Τα Μελομακάρονα και τα μυστικά τους - Αstakos News - Ειδήσεις από τον Αστακό και την Αιτωλοακαρνανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Ειδήσεις από τον Αστακό και την Αιτωλοακαρνανία

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

11 Δεκεμβρίου 2010

Τα Μελομακάρονα και τα μυστικά τους

Τα μελομακάρονα είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων.
Μπορεί τα υλικά να είναι απλά, αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή στην εκτέλεση και στο σιρόπιασμα.

Σας δίνουμε μια συνταγή από τις διάφορες που υπάρχουν για μελομακάρονα και μερικές συμβουλές που πρέπει να τηρείτε.




Συστατικά
  • 4 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. αλυσίβα
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι

Σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό

Γαρνίρισμα:
  • 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη


Μερικές συμβουλές που πρέπει να τηρούμε είναι οι εξής:
  1. Μη ζυμώνετε πολύ ώρα τα μελομακάρονα γιατί θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι όπως πρέπει. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των υλικών τους.
  2. Όσον αφορά το σιρόπιασμα, οι γνώμες είναι αρκετές και διαφορετικές. Προτείνουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της κάθε συνταγής, μια που άλλες ζητάνε τα μελομακάρονα ζεστά και το σιρόπι κρύο, άλλες τα μελομακάρονα κρύα και το σιρόπι ζεστό και άλλες να είναι ζεστά και τα δύο. Εάν ζητάει η συνταγή ζεστά μελομακάρονα με κρύο σιρόπι, προσέξτε γιατί καθώς συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι ζεσταίνεται. Έτσι πρέπει να το κρυώνουμε ανά διαστήματα.
  3. Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι' αυτό πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος ή προστατευμένο με μεμβράνη.
  4. Για να πετύχουμε τις γραμμώσεις πάνω στο μελομακαρονο, μπορούμε αφού το πλάσουμε να το κυλίσουμε πάνω σε ένα κόσκινο. Έτσι θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά τετραγωνάκια. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι ή ακόμα τον τρίφτη του τυριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad