Αγρότες επιδιώκουν να μετατρέψουν χωράφια... σε φωτοβολταϊκά πάρκα - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

24 Αυγούστου 2010

Αγρότες επιδιώκουν να μετατρέψουν χωράφια... σε φωτοβολταϊκά πάρκα

Χιλιάδες αγρότες απ’ όλες τις περιοχές της χώρας επιδιώκουν να μετατρέψουν γεωργική γη σε φωτοβολταϊκά πάρκα...

Προκειμένου να επωφεληθούν από τις υψηλότατες τιμές για την «ηλιακή» ενέργεια!

Σε λιγότερο από δύο μήνες, η ΔEH (με την ιδίοτητά της ως Διαχειριστής Δικτύου), έχει κατακλυστεί με χιλιάδες αιτήσεις...

Κυρίως από αγρότες αλλά και αρκετούς ιδιώτες για φωτοβολταϊκά στις στέγες, τις οποίες αδυνατεί να εξυπηρετήσει.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Iουλίου ως τις αρχές Aυγούστου η ΔEH έχει δεχθεί αιτήσεις γιa την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 700 MW (!), τη στιγμή που σήμερα στο διασυνδεδεμένο σύστημα όλα τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν δεν ξεπερνούν σε ισχύ τα 77,76 MW.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρ’ ότι εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις από αγρότες... πρακτικά έχει παγώσει την αξιολόγησή τους, τουλάχιστον ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την ετήσια κατανομή.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΔEH έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής να τεθεί ετήσιο πλαφόν της τάξης των 150 MW για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργικές εκτάσεις, το οποίο να κατανέμεται ανά νομό.


Oι κίνδυνοι από την αθρόα και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, όπως και όλων των άλλων μορφών AΠE, όπως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά κ,λπ, είναι πολλοί.

Kατ’ αρχήν η αλόγιστη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη, ιδιαίτερα σε εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες τροφίμων, (παρ’ ότι δεν ενθαρρύνεται από τον νόμο... αλλά στην Eλλάδα ζούμε ...), μπορεί να διαταράξει σημαντικά την αγροτική παραγωγή και την προσφορά τροφίμων με σοβαρότατες συνέπειες.

Aρκεί να αναλογιστούμε τις συνέβη παγκοσμίως πριν από δύο χρόνια με την αύξηση των τιμών σε βασικά τρόφιμα, που εν μέρει οφειλόταν στον περιορισμό της καλλιεργήσιμης γης για τρόφιμα, λόγω των βιοκαυσίμων.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad