Έτος έργων το 2010 για τον Αστακό... - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

11 Μαρτίου 2010

Έτος έργων το 2010 για τον Αστακό...

Χρονιά ολοκλήρωσης έργων χαρακτηρίζεται το 2010 για το δήμο Αστακού, αφού βασικές υποδομές του βαίνουν προς το τέλος τους. 

Τέτοιες αφορούν το έργο του βιολογικού καθαρισμού και το αποχετευτικό δίκτυο με προϋπολογισμό 7,2 εκ. ευρώ...


Το έργο αυτό θα διαθέτει και έναν αγωγό που θα μεταφέρει τα επεξεργασμένα απόβλητα του βιολογικού στη θάλασσα. Σε αυτό το σημείο, για να μην υπάρξει ανησυχία από τους κατοίκους, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια επεξεργασία της τάξης του 95% που παράγει ένα καθαρό προϊόν, νερό δηλαδή, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για άρδευση.

Ακόμη ολοκληρώθηκε σχεδόν το έργο των σφαγείων, ενώ απομένει η ασφαλτόστρωση και διαμόρφωση του προαύλιου χώρου, και η σύνδεσή του με το βιολογικό καθαρισμό που συμπτωματικά βρίσκεται κοντά στο σφαγείο. Πρόκειται για μια σύγχρονη  εγκατάσταση με τις τελειότερες προδιαγραφές, που θα εξυπηρετήσει, όχι μόνο τον Αστακό και ολόκληρη την περιοχή του Ξηρομέρου, αλλά και άλλους δήμους. Το κόστος του έργου θα πλησιάσει τα 3 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από τη ΣΑΤΑ.

Το έργο αυτό έχει περάσει μέσα από κάποιες περιπέτειες, δεδομένου ότι και η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιχειρήσει να το κατασκευάσει, παίρνοντας όμως αρνητική απάντηση από το υπουργείο, ως προς τη χρηματοδότηση. Αυτό συνέβη γιατί επρόκειτο να κατασκευαστεί αντίστοιχο έργο στο δήμο Οινιάδων, που όμως δεν κατέστη δυνατό και έτσι ο Αστακός σήμερα κατάφερε να κάνει το έργο πραγματικότητα, ξεπερνώντας το σκόπελο της γραφειοκρατίας που καθυστερούσε τη διαδικασία.

Η λειτουργία του σφαγείου θα ανατεθεί σε ιδιώτη με τη μέθοδο της δημοπράτησης και μάλιστα, όπως λέει ο δήμαρχος, στόχος του δήμου δεν είναι να βγάλει χρήματα από αυτή τη διαδικασία, αλλά να εξυπηρετήσει τους επαγγελματικούς  κλάδους  που σχετίζονται με αυτό. Γι’ αυτό το λόγο το μίσθωμα που θα προκαθοριστεί θα είναι πολύ μικρό, που θα φθάνει ακόμα και τα 500 ευρώ, αρκεί οι εγκαταστάσεις να έχουν τη σωστή συντήρηση και λειτουργία και ο ανάδοχος να είναι δημότης Αστακού, ενώ το παράλληλο όφελος για την περιοχή θα είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Στο μεταξύ κατασκευάζονται και έργα που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, όπως είναι τα γήπεδα 5Χ5, τρία από τα οποία είναι ήδη έτοιμα, όπως έτοιμα είναι και τα γήπεδα μπάσκετ, αλλά και η υποδομή στο γήπεδο της ομάδας του Ηρακλή,  ώστε να τοποθετηθεί ο χλοοτάπητας, που συνολικά θα κοστίσει 270.000 ευρώ.

Μεγάλο έργο για τον αθλητισμό θεωρείται και το έργο του κλειστού αθλητικού κέντρου, που έχει ήδη δημοπρατηθεί και για το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το ΣτΕ, καθώς πρόκειται για έργο προϋπολογισμού άνω του 1 εκ. ευρώ, ενώ σε αναμονή είναι η έκδοση οικοδομικής άδειας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι ένα σημαντικό έργο για τη νεολαία της περιοχής, που μάλιστα θα ονομαστεί: «Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Νίκος Γκάλης», προς τιμή του μεγάλου Έλληνα αθλητή.

Σε εξέλιξη υπάρχει μελέτη κατασκευής άλλων τριών γηπέδων 5Χ5, με στόχο να υπάρχουν χώροι άθλησης σε όλα τα χωριά του δήμου, ενώ ετοιμάζονται μελέτες για την ανακαίνιση των παιδικών χαρών, με σύγχρονα και ασφαλή υλικά, όπου εφαρμόζονται κατά γράμμα οι αποφάσεις του υπουργείου περί ασφάλειας των παιδιών στις παιδικές χαρές. 

Ολοκληρώνονται ακόμα οι μελέτες για την ασφαλτόστρωση των δρόμων των τοπικών διαμερισμάτων, ενώ θα αντικατασταθούν και όσα φωτιστικά σώματα δεν έχουν αντικατασταθεί από την προηγούμενη χρονιά που είχε εκτελεστεί ανάλογο έργο.


Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως λέει ο ίδιος ο δήμαρχος, είναι να υπάρξουν υποδομές σε όλα τα διαμερίσματα, συμπληρώνοντας ότι και η ολοκλήρωση της ύδρευσης σε όλα τα χωριά, με τελευταίο τα Βλυζιανά, ήταν από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις, αφού το πολυτιμότερο αγαθό δεν μπορούσε να λείπει και από την τελευταία γωνιά του δήμου. Και επειδή η Μπαμπίνη και η Χρυσοβίτσα υδρεύονται οριακά, ο δήμος έχει αναθέσει μελέτες μεταφοράς νερού σε αυτά τα χωριά από την πηγή που υδρεύονται και τα Βλυζιανά.

Σε καλό στάδιο είναι και η μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, το οποίο ήταν από αμίαντο, από τον Άγιο Δημήτριο για να υδρευτεί το Πλατυγιάλι και ο Αστακός, προκειμένου να μην προκαλούνται βλάβες.
Παράλληλα έχουν εγκριθεί οι μελέτες για έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που θα αφορούν την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων στη νΜπαμπίνη, στον Άγιο Γεώργιο στον Κάμπο, στην Παλαιομάνινα προς τη Ρίγανη και στο δρόμο από τον Αστακό προς το μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης στο Λεσίνι.
 
Μεγάλο έργο για τον Αστακό είναι και η κατασκευή του καταφυγίου αλιευτικών σκαφών, για το οποίο αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, από την υπηρεσία Περιβάλλοντος της περιφέρειας.
Η χωροθέτηση έχει γίνει και αναμένεται η δημοπράτηση, όταν βέβαια «τρέξει» η χρηματοδότηση λιμενικών έργων από το ΕΣΠΑ. Το κόστος της μελέτης ανήλθε στα 30.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει στα 6 εκ. ευρώ.
Το έργο αυτό θα είναι δυναμικότητας περίπου 80 σκαφών, ενώ θα διαθέτει υποδομές και για την εξυπηρέτησή τους.

Με όλα αυτά τα έργα ο Αστακός πλέον ολοκληρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υποδομών, που του δίνουν μια αναπτυξιακή πορεία και τον κάνουν περιοχή που θα ενταχθεί στις πρώτες επιλογές επισκεπτών.
Πηγή - Αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad