Το Μεσολόγγι ζητά σύνδεση με τα Ιόνια νησιά - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

14 Ιουνίου 2011

Το Μεσολόγγι ζητά σύνδεση με τα Ιόνια νησιά

Μετά την "αντιπαράθεση" του Μεσολογγίου με το Αγρίνιο για το που θα διατηρηθεί η ΔΟΥ του νομού, αν αυτή τελικά είναι μία, τώρα έχουμε μια νέα κόντρα μεταξύ επιχειρηματιών του Μεσολογγίου, που θέλουν το Μεσολόγγι να συνδεθεί ακτοπλοϊκά με τα Ιόνια νησιά και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (που εδρεύει στο Αγρίνιο) κ. Τσιχριτζή Παναγιώτη που υποστηρίζει ότι μια τέτοια σύνδεση δεν είναι βιώσιμη.

Ο κ. Τσιχριτζής με αφορμή άρθρου της εφημερίδας Αιχμής με τίτλο "Δεν θέλει την ακτοπλοϊκή σύνδεση το Επιµελητήριο Αιτωλ/νίας;", απάντησε μέσω της ίδιας εφημερίδας με επιστολή του προς τον διευθυντή αυτής τα εξής:

"Από 15ετίας ο υποφαινόµενος είτε κατά µόνας είτε µαζί µε αντιπροσωπεία επιχειρηµατιών επισκέφτηκα µεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρίες, προκειµένου να τους θέσουµε το ζήτηµα της σύνδεσης του Μεσολογγίου µε τα νησιά και το κατά πόσον κάτι τέτοιο µπορεί, µε οποιονδήποτε τρόπο, να καταστεί επιχειρηµατικά προσοδοφόρο ώστε να δοθεί κίνητρο για να υπάρξει η σύνδεση. 

Όλοι οι σοβαροί επιχειρηµατίες του Μεσολογγίου γνωρίζουν ότι εµµέσως πλην σαφώς - και όχι µόνο σε εκείνες τις οργανωµένες προσπάθειες - έχει εξηγηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επενδυτικά ελκυστικό. 

Άλλωστε για ποιο λόγο οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν έχουν «δει» ποτέ αυτή τη σύνδεση; Δεν θα ήθελε να επενδύσει κάποια εταιρία εδώ και τόσα χρόνια; Ρωτήστε τους “πληροφοριοδότες” σας αλλά και τον εαυτό σας, όταν κρίνετε ότι µια επένδυση είναι ελκυστική και προσοδοφόρα περιµένετε να σας το υποδείξουν ή προχωράτε σε αυτή;".

Σχετικά με τα κίνητρα της "επίθεσης" εναντίον του από τους Μεσολογγίτες, στην ίδια επιστολή αναφέρει τα εξής:

"Στην έγκριτη εφηµερίδα σας και συγκεκριµένα στο φύλλο της 1ης Ιουνίου 2011 έγινα δέκτης κι εγώ, όπως και πολλοί ακόµη συµπατριώτες µας Αιτωλοακαρνάνες, ενός δηµοσιογραφικού πονήµατος που, καθώς υιοθετεί - από τον παραπλανητικό και επιθετικό του τίτλο ακόµα - πληροφορίες αναληθείς και συµπεράσµατα αυθαίρετα....

Αντιδράσεις από Μεσολογγίτες επιχειρηµατίες για την στάση της Διοικούσας Επιτροπής» οι «πληροφοριοδότες» σας χωρίς να σκεφτούν ότι πιθανώς θα σας εξέθεταν, αναφέροντάς σας γεγονότα στα οποία η εφηµερίδα σας δεν ήταν παρούσα, για ιδιοτελείς και µόνο σκοπούς και για να ενδυθούν για µια ακόµη φορά τη στολή του «Μεσολογγιτάρχη», δυστυχώς επιλέγουν να κατασκευάσουν εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.

Πληροφορούν λοιπόν µέσα από την εφηµερίδα σας το κοινό για πράγµατα ανυπόστατα ενώ συγχρόνως προδικάζουν ακόµη και τα αποτελέσµατα µελετών. Αρχικώς, βέβαια, παρακάµπτω τις αναφορές φύρδην µίγδην περί του αρχαιολογικού µουσείου και άλλων τινών που είναι στην ουσία «άλλα λόγια να αγαπιόµαστε» και φαίνεται ότι για κάποιους πάνε σαν το µαϊντανό παντού. 


Και µόνο η αναφορά στις ΔΟΥ του νοµού άλλωστε, που δείχνει τις διαφορές µας µε όσους σας µετέφεραν τις χρόνιες ανασφάλειές τους, είναι χαρακτηριστική, καθώς το Επιµελητήριό µας για λόγους εξυπηρέτησης και όχι «για αναπτυξιακούς λόγους» ή της «ανάπτυξης της πορτοκαλάδας», έχει ζητήσει να µείνουν 3 ΔΟΥ στο νοµό, αντίθετα από όσους αγνοούν την πραγµατικότητα και θέλουν απλά µια τοπικιστική, πρόσκαιρη, «νίκη».

Δυστυχώς, αν κάποιοι ψάχνουν για εσωτερικούς εχθρούς στο νοµό για να δικαιολογήσουν τις ανεπάρκειές τους εµείς δεν µπορούµε να συµπράξουµε στους παραλογισµούς διαφόρων. Και µόνο η αναφορά για «εκπροσώπους επιχειρηµατιών της Αιτωλίας» θα ήταν προκλητική αν δεν άγγιζε τα όρια του γελοίου. Από πότε χωρίστηκε ο νοµός σύµφωνα µε τη θέληση κάποιων; Μήπως αυτό ταιριάζει µε τους σοβινισµούς και παραλογισµούς ορισµένων που εδώ και καιρό προσπαθούν µάταια να δηµιουργήσουν «κοινό µέτωπο Μεσολογγίου- Ναυπάκτου»;

Ο υπογράφων, το Διοικητικό Συµβούλιο και τα στελέχη του Επιµελητηρίου Αιτωλ/νίας εργάστηκαν σκληρά εδώ και χρόνια για ένα από τα πιο δραστήρια και αναγνωρίσιµα Επιµελητήρια της χώρας και έµεινε έξω από γελοίους τοπικισµούς, αγωνιώντας µόνο για τον Αιτωλοακαρνάνα επιχειρηµατία και την τοπική οικονοµία. Όλα τα παραπάνω είναι ξένα προς εµάς και δεν θα αφήσουµε, σε τόσο δύσκολες εποχές, να µας τραβήξουν στον πάτο η µιζέρια και η αντιπάθεια κάποιων για συγκεκριµένες γεωγραφικές περιοχές του νοµού."


Συντάκτης της εφημερίδας "Αιχμής" απαντά στον κ. Τσιχριτζή τα εξής:

"Πράγματι αυτό κάνει ο κ. Τσιχριτζής αναφέροντας ξεκάθαρα πως δεν πιστεύει στην βιωσιμότητα της γραμμής και αυτό γιατί, βάσει της επιχειρηματικής εμπειρίας του, εάν οι επενδυτές έκριναν ότι είναι προσοδοφόρα θα έσπευδαν οι ίδιοι χωρίς την παρότρυνση τοπικών ή άλλων παραγόντων. Η άποψη αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή απ’ όλους γιατί υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ευκαιριών που έμεναν στην αφάνεια είτε γιατί επιχειρηματίες δεν διείδαν τις προοπτικές, είτε γιατί δεν αναδείχτηκαν όπως έπρεπε από τις τοπικές αρχές. 

Και όταν είναι βιώσιμη και διατηρείται τόσα χρόνια π.χ. η γραμμή του Αστακού, κύριε πρόεδρε, είναι δύσκολο να αποδειχτεί γιατί δεν θα είναι και του Μεσολογγίου, ούτε ένας επιχειρηματικός φορέας μπορεί να λέει «εμπειρικά» ότι δεν συμφέρει εάν πρώτα δεν γίνει μελέτη βιωσιμότητας....

Και ύστερα εφόσον το ζητά ο εμπορικός σύλλογος, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, το υπουργείο και βουλευτής του νομού (η κα Γιαννακά) είναι τόσο τρομερό το ποσό για να ανταποκριθεί το Επιμελητήριο ακόμη και αν υπήρχαν ψιχία ελπίδας; Νομίζουμε πως όχι και η άρνηση αυτή για πολλούς «μεσολογγιτάρχες» τροφοδοτεί τις επικρίσεις για μεροληψία και ιδιαίτερη μεταχείριση. Ή δεν είναι διχαστικό όταν αναφέρεται πως οι «σοβαροί» επιχειρηματίες του Μεσολογγίου ξέρουν την μη ελκυστικότητα. Όλοι οι άλλοι που μάχονται για την γραμμή δεν είναι σοβαροί;"

Το Μεσολόγγι μάλιστα, με απόφαση του Εμπορικού του Συλλόγου και μέσω της κα Σοφίας Γιαννακά, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, έκλεισε ραντεβού με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Γιάννη Διαμαντίδη, για να απευθύνει πρόσκληση χρηματοδότησης της μελέτης βιωσιμότητας.

Συγκεκριμένα για τη συνάντηση αυτή, άρθρο της Αιχμής αναφέρει:

"Απτά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη της Σοφίας Γιαννακά στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου πρόσφατα αφού η βουλευτής έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τα Ιόνια Νησιά και κινητοποιήθηκε άμεσα.

Έτσι την περασμένη Πέμπτη με παρέμβασή της μετέβησαν στην Αθήνα μέλη της Διοίκησης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου και του Ναυτικού Ομίλου προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Γιάννη Διαμαντίδη.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Μεσολογγίου με τα Ιόνια Νησιά Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Κατατέθηκε στον υπουργό από τα μέλη του συλλόγου υπόμνημα το οποίο περιελάμβανε αποφάσεις φορέων αλλά και εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου και από τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου διάφορες προτάσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Ο υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις και διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν τοποθετεί πλοία αλλά σχεδιάζει της γραμμές κι επιπλέον ότι το υπουργείο δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα για τη μελέτη βιωσιμότητας της συγκεκριμένης γραμμής. Ακολούθως ο κ. Διαμαντίδης ενημέρωσε αφενός για τους τρόπους που μπορεί να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη σύνδεση και αφετέρου για πιθανούς χρηματοδότες της μελέτης βιωσιμότητας. Από τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο προτάθηκε επίσης η μεταφορά των λιμενικών ταμείων στους δήμους κάτι που ο υπουργός απέκλεισε σε αυτή τη φάση.

Στη σύσκεψη, παρευρέθησαν εκτός του Υπουργού και συνεργατών του, η Σοφία Γιαννακά, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εμπ. Συλλόγου Κ. Πασιόπουλος και Β. Σπυρόπουλος καθώς και ο πρόεδρος του ΝΟΜ Γιάννης Κανής.


Η βουλευτής μάλιστα δεν στάθηκε μόνο σ’ αυτό αλλά μετά την επίσκεψη απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, τον δήμαρχο Π. Κατσούλη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριτζή για να βοηθήσουν στην χρηματοδότηση της μελέτης.
"

Εμείς αφήνουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα σχετικά με αυτή την ακτοπλοϊκή σύνδεση που ζητά το Μεσολόγγι με τα Ιόνια νησιά (μια σύνδεση που ήδη υπάρχει από τον Αστακό, τουλάχιστον για Κεφαλονιά και Ιθάκη) καθώς και για τις απόψεις του κ. Τσιχριτζή, του συντάκτη της Αιχμής και της κα Γιαννακά. Όπως φαίνεται θα υπάρχουν πολλές ακόμα αντιδράσεις και απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad