Η Κύπρος οριοθέτησε τη δική της ΑΟΖ. Η Ελλάδα τι περιμένει άραγε; - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

31 Ιανουαρίου 2011

Η Κύπρος οριοθέτησε τη δική της ΑΟΖ. Η Ελλάδα τι περιμένει άραγε;

Από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ αναβλύζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Το κοίτασμα «Κύπρος Α» βρίσκεται μόλις 34 χιλιόμετρα δίπλα, με παρόμοια γεωλογική σύσταση και παρόμοια σεισμογραφικά αποτελέσματα.


Μόνο οι πολύ απαισιόδοξοι δεν μπορούν να δουν αυτές τις ασφαλείς ενδείξεις ότι και το «Κύπρος Α» έχει φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ, οι έρευνες που έγιναν σε 20 χιλιάδες χιλιόμετρα διαδρομές στα 13 οικόπεδα που έχουν προβληθεί προς τα έξω, έδωσαν ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές· εντός των οικοπέδων 12, 3, 1 και 4, καθώς και σε ζώνη που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη και γειτνιάζει με την τουρκική ΑΟΖ.

Μόνο από το κοίτασμα «Κύπρος Α» η Κύπρος εκτιμάται ότι θα έχει όφελος 500 εκ. ευρώ το χρόνο.

Φανταστείτε τι ακολουθεί αν επιβεβαιωθούν και τα άλλα τρία κοιτάσματα. Το κοίτασμα στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου με το Λίβανο και τη Συρία είναι σχεδόν πλήρως επιβεβαιωμένο.
Υπάρχουν περιοχές που η Κύπρος δεν θέλει να προχωρήσουν οι έρευνες ή μάλλον δεν τις ανακοινώνει με τίποτε.

Τις κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό γιατί υπάρχει φόβος να πυροδοτηθεί τουρκική διεκδίκηση. Αυτό που γίνεται, είναι ανακοινώσεις σε περιοχές όπου τα έχει  βρει με τις γειτονικές χώρες και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλακεί.

Το έκανε, όμως, η Τουρκία  και αμέσως οι Αμερικανοί την προσγείωσαν. Στα παρασκήνιο μεταφέρθηκε διπλωματικά η άποψη ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να διαχειριστεί το θαλάσσιο πλούτο της.

Η ίδια η Ε.Ε. είδε μια νέα χώρα-μέλος της να έχει να προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό στην Ευρώπη. Η οπτική προς την Κύπρο άλλαξε και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, όσο οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρούν.

Εμείς ακόμα… περιμένουμε. Αλήθεια ΤΙ ; Έχει η κυβέρνηση απάντηση; Έστω και μη ανακοινώσιμη. Έχει απάντηση έστω και προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Πηγή: politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad