Αγρίνιο: Επικίνδυνες κονσέρβες σαρδέλας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

27 Ιουλίου 2011

Αγρίνιο: Επικίνδυνες κονσέρβες σαρδέλας

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέλη του 2010 έχει διατεθεί στην εγχώρια αγορά πολύ μεγάλη ποσότητα κονσέρβας με σαρδέλες σε ηλιέλαιο από το Μαρόκο, μάρκας Isabel, που όπως προέκυψε από εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν, η συγκεκριμένη παρτίδα, περιέχει πάνω από το κανονικό, ποσότητες καδμίου και αποτελεί «μη ασφαλές δείγμα»

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος έγινε από την Χημική Υπηρεσία και η ενημέρωση έγινε από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου...
που ενημέρωσε σχετικά τον Ιούνιο, τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Η σχετική ενημέρωση, έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο.

Το Τμήμα Εμπορίου Αγρινίου, ενημερώθηκε πριν λίγες μέρες για το θέμα και ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στην τοπική αγορά, τόσο σε χονδρεμπόρους, όσο και σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων κλπ.

Από τους ελέγχους προκύπτει πως χιλιάδες κονσέρβες της συγκεκριμένης παρτίδας, διατέθηκαν στην αγορά του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά οι υπάλληλοι που κάνουν τους ελέγχους δεν έχουν βρει δείγματα, γεγονός που σημαίνει πως οι κονσέρβες αγοράστηκαν και καταναλώθηκαν!

Το θέμα ασφαλώς δεν αφορά μόνο στο Αγρίνιο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού υπολογίζεται ότι εισήχθησαν δεκάδες χιλιάδες κονσέρβες στα τέλη του 2010, που διατέθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι έλεγχοι της υπηρεσίας Εμπορίου στο Αγρίνιο, όπως και του ΕΦΕΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ειδικοί θεωρούν πως πρόβλημα στην υγεία ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει η πολύ συχνή διατροφή του, από το συγκεκριμένο προϊόν, γεγονός που ασφαλώς εξαρτάται και από το ύψος της περιεκτικότητας σε κάδμιο που ανακαλύφθηκε στην συγκεκριμένη παρτίδα.

Παράλληλα απορία προκαλεί το γεγονός ότι αν και η παρτίδα εισήχθη το 2010, η διαπίστωση για το μη ασφαλές προϊόν έγινε μόλις τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να διατεθεί και να καταναλωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος.

-Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, "η συγκέντρωση του καδμίου στο περιβάλλον έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της διαρκώς αυξανόμενης βιομηχανικής δραστηριότητας. Το κάδμιο από το περιβάλλον μεταφέρεται στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα και βιοσυγκεντρώνεται σε κάποια είδη τροφίμων όπως τα λαχανικά, τα σιτηρά, το ήπαρ και οι νεφροί των ζώων, τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια.

Το κάδμιο που προσλαμβάνεται από τα ζώα και τους ανθρώπους συσσωρεύεται κυρίως στο νεφρικό φλοιό οπότε είναι δυνατό να προκαλέσει διάφορες βλάβες στην υγεία τους, όπως νεφρική ανεπάρκεια, εκφύλιση των οστών, τερατογένεση και βλάβες που αφορούν στο γεννητικό σύστημα.

Τα εντόσθια των ζώων, τα κεφαλόποδα, τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια, παρουσιάζουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καδμίου διεθνώς και ένας συνεχής έλεγχός τους κρίνεται απαραίτητος για την προστασία των καταναλωτών από υπερβολική έκθεση στο βαρύ αυτό μέταλλο."

πηγή: agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad