ωστόσο η χώρα μας αδιαφορεί και για τα τεράστια φορολογικά έσοδα που θα εισέπραττε από τις πετρελαϊκές εταιρείες και για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν...
Αυτή η ποσότητα δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού επαρκεί για να καλύψει το 15% των αναγκών της χώρας μας τα επόμενα 15 χρόνια. Με δεδομένο ότι από τον φόρο και τα μερίσματα το ελληνικό δημόσιο θα εισέπραττε σχεδόν το 60% από την τιμή πώλησης (που βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 70 δολάρια εδώ και χρόνια), το όφελος για τα κρατικά ταμεία θα ήταν τεράστιο.
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και τον πρόσθετο τζίρο που θα δημιουργούνταν από τις επενδύσεις πετρελαίου, είναι απορίας άξιον γιατί η χώρα μας δείχνει τέτοια ολιγωρία στο συγκεκριμένο θέμα.
Πού υπάρχει πετρέλαιο
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχει εκεί που υπάρχουν μία σειρά από πετρογεωλογικές προϋποθέσεις: μητρικά πετρώματα που υποδεικνύουν ότι υπήρξε πετρελαιογένεση, πετρώματα-"ταμιευτήρες", που να είναι πορώδη και διαπερατά, "παγίδες" υδρογονανθράκων, πετρώματα-"καλύμματα" ώστε να μην υπάρχει διαρροή, κατάλληλο γεωλογικό timing, επιφανειακές εμφανίσεις που υποδηλώνουν ότι υπάρχει ή υπήρχε πετρέλαιο στο βάθος κλπ. Όπως αναφέρει ο επί πολλά χρόνια διευθυντής έρευνας υδρογονανθράκων στα Ελληνικά Πετρέλαια, αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν κυρίως στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα και μόνο μερικώς στο Αιγαίο. "Το Αιγαίο έχει πολύ αλμυρό νερό για τα ψάρια του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λίμνη πετρελαίου", λέει χαρακτηριστικά.
Τις σημαντικότερες ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου έχουν δώσει οι περιοχές της Ηπείρου, της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Ακαρνανίας στην ξηρά, καθώς και η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ο Πατραϊκός και ο Μεσσηνιακός κόλπος. Μάλιστα στο Κατάκολο εντοπίστηκε ένα κοίτασμα το οποίο με τιμή 40 δολ./βαρέλι είχε κριθεί μη εκμεταλλεύσιμο, ωστόσο σήμερα η συγκυρία είναι ευνοϊκότερη. Στη Δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν 200 επιφανειακές ενδείξεις που "ανάβουν αλάρμ" ότι στη γύρω περιοχή υπάρχει πετρέλαιο.
Στη Βόρεια Ελλάδα πετρελαιοπιθανές περιοχές με καλές ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου, σύμφωνα με τον δρ Κ. Νικολάου, είναι:
Γρεβενά. Η γεωλογική λεκάνη της περιοχής διαθέτει πετρογεωλογικές προϋποθέσεις και χρειάζεται να γίνει έρευνα για να πιστοποιηθεί η ύπαρξή τους.
Θερμαϊκός. Στην Επανομή έχει εντοπιστεί μικρό κοίτασμα φυσικού αερίου, από το οποίο απολήψιμη είναι οριακή ποσότητα 450 εκατ. κ.εκ. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη και άλλων κοιτασμάτων αερίου στον Θερμαϊκό κόλπο.
Έβρος. Τη δεκαετία του ’50 είχαν γίνει γεωτρήσεις στην Ταύρη του νομού Έβρου, με θετικές ενδείξεις, και υπάρχει πεδίο για νέες έρευνες.
Καβάλα. Το κοίτασμα "Πρίνος" δίνει πετρέλαιο εδώ και τριάντα χρόνια και κοντεύει να "στραγγίσει". Στο μεταξύ, ανακαλύφθηκαν το κοίτασμα φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα" και τα κοιτάσματα πετρελαίου "Βόρειος Πρίνος" και "Έψιλον", στα οποία πρόσφατα έγιναν νέες γεωτρήσεις. Νέα κοιτάσματα (εκτός του “Μπάμπουρα”, που βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη) φαίνεται να υπάρχουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Θάσο και το Θρακικό πέλαγος. "Ανοίξτε τις περιοχές, και θα βρείτε και άλλα κοιτάσματα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Νικολάου.
Μάλιστα, όπως θα δείτε και πιο κάτω, πετρέλαιο υπάρχει και στον Αστακό!
Αναλυτικά, κοιτάσματα υπάρχουν στις παρακάτω περιοχές:
Μπάμπουρας Θάσου 250 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
1,5 δισ. κυβ. εκ. φυσικού αερίου
Βόρειος Πρίνος - Νέα Πέραμος - Άθως 400 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Επανομή 2,5 δισ κυβ. εκ. φυσικού αερίου
Σιθωνία 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Θερμαϊκός 30 εκατ. βαρέλια
Πρέβεζα 600 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Άρτα - Μποτζάρα 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Κατάκολο - ΝΑ Ζάκυνθος 500 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Κεφαλλονιά 500 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Λευκάδα - Αστακός 500 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Λήμνος 150 εκατ. βαρέλια
Μυτιλήνη 150 εκατ. βαρέλια
Ικαρία 120 εκατ. βαρέλια
ΝΑ Κυκλάδες 100 εκατ. βαρέλια
Πηγή - Makthes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.