Θωμάς Μπαρμπαρούσης: Αλλάζει χέρια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στα αζήτητα το Πλατυγιάλι! - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

20 Απριλίου 2023

Θωμάς Μπαρμπαρούσης: Αλλάζει χέρια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στα αζήτητα το Πλατυγιάλι!


Αλλάζει χέρια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στα αζήτητα το Πλατυγιάλι!

Γράφει-Σχολιάζει
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Αλλάζει χέρια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς το 67% των μετοχών του περιέρχεται στις Εταιρείες Grimaldi και Μινωϊκές Γραμμές έναντι του ιδιαίτερα ικανοποιητικού τιμήματος των 84,17 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και περαιτέρω εκσυγχρονισμό ενός από τα μεγαλύτερα Λιμάνια της χώρας, που ταυτόχρονα αποτελεί την δεύτερη πύλη εισόδου-εξόδου στη χώρα.

Η πλήρης λειτουργία της Εγνατίας οδού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των αγοραστριών εταιρειών, καθώς εξασφαλίζεται η δυνατότητα για εξυπηρέτηση, όχι μόνο των ελληνικών αναγκών στη διακίνηση εμπορευμάτων αλλά και των εμπορευμάτων γειτονικών χωρών, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Ήδη, μέσω του Λιμανιού διακινούνται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων από και προς τις προαναφερθείσες χώρες. Η βελτίωση των υποδομών του Λιμανιού θα επαυξήσει τις δυνατότητές του, πράγμα που θα το καταστήσει ακόμη πιο περιζήτητο για τις διακινήσεις εμπορευμάτων και επιβατών.

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για την τοπική οικονομία αλλά και για την οικονομία και τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του Λιμανιού Ηγουμενίτσας απαξιώνει, ως ένα μεγάλο βαθμό, το Πλατυγιάλι Αστακού, αφού πλέον οι ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων θα εξυπηρετούνται από την ''παραδοσιακή'' αυτή Πύλη εισόδου.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτό, που επεδίωκε για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενώ το Πλατυγιάλι παραμένει στα αζήτητα, καθώς το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του είναι ανύπαρκτο. Μόνο τα λόγια και οι κούφιες υποσχέσεις περισσεύουν τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Δημοτική Αρχή του Ξηρομέρου, που υιοθετεί και στηρίζει άκριτα, τις όποιες φήμες, εντέχνως διαδίδονται, κατά καιρούς, προς άγραν ψήφων.

Νέα Εποχή για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A.- MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.- ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. υπογράφεται μετά την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ επίκειται στο άμεσο μέλλον η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της ΟΛΗΓ Α.Ε. από τη Βουλή. Σύμφωνα με το Ταμείο, με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών βαίνει προς ολοκλήρωση η αξιοποίηση ενός ακόμα περιουσιακού στοιχείου που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής συνολικά.

Στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης , ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η υπογραφή της σύμβασης, έναντι, μάλιστα, ιδιαιτέρως υψηλού τιμήματος, σηματοδοτεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκινά σήμερα πορεία επενδύσεων, ανάπτυξης και αναβάθμισης του. Η πορεία αυτή, οδηγεί σε ενίσχυση του οικονομικού αποτυπώματος του λιμανιού, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης, τελικά, σε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία της πόλης της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η συμφωνία θα συμβάλλει στην πλήρη ανάδειξη των δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικής θέσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας και αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη σημαντικών επενδυτικών σχημάτων στις προοπτικές της Ελλάδας. Με την εν λόγω επένδυση, δεν επιτυγχάνεται μόνο η εξασφάλιση ενός σημαντικού οικονομικού ανταλλάγματος αλλά ταυτόχρονα αναμένεται η εδραίωση του λιμένα της Ηγουμενίτσας ως ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad