Η έκλειψη ήταν μερική στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή της Γης όπου έπεσε η παρασκιά της Σελήνης και όχι η κυρίως σκιά, οπότε η έκλειψη θα ήταν ολική.
Το φαινόμενο που κράτησε από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, κορυφώθηκε περίπου στις 10:20, όταν το 60% της επιφάνειας του ήλιου καλύφθηκε από την παρεμβολή της σελήνης ανάμεσα στον ίδιο και τη Γη. Το ποσοστό διέφερε ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο θεατής. Όσο πιο βόρεια ήταν, στην ελληνική επικράτεια, κάποιος τόσο μεγαλύτερο μέρος του ήλιου «εξαφανιζόταν». Σχεδόν 12 ώρες νωρίτερα η Γη βρισκόταν στο περιήλιο της, στη πλησιέστερη δηλαδή απόστασή της από τον Ήλιο (147.105.721 χλμ.).
Η έκλειψη άρχισε στις 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά, κινούμενη προς τα βορειοανατολικά, έγινε ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Ένα μεγάλο τμήμα του ήλιου (ανάμεσα στα δύο τρίτα και τα τρίτα τέταρτα του δίσκου του) χάθηκε πάνω από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο κ.α.), ενώ το φαινόμενο ήταν πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος σκιάστηκε κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.
Η έκλειψη ήταν ορατή ελάχιστες στιγμές στην Ελλάδα, λόγω της συννεφιάς, κάτι που συνέβη και σε άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την 1η Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088. Είχε προηγηθεί, στις 29 Μαρτίου 2006, μια ολική έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή όμως μόνο από το Καστελόριζο. Συνολικά, στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στον πλανήτη μας θα πραγματοποιηθούν 226 ηλιακές εκλείψεις (οι 74 ολικές) και 144 σεληνιακές εκλείψεις (οι 86 ολικές).
Δείτε φωτογραφίες από διάφορες πόλεις όπου ήταν ορατή η σημερινή έκλειψη του ηλίου:
Η έκλειψη στο Μίνσκ της Λευκορωσίας
...στη Βέρνη της Ελβετίας
...στο Βουκουρέστι
...στη Κίνα, ένας κόκκινος ουρανός!
Η έκλειψη στο Λεϊτσεστερ στην Αγγλία
...στο Μόναχο
...στη Σόφια της Βουλγαρίας
...στην Στοκχόλμη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.