Τον Απρίλιο έρχεται η φοροκάρτα - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

18 Ιανουαρίου 2011

Τον Απρίλιο έρχεται η φοροκάρτα

Από τις αρχές Απριλίου μπαίνει στη ζωή μας η φοροκάρτα.

Με διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου θα καθιερωθεί νομοθετικά η προαιρετική χρήση της, ενώ με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον Μάρτιο θα καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για τη χρήση της κάρτας στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις.


Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα τους απαλλάσσει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει online τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων.

Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη και η χρήση της θα είναι προαιρετική. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS. Η ενεργοποίησή της και η αντιστοίχηση του 19ψήφιου αριθμού με το ΑΦΜ του φορολογούμενου - κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από τη ΓΓΠΣ.

To φορολογικό πακέτο του Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων ακόμη:

- Την καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις ακόμα και για παλαιότερες δηλώσεις. Δηλαδή όσοι οφείλουν ΦΠΑ θα μπορούν να το καταβάλλουν σε δόσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Με τη ρύθμιση που προωθείται θα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας το 30 % ή 40% του φόρου και το υπόλοιπο σε δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

- Τα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για την απόδοση ΦΠΑ, θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα και φορολογικού διαιτητή, αύξηση της προκαταβολής προστίμων από 25% σε 50% για προσφυγή στη δικαιοσύνη).

- Την απαλλαγή από τη συγκέντρωση αποδείξεων προσφέρει η φοροκάρτα


Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad