα το μελετούμε με την προσοχή που θέλει και επιταχύνοντας όσο μπορούμε τα βήματα για να προχωρήσουμε στη βάση σιγά σιγά της υλοποίησης.

Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής:

Είμαστε θετικοί στο να αναπτύξουμε έτσι τη δράση μας ώστε να αποκτήσει η χώρα σύγχρονες φυλακές και γιατί όχι να είναι και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.



Δελτίο Τύπου

Δημιουργία Βιομηχανικής Φυλακής στο Αγρίνιο

Συνάντηση είχε ο κ. Καραγκούνης με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Παπαθανασίου.

Ο κύριος Καραγκούνης τόνισε ότι είναι μια πολύ ουσιαστική και σημαντική συνάντηση και αφορά ένα αίτημα, μια πρόταση την οποία έχει καταθέσει τόσο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσο και στους ιδίους για τη δημιουργία της πρώτης στην ουσία βιομηχανικής φυλακής στη χώρα, το πρώτο σωφρονιστικό κατάστημα που θα έχει αυτή την εξειδίκευση.

Ο κύριος Καραγκούνης έδωσε τα συγχαρητήρια προς το υπουργείο και στον γενικό γραμματέα διότι όπως υπογράμμισε έχουν σταθεί αρωγοί στο σωφρονιστικό σύστημα, και ο ίδιος με την ιδιότητα ως προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής του σωφρονιστικού συστήματος είχε μια αγαστή και πολύ ουσιαστική συνεργασία. Υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο και προβλέπει τη δημιουργία βιομηχανικών φυλακών, απαραίτητες για την επανένταξη των κρατουμένων. Ο κύριος Καραγκούνης αναφέρθηκε για το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει για την προοπτική δημιουργίας ενός τέτοιου καταστήματος ήδη από το 2012 ως υφυπουργός δικαιοσύνης, όταν και προβλέφθηκε η χωροθέτηση και η δέσμευση της σχετικής έκτασης στο Αγγελόκαστρο. Με την βοήθεια και την επιμέλεια της τότε Θέμιδος κατασκευαστικής και των άλλων υπηρεσιών του υπουργείου δικαιοσύνης βρέθηκε ο χώρος που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί εκεί ένα σωφρονιστικό κατάστημα. Και αυτός είναι ένας χώρος περί τα 100 στρέμματα στην περιοχή του Αγγελοκάστρου. Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί η πρώτη βιομηχανική φυλακή, βασιζόμενοι στον νόμο 3339 του 2005 με την υποβολή σχετικού φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας ειδικών επενδύσεων και τα λεγόμενα σδιτ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Από την πλευρά του ο κύριος Οικονόμου τόνισε ότι είναι μια πρόταση που το υπουργείο ήδη επεξεργάζεται και ότι η δημιουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι μια αναγκαιότητα και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι και οι προϋποθέσεις που απαιτεί και ο νόμος θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουμε την πρώτη βιομηχανική φυλακή στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Και για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η σημερινή μας συνάντηση δεδομένου όπως προαναφέρατε και όλο αυτό το χρονικό διάστημα της Βουλής αυτής ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τη σωφρονιστική πολιτική είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και να θέσουμε πραγματικά σε μια νέα βάση τη σωφρονιστική πολιτική και πάντα και σύμφωνα με τις συστάσεις του συμβουλίου της Ευρώπης και πραγματικά έχει παραχθεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Και θα έλεγα ψηφίσαμε το νέο σωφρονιστικό κώδικα όπου μέσα εκεί υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις της παλιάς νομοθεσίας με σκοπό βέβαια στο να υπάρχει η ομαλότερη θα έλεγα κοινωνική ένταξη των κρατουμένων μετά την αποφυλάκιση τους αλλά και ο χρόνος που βρίσκονται έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα να μπορεί να γίνεται όσο πιο πολύ παραγωγικός για τους ίδιους και να τους βοηθάει στην κοινωνική τους ένταξη. Και θα ήθελα και να σας ευχαριστήσω γιατί πραγματικά ήταν άριστη θα έλεγα η συνεργασία και η παραγωγή του έργου και μόνο επιβεβαιώνει αυτό το οποίο συζητάμε. Σε ότι δε αφορά το θέμα της δημιουργίας του βιοτεχνικού σωφρονιστικού καταστήματος στην συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρατε είναι κάτι που έχουμε μελετήσει στη βάση του υπομνήματος που μας έχετε υποβάλει και είχαμε και την ευκαιρία να κάνουμε και αρκετές συζητήσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που υπήρξαν τόσο με μένα όσο και με τον γενικό γραμματέα της εγκληματικής πολιτικής, αποκτά πραγματικά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον διότι υπάρχει χώρος επαρκής από πλευράς έκτασης για να μπορεί να δημιουργηθεί μια βιοτεχνική, ένα σωφρονιστικό κατάστημα το οποίο θα έχει τα βιοτεχνικά χαρακτηριστικά είναι δηλαδή να το πούμε έτσι απλά για τους συμπολίτες μας, είναι μια αναβάθμιση αυτού που ξέρουμε ως αγροτική φυλακή. Αποτελεί μια σύγχρονη εφαρμογή του πνεύματος του σωφρονιστικού κώδικα και αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόταση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με προσοχή. Έχει τύχει μιας πρώτης αρχικής επεξεργασίας και πλέον υπάρχει η ωριμότητα από πλευράς γενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής να προχωρήσουμε στην ωρίμανση των σταδίων που χρειάζεται προκειμένου μέσα από τα σδιτ, αν θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί και να πρεσβεύουμε ότι πραγματικά θα υλοποιηθεί αυτό το έργο είναι μονόδρομος τα σδιτ. Έτσι ξεκινάμε να φτιάξουμε και τις φυλακές στον Ασπρόπυργο και τα άλλα σωφρονιστικά καταστήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη."

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής κύριος Παπαθανασίου τόνισε με τη σειρά του ότι:

"Και εγώ με τη σειρά μου θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Καραγκούνη ως πρόεδρο της επιτροπής σωφρονιστικών υποθέσεων στη βουλή αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, την οποία ευελπιστούμε να συνεχίσουμε, όπως είπε και ο υπουργός έχουμε πάρει το υπόμνημα σας το έχουμε μελετήσει και επειδή η δική μας η αντίληψη, η δική μας σωφρονιστική πολιτική βασίζεται στους πυλώνες ασφάλεια, υγεία για κρατούμενους αλλά και εργαζομένους βέβαια.

Απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρα χρειάζονται σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης για τους εγκλείστους, και το βασικότερο όπως αναφέρθηκε είναι η ομαλή επανένταξη στην κοινωνία άρα η πιστοποίηση δεξιοτήτων των ενδεχομένως των κρατούμενων που θέλουν να ενταχτούν ομαλά στην κοινωνία ώστε να μην επιστρέψουν ποτέ σε δομές. Με αυτή τη φιλοσοφία λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν στην χώρα μας σύγχρονα καταστήματα κράτησης ώστε να αναδείξουμε τον τομέα, τον χαρακτήρα του σωφρονισμού και ότι τον τιμωρητικό χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για φυλακές. Επί του προκείμενου η πρόταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Προφανώς θα τύχει της επεξεργασίας που πρέπει από τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας και σε συνεννόηση και με τον σύμβουλό μας που έχουμε στο θέμα της μετεγκατάστασης στον Ασπρόπυργο, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ και οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει για αυτό το σκοπό αλλά και εταιρείες που μας παρέχουν σχετική τεχνογνωσία. Θα επεξεργαστούμε την πρόταση αυτή, θα επισκεφτούμε και τον χώρο και θα δούμε από κοντά όλες τις προϋποθέσεις που υπάρχουν και βεβαίως είμαστε θετικοί στο να αναπτύξουμε έτσι τη δράση μας ώστε να αποκτήσει η χώρα σύγχρονες φυλακές και γιατί όχι να είναι και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνέχεια ο κύριος Καραγκούνης ευχαρίστησε τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα για τις τοποθετήσεις και τις δεσμεύσεις τους και βέβαια διέκρινε σε αυτούς ότι διαπνέονται από ένα πνεύμα εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος, το έχουν αποδείξει με τις πράξεις και όχι με τα λόγια. Ο κύριος Καραγκούνης έδωσε συγχαρητήρια στο δήμο Αγρινίου γιατί πάντα υπάρχει αγαστή συνεργασία και βεβαίως υπενθύμισε ότι από το 2013 που παραχωρήθηκε ο χώρος έγινε ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα ώστε να προχωρήσουμε στην σχετική υλοποίηση.

Ο κύριος Οικονόμου κλείνοντας τόνισε το αυτονόητο: " ότι η λειτουργία ενός σωφρονιστικού καταστήματος σε μια περιοχή βοηθάει την τοπική οικονομία, προσφέρει θέσεις εργασίας, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στην περιοχή και μεταξύ των άλλων προσφέρει και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή δεδομένου ότι θα υπάρχει και η σχετική αστυνομική παρουσία και μια σειρά δυνάμεων αλλά πρωτίστως θα πρέπει να πούμε ότι προσφέρει θέσεις εργασίας και προσφέρει και μια σημαντική οικονομική ενίσχυση στην τοπική κοινωνία δεδομένου ότι θα καταναλώνει προϊόντα και μια σειρά άλλων ανταποδοτικών οφειλών που προβλέπονται."

Στο τέλος της συζήτησης ο κύριος Καραγκούνης υπογράμμισε ότι: "  ήταν πολύ σημαντική αυτή η αναφορά που κάνατε ότι όντως πέρα από την εξυπηρέτηση του σκοπού για εξανθρωπισμό και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η εξέλιξη για την τοπική κοινωνία θα είναι σημαντική και πολύπλευρη. Αναφερθήκατε ήδη στους οικονομικούς παράγοντες και στο πόσο μπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονομία αλλά βεβαίως κύριε Υπουργέ και για την αστυνόμευση και του σωφρονιστικού καταστήματος αλλά και της περιοχής με το αναγκαστικό άνοιγμα πολλών οργανικών θέσεων θα είναι μια μεγαλύτερη βοήθεια στην ασφάλεια της περιοχής και για αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ."

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad