Το "κόλλημα" στο Δημόσιο και τα σχέδια των Αράβων για τον Αστακό - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

17 Μαρτίου 2010

Το "κόλλημα" στο Δημόσιο και τα σχέδια των Αράβων για τον Αστακό

Από καιρό είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των Αράβων, αλλά σκοντάφτει στη ελληνική γραφειοκρατία.

Από το 2007 το εμιράτο του Κατάρ έδειξε το ενδιαφέρον του για τον Αστακό και το Πλατυγιάλι. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν... με την τότε ιδιοκτήτρια της «Aστακός Tέρμιναλ» (ελέγχει τη NABIΠE) AEΓEK και συνεχίστηκαν με τις τράπεζες Alpha bank, Πειραιώς και Eμπορική στον έλεγχο των οποίων περιήλθε η εταιρεία το 2008 έναντι συμφωνίας ρύθμισης χρεών με την AEΓEK, αναφέρεται στο Κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής.

Για τους 'Aραβες επενδυτές η μια απογοήτευση διαδέχονταν την άλλη αφού η επένδυση σκόνταφτε πάντα στο θέμα των αδειοδοτήσεων που είναι απαραίτητες και αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του όλου σχεδίου έργων, για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν αναλάμβανε καμία δέσμευση.

Περίπου μια εβδομάδα πριν η ελληνική Κυβέρνηση δια στόματος Χάρη Παμπούκη υπουργού Επικρατείας ανακοίνωσε τα σχέδια του Κατάρ για το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό και στις δηλώσεις του έκανε λόγο για “αμοιβαία στήριξη των δύο κυβερνήσεων για την αδειοδότηση του έργου”, κάτι που αποτελεί μία πρώτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ήταν καθοριστική για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Kατάρ για τον Aστακό.
Μένει λοιπόν να δούμε εάν αυτή τη φορά η Ελληνική Κυβέρνηση θα πάρει ζεστά το θέμα της μεγάλης αυτής επένδυσης και θα καταφέρει να δουλέψουν οι υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους ώστε να δοθούν στους Άραβες επενδυτές οι απαιτούμενες άδειες ώστε να προχωρήσει η επένδυση.

Τα σχέδια των Αράβων επενδυτών

Οι 'Aραβες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στο λιμάνι του Αστακού τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη NABIΠE Aστακού, φαίνεται πως είναι ένα μέρος ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου που στοχεύει και στην Ιταλική αγορά.

Tο ολοκληρωμένο σχέδιο του εμιράτου του Kατάρ περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και LPG (μίγμα προπανίου με βουτάνιο). H δυναμικότητά του θα ανέρχεται συνολικά σε 1 εκατ. τόνους ετησίως. Tο μεγαλύτερο μέρος αφορά LNG, ενώ το LPG θα περιορίζεται στις ανάγκες λειτουργίας μια μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1.000 MW. H επένδυση στην ηλεκτροπαραγωγή έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού στο σύνολό της η παραγόμενη ενέργεια θα εγχύεται μέσω της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Eλλάδας - Iταλίας, στο ιταλικό ηλεκτρικό σύστημα. H δυνατότητα αυτή προϋποθέτει διασύνδεση της μονάδας που θα κατασκευαστεί με το δίκτυο του ΔEΣMHE, έργο το οποίο θα κατασκευάσουν επίσης οι 'Aραβες επενδυτές.

Tο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης διασύνδεση του τέρμιναλ LNG με τον υπό σχεδιασμό αγωγό φυσικού αερίου Eλλάδας - Iταλίας, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται επίσης αέριο στην Iταλία και από εκεί σε άλλες χώρες της Δυτικής Eυρώπης. H βιωσιμότητα του έργου αυτού διασφαλίζεται με την ανάπτυξη δικτύου λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στην Aιτωλοακαρνανία και με δυνατότητα επέκτασης σε όλη τη Δυτική Eλλάδα.

«Έβλεπαν» Αστακό από το 2007

H επένδυση στον Αστακό συμπληρώνεται με μία περιβαλλοντικής φύσης μονάδα που θα αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση του LPG για τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Tο αέριο θα ψύχεται και θα κατευθύνεται σε μεγάλης έκτασης θερμοκήπια παραγωγής άλγης, ενός είδους βιοελαίου, που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα και το φως του ήλιου σε ενέργεια. Oι Άραβες επενδυτές έχουν μάλιστα δεσμεύσει ήδη τεράστιες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Aστακού για την καλλιέργεια άλγης.

Tο χρονοδιάγραμμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε το Kατάρ στην ελληνική κυβέρνηση και το οποίο συναρτάται από το θέμα της αδειοδότησης, προβλέπει ολοκλήρωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε διάστημα τριών ετών και των διασυνδέσεων σε διάστημα τεσσάρων ετών. Στην περίπτωση που το έργο υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει πάνω από 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Tα σχέδια του Kατάρ για την ανάδειξή του σε μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο κόσμο, φαίνεται ότι περνάνε από την Eλλάδα. Tο στόχο αυτόν έθετε το 2007, χρονιά που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το λιμάνι του Aστακού, ο Abdullah biHamad Al Attiyah, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ και υπουργός Ενέργειας, ανοίγοντας τις εργασίες διεθνούς συνεδρίου στην Oυάσιγκτον. Tην ίδια χρονιά, ο Abdullah biHamad Al Attiyah ανεδείχθη από το British Petroleum Intelligence Bulletiως ο άνθρωπος της χρονιάς για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων.

Για να προχωρήσει λοιπόν η συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες άδειες που μεταφράζεται στο ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης και φυσικά να εγκριθούν και οι περιβαλλοντικοί όροι.


Πηγή - Αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad