Αυξάνονται τα κρούσματα αυτοκτονιών και στο νομό μας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

10 Μαρτίου 2010

Αυξάνονται τα κρούσματα αυτοκτονιών και στο νομό μας

Αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, που όμως δεν είναι σε μεγαλύτερη έκταση από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως τονίζει ο ψυχίατρος του νοσοκομείου Μεσολογγίου και πρόεδρος της επιτροπής προνοιακής υγείας στο νομό Αιτωλ/νίας Β. Μπρούμας.

Παρόλα αυτά...

είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται, όσο αυξάνονται οι εξωτερικές πιέσεις και το στρες στους ανθρώπους. «Πάντα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα σε όλες τις περιόδους, τόσο στην περιοχή μας όσο και πανελλαδικά, που μας κάνουν να πρέπει να σκεφτούμε όλες τις παραμέτρους, τις βιολογικές, τις ψυχολογικές και τις κοινωνικές», επισημαίνει ο κ. Μπρουμας και συνεχίζει: «βέβαια κάθε περίπτωση είναι ατομική, αλλά γενικά μιλώντας πρέπει να πούμε ότι παίζει ρόλο και η ευαλωτότητα, η οποία πάντα βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με στρεσογόνους παράγοντες και με τις δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο άτομο να τα βγάλει πέρα σε μια συγκεκριμένη δυσκολία».

Ένα ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι άνθρωποι που διαπιστώνουν μια επιβάρυνση στην ψυχική τους υγεία, ή ακόμα και οι οικογένειές τους, απευθύνονται στους ειδικούς, ή αν θεωρούν ακόμα ταμπού και στίγμα για τον ασθενή να εξωτερικεύσουν την ασθένειά του. Σε αυτό ο κ. Μπρούμας απαντά ότι πράγματι ισχύει ακόμα ένα είδος ταμπού, ευτυχώς όμως σε μικρότερο βαθμό από ότι παλαιότερα και προοδευτικά αλλάζει, αν και με κάποια δυσκολία όσον αφορά στις κλειστές κοινωνίες. Ο κόσμος πλέον προσέρχεται στις υπηρεσίες, που όμως και οι ίδιες δέχονται μια πίεση, μην έχοντας το ανάλογο προσωπικό και χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Ο κ. Μπρούμας διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στους ειδικούς για να δεχθούν ψυχολογική υποστήριξη και μάλιστα πάνω σε αυτό υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και γίνεται σε συνεργασία του τομέα ψυχικής υγείας με την ακαδημία Αθηνών και παρουσιάζει στοιχεία για το κατά πόσο επηρεάζονται οι άνθρωποι από την οικονομική κρίση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος ουσιαστικά είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός.

Ρόλο στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας ενός ανθρώπου δεν παίζουν μόνο αυτοί οι παράγοντες, αλλά μπορεί να παίξουν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες και όπως λέει ο ψυχίατρος, αυτή η αστάθεια που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα και ο τρόπος με τον οποίο εμφανίστηκαν αυτές οι μεταβολές, είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Για το λόγο αυτό ο κ. Μπρούμας συστήνει στους ανθρώπους να αναζητούν την βοήθεια των ειδικών, αφού σήμερα οι περισσότεροι είμαστε ευάλωτοι και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση στίγμα η επίσκεψη σε έναν ψυχίατρο, από τον οποίο τελικά θα υπάρξει η αναγκαία στήριξη.

Επειδή όμως οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο νομό παρουσιάζουν κενά, ως προς τη στελέχωσή τους, ο κ. Μπρούμας ως πρόεδρος της επιτροπής προνοιακής υγείας Αιτωλοακαρνανίας, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας για τα ζήτηματα που αφορούν τον τομέα αυτό, ώστε να υπάρξει μια αξιοπρεπής αντιμετώπιση των προβλημάτων.Πηγή - Αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad