Ο Δήμος Ξηρομέρου ένας από τους 24 δήμους που έχουν μείνει χωρίς ΑΤΜ - Η αγανάκτηση των κατοίκων του Ξηρομέρου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

26 Μαΐου 2023

Ο Δήμος Ξηρομέρου ένας από τους 24 δήμους που έχουν μείνει χωρίς ΑΤΜ - Η αγανάκτηση των κατοίκων του Ξηρομέρου


Οι τράπεζες μειώνουν τον αριθμό καταστημάτων και ΑΤΜs, βάζοντας δύσκολα στους κατοίκους της περιφέρειας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Πριν μόλις 11 χρόνια, το 2012, υπήρχαν 6.655 ΑΤΜs σε όλη τη χώρα και 3.448 τραπεζικά υποκαταστήματα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι συνεχείς μειώσεις συρρίκνωσαν το δίκτυο, φτάνοντας το 2022 σε 5.788 ΑΤΜs και 1.400 τραπεζικά καταστήματα. Πρόκειται για μία μείωση της τάξης του 63%, κατά 867 μεμονωμένα ΑΤΜs και περίπου 2.048 υποκαταστήματα. Πρόβλημα που, αν και δεν επηρεάζει τους κατοίκους των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων, έχει στερήσει πολλά από όσους ζουν στην υπόλοιπη χώρα.

Εξοικονόμηση

Τα αναπτυξιακά σχέδια των τραπεζών που προβλέπουν μείωση του λειτουργικού κόστους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, τις κάνουν να επενδύουν όλο και περισσότερο στις μεγάλες πόλεις, βάζοντας σε δύσκολη θέση τους πελάτες τους στην περιφέρεια. Ολο και περισσότερα χωριά και κωμοπόλεις μένουν με ένα ή και κανένα αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να πραγματοποιήσουν ακόμα και απλές εργασίες, όπως ανάληψη ή πληρωμή λογαριασμών. Η λύση που αντιπροτείνουν οι τέσσερις συστημικές είναι η στροφή στη διαδικτυακή τραπεζική (Web Banking), που αν και έρχεται με πολλές διευκολύνσεις και καλές προσφορές, δεν είναι εύκολο να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών, ειδικά των μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πρότερη εμπειρία με τα ηλεκτρονικά μέσα.

Ακόμα όμως και σε περιοχές που έχει απομείνει ένα και μοναδικό αυτόματο μηχάνημα, πολύ συχνά οι βλάβες και η εξάντληση των μετρητών το καθιστούν άχρηστο μέχρι την επισκευή ή τον εφοδιασμό του. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά μικρότερα νησιά της χώρας, κυρίως τους θερινούς μήνες. Ομως δεν είναι μόνο οι επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα.

Διαμαρτυρία

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση του Δήμου Ξηρόμερου, στην Αιτωλοακαρνανία. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι ήταν τόσο σημαντικό και για τόσο μεγάλο διάστημα που αναγκάστηκε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τις διοικήσεις των τραπεζών μετά από παράπονα για τα μηχανήματα των ΑΤΜs. Συγκεκριμένα, στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Eνωση Τραπεζών (ΕΕΤ) αναφέρονται σε απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους πολλούς μόνιμους κατοίκους, μόνιμους, ετεροδημότες αλλά και πολλούς επισκέπτες του Αστακού και γενικότερα του δήμου, όταν τα ΑΤΜs δεν είχαν αρκετά μετρητά. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις μεγάλες πόλεις είναι να τελειώνουν τα μετρητά και ο κόσμος να μην μπορεί για μέρες να κινηθεί.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή τραπεζική και τις επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτα για όλες τις συναλλαγές. Τέτοιο παράδειγμα είναι πολλά περίπτερα που λόγω των μεγάλων τραπεζικών χρεώσεων στα POS και του μικρού ποσοστού κέρδους που έχουν στα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού αρνούνται να πληρωθούν με κάρτα. Η αγανάκτηση των κατοίκων του Ξηρόμερου κορυφώθηκε μετά και τις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών για κλείσιμο των υποκαταστημάτων στα όρια του δήμου και έτσι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση γίνεται από τα αυτόματα μηχανήματα. Τα μηχανήματα που δεν μπορούν πάντα να τους εξυπηρετήσουν… Παρόμοια ήταν η κατάσταση με σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και του δημάρχου Ικαρίας προς τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο νησί, περί δυσλειτουργίας των ΑΤΜs αλλά και το πρόβλημα που δημιουργεί στους κατοίκους το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος της Alpha Bank που βρισκόταν στον Εύδηλο.

Ντόμινο…

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν θα έχουν μετρητά οι κάτοικοι ή αν θα χρειάζεται να μετακινηθούν μερικά χιλιόμετρα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Τι θα γίνει με την επιχειρηματικότητα αυτών των περιοχών; Πώς μπορεί ένας δήμος να κρατήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις ή να ενθαρρύνει τη δραστηριοποίηση νέων, όταν δεν υπάρχει ούτε καν ένα τραπεζικό υποκατάστημα εντός των ορίων του; Αν και δεν είναι ο κυρίαρχος παράγοντας, η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου λειτουργεί προς την οικονομική ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας. Αυτό είναι και ένα θέμα που έχει απασχολήσει και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)μ που έθεσε σχετικό ερώτημα προς κάθε αρμόδιο, χωρίς όμως ικανοποιητική απάντηση. Σε πολλούς δήμους ήδη έχει κλείσει ή προγραμματίζεται να κλείσει το μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα, όπως στους Δήμους Μουζακίου, Νεμέας, Ανωγείων, Σκύδρας, Ληξουρίου, Αμφίπολης και πολλούς άλλους.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΟΕ

Πρόβλημα στην περιφέρεια

Τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι είναι εύκολη η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜs ή φυσικά καταστήματα τραπεζών στην περιοχή όπου ζουν. Συνολικά για την Ελλάδα περίπου το 60% δηλώνει ότι βρίσκει πολύ εύκολη την πρόσβασή τους σε ΑΤΜs ή φυσικά καταστήματα, το 35% μάλλον εύκολη, το 9% μάλλον δύσκολη και μόλις το 3% πολύ δύσκολη. Oμως είναι αυτό το 11% που κυρίως ζει στην περιφέρεια που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Περίπου 1.000.000 Eλληνες πολίτες και επισκέπτες που δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών, η μείωση των ΑΤΜs δεν είναι ανάλογη με τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων την τελευταία δεκαετία, εάν ληφθεί το σύνολο των ΑΤΜ. Διότι τα online ΑΤΜs μειώνονται καθώς βρίσκονται μέσα ή έξω από τα καταστήματα. Μπορεί πολλά καταστήματα να κλείνουν, όμως ΑΤΜs ανοίγουν και μέσα σε άλλους χώρους όπως τα πολυκαταστήματα ή μεγάλες επιχειρήσεις που χρειάζονται μετρητά. Το πρόβλημα με τα τελευταία είναι ότι δεν είναι πάντα προσβάσιμα όλο το 24ωρο.

Καμπανάκι…

Το θέμα έχει αναδείξει και η ΟΤΟΕ, που αν και αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της διαδικτυακής τραπεζικής έχει μειώσει τα δίκτυα καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερβολική συρρίκνωση και υποστελέχωση του κλάδου. Σύμφωνα με τους τραπεζοϋπαλλήλους η υπερβολική συρρίκνωση στη χώρα μας δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας. Οι πολιτικές αυτές ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Περιοχές χωρίς τράπεζα

ΔήμοςΝομόςΑρ. Κατοίκων
ΞηρομέρουΑιτωλοακαρνανίας11.737
ΕπιδαύρουΑργολίδας8.115
Νικολάου ΣκουφάΑρτας12.753
Κεντρικών ΤζουμέρκωνΑρτας6.178
Γεωργίου ΚαραϊσκάκηΑρτας5.780
ΕρυμάνθουΑχαΐας8.877
ΑλιάρτουΒοιωτίας10.887
ΠαρανεστίουΔράμας3.907
Ηρωικής Νήσου ΚάσουΔωδεκανήσου1.084
ΒιάννουΗρακλείου5.563
ΖίτσαςΙωαννίνων14.766
ΔωδώνηςΙωαννίνων9.693
Βορείων ΤζουμέρκωνΙωαννίνων5.714
Λίμνης ΠλαστήραςΚαρδίτσας4.635
ΟρεστίδοςΚαστοριά11.802
ΚιλελέρΛάρισας20.854
ΤεμπώνΛάρισας13.712
ΑβδήρωνΞάνθης19.005
ΜύκηςΞάνθης15.540
ΣκύδραςΠέλλας20.188
ΑρριανώνΡοδόπης16.577
Εμμανουήλ ΠαππάΣερρών14.664
ΠύληςΤρικάλων14.343
ΔωρίδοςΦωκίδας13.627

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad