Ξανά στο προσκήνιο η επένδυση στο Πλατυγιάλι; - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

01 Αυγούστου 2011

Ξανά στο προσκήνιο η επένδυση στο Πλατυγιάλι;

Μία επένδυση με οικογενειακό «ενδιαφέρον» σχεδιάζεται να έρθει πάλι στο προσκήνιο.

Μιλάμε για την ενεργειακή επένδυση του Αστακού, όπου η κρατική εταιρεία του Κατάρ μαζί με κάποιους Λιβανέζους και έναν Έλληνα ήθελαν να φτιάξουν τερματικό σταθμό υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LΡG) και τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης LNG.

Για να προωθήσουν την επένδυση είχαν πάει στο Κατάρ κατά καιρούς οι Χ. Παμπούκης, Λ. Κατσέλη, Σπ. Κουβέλης, αλλά και ο αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου… Συνεστήθη η κοινοπραξία Αstakos Ρower Ρlan Concorctium, που συμμετείχαν το Κατάρ (33,3%) η εξειδικευμένη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC των (παλαιστινιακής καταγωγής) Λιβανέζων Χασίμπ Σαμπάχ και Σαΐντ Κιουρί (33,3%) και η γερμανοελληνική Rosebud του Ι. Αντωνιάδη (33,3%).

Τελικά η επένδυση αποσύρθηκε λόγω εσωτερικών προβλημάτων που προέκυψαν από την αντίδραση της CCC στο υψηλό ποσοστό που είχε ο Ι. Αντωνιάδης, αλλά και διότι κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Η CCC είχε ζητήσει το LPG να δίνεται από το Κατάρ με έκπτωση 50% – 70%, ώστε να είναι βιώσιμη η επένδυση των 2,5 δις, όταν η συνήθης έκπτωση είναι στο 30% και το πλάνο είναι να βγουν τα κόστη μετά από 15 χρόνια.

Αυτά τα προβλήματα λύνονται με την ρύθμιση Παπακωνσταντίνου για τις μονάδες Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπου έχουμε «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», καθώς εκτός από την Αλουμίνιον, μπορεί να εξυπηρετηθεί και ο Αστακός, που (σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο) θα έχει μία μονάδα 1.100 MW. Τώρα μάλιστα που οι μονάδες παραγωγής από ορυκτά καύσιμα (όπως το LPG) απολαμβάνουν προνόμια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. εγγυημένη τιμή για 25 χρόνια, πληρωμή μέσα από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ), το κέρδος είναι σίγουρο μετά την πρώτη πενταετία λειτουργίας.

Το μόνο που μένει είναι να κατέβει στο 10% το ποσοστό της Rosebud, που είναι ο ενδιάμεσος…

πηγή: antinews

1 σχόλιο:

  1. Όπως γνωρίζουμε άπαντες, το λιμάνι ανήκει στις τράπεζες, με την Alpha Bank να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό. Οι τράπεζες βουλιάξανε την χώρα μας και έχουν βαλθεί εδώ και μερικά χρόνια να βουλιάξουν και το λιμάνι του Πλατυγιαλίου... Ποιό λοιπόν το παιχνίδι τους? Πού αποσκοπούν και γιατί δεν προχωράνε σε επενδύσεις ώστε να προσελκήσουν επενδυτές ώστε να ¨αναστήσουν¨ το πεθαμένο λιμάνι της περιοχής μας? Θέλουν να πουλήσουν προφανώς - να ξεφορτωθούν αυτό το βάρος...αλλά μάλλον ζητάνε πολλά! Δεν έχουν σκοπό όπως όλοι ξέρουμε να επενδύσουν, να δώσουν νέες θέσεις εργασίας - μόνο απολύσεις, να φέρουν δουλειές, πελάτες!
    Μάλλον τσομπάνιδες της περιοχής μας στελεχώνουν μέσα το λιμάνι, καθώς πηγαίνοντας εκεί μόνο...ζώα βλέπεις στο δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad