«Όχι» του δήμου Ξηρομέρου στις ιχθυοκαλλιέργειες - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

02 Νοεμβρίου 2011

«Όχι» του δήμου Ξηρομέρου στις ιχθυοκαλλιέργειες

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου με κυρίαρχο θέμα αυτό του νέου χωροταξικού σχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες, θέμα που εγείρει εντονότατες αντιδράσεις στο σύνολο των περιοχών της χώρας που θίγονται απο τα όσα το Υπ. Περιβάλλοντος προωθεί και οι Περιφέρειες ετοιμάζονται να εκτελέσουν.

Σημειώνουμε ότι κοινωνικοί φορείς...
δήμοι και επιστημονικός κόσμος έχει ενώσει τις δυνάμεις του έναντι της προωθούμενης πολιτικής, συγκροτώντας πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο, το οποίο και εστιάζει την κριτική του σε δύο άξονες: Στην προσπάθεια αποδοχής και νομιμοποίησης της κατάστασης που αυθαιρέτως εν πολλοίς έχει ήδη δημιουργηθεί και στην προσπάθεια ραγδαίας αύξησης των μονάδων σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια…

Στους άξονες αυτούς εστίασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου, το οποίο και ομόφωνα εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στο σκέλος του χωροταξικού που αφορά στη ζώνη Αστακού – Μύτικα.

Το προωθούμενο «ειδικό πλαίσιο» για την χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα εντόνως την τοπική κοινωνία (Τοπικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κοινωνικοί φορείς) η οποία και διαβλέπει πίσω απ’ το «ρυθμιστικό» αυτό σχέδιο προειλημμένες αποφάσεις και προσπάθεια ακύρωσης κάθε προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης, σε μια περιοχή μάλιστα που θεωρείται και είναι η πλέον ενδεδειγμένη, τόσο για την προώθηση της παραθεριστικής κατοικίας όσο και για ποικίλες άλλες δράσεις, που δύνανται να αυξήσουν το τουριστικό προϊόν.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ειπώθηκαν στη σχετική συνεδρίαση, κατά τη διαβούλευση που έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα με φορείς στην περιοχή της Αλυζίας, επιχειρηματίας του κλάδου δήλωσε πως… έχει ήδη λάβει την άδεια, γεγονός που καταδεικνύει ότι πράγματι, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και πως η διαβούλευση – παρωδία γίνεται για τα προσχήματα και μόνο.

Καταγγέλθηκε μάλιστα ότι τη μελέτη για τη χωροταξία την χρηματοδότησαν οι ίδιοι οι ιχθυοτροφείς (!!!)… και φυσικά είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά τους τα μέτρα.

Φυσικά υπήρξαν πολλές αναφορές και στις επιπτώσεις που υπάρχουν στο φυσικό – θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίες και θα πολλαπλασιαστούν, αν εγκατασταθούν οι δεκάδες νέες μονάδες, όπως προβλέπει το νέο χωροταξικό.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των παράκτιων αλιέων, με τον παρόντα εκπρόσωπό τους να υποστηρίζει πως αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός δεν θα υπάρχει πια «ζωτικός χώρος» γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα οι ήδη χειμαζόμενοι αλιείς να πληγούν αποφασιστικά.

Να σημειωθεί ότι οι παράκτιοι αλιείς, που συμμετέχουν ασφαλώς στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων, όταν προ ημερών συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, αντέδρασαν κατά τρόπο που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης…

πηγή: συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad