Κ Δήμαρχε κ Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου και Συνδημότες
Πληροφορούμαστε τελευταία, μαζί με όλα τα άλλα κακά και συναπαντήματα που μας ήρθαν, ότι με το τέλος του έτους, θα σταματήσει και η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο παρέχεται σε δεκάδες ηλικιωμένους συνδημότες μας και ΑΜΕΑ από τον Δήμο μας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα...
συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών( πληρωμές λογαριασμών, μετακινήσεις κλπ). Αιτία, σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ από εφημερίδες κλπ, είναι η λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κλπ). Πολλοί Δήμοι στη χώρα έχουν υποβάλλει ψηφίσματα για την συνέχιση του προγράμματος.
Προς ενημέρωσή σας αλλά και του Δημοτικού συμβουλίου μας, τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά., έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Ως θεσμός το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 με νομοθετικό διάταγμα "περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων", που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα. Το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία των Δήμων και των περίπου 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.
Η εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης έως το τέλος του 2011 με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ ( βλ. Εγκύκλιο 64/οικ.74903/30-12-2010 ΥΠ.ΕΣ.ΗΛ.Δ.) δεν αποτελεί την λύση για την οποία οι αρμόδιοι πρέπει να επιχαίρονται, αλλά μία λύση που ήδη δείχνει την απαισιόδοξη εξέλιξή του. Η σύνδεση του Προγράμματος με την αντιμετώπιση της ανεργίας και η προϋπόθεση της κάρτας ανεργίας οδηγεί στην απένταξη μεγάλου αριθμού επωφελουμένων ηλικιωμένων του Δήμου μας, στην συρρίκνωση των επωφελουμένων, στην μείωση της χρηματοδότησης και στην αδυναμία να καλυφθούν οι δαπάνες της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Στο πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με τη κυβέρνηση, θα μείνουν όσοι έχουν μέλος της οικογένειάς τους με κάρτα ανεργίας. Κατά την λογική του νέου προγράμματος ενισχύεται ο άνεργος διαμέσου της παροχής σε αυτόν στήριξης για την φροντίδα του ηλικιωμένου ή ευπαθούς μέλους της οικογένειας. Φαίνεται σαν τέχνασμα και σίγουρα προμηνύει ότι ίσως είναι και το τελευταίο.
Φαίνεται λοιπόν ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βαδίζει σταθερά στο τέλος του. Το τέλος θα αποτραπεί μόνο εάν ενταχθεί σε ένα σταθερό σύστημα χρηματοδότησης και ταυτόχρονα η κοινωνική υπηρεσία των δήμων ενταχθεί στο οργανόγραμμά τους ως μία εξίσου βασική υπηρεσία, όπως η τεχνική, η διοικητική οικονομική, κ.ο.κ. Πρέπει να πιέσουμε τη κεντρική εξουσία να υλοποιηθεί και για τον Δήμο μας που δεν στερείται από δράσεις κοινωνικής πολιτικής και έτσι πρέπει να λειτουργεί, στηρίζοντας τους αδύνατους τους ηλικιωμένους τους άνεργους και τους ΑΜΕΑ, με κάθε δυνατή ενέργειά μας, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε.
Τέλος οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες των Δημοτικών Ενοτήτων μας, πολλές φορές δε όπως γνωρίζετε, εργάζονται για μήνες χωρίς να πληρωθούν, λόγω των δύσβατων διαδικασιών διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Εν τούτοις κατά κανόνα προσφέρουν υπομένοντας. Δεν αξίζουν την απαξίωση του προγράμματος και την αποσιώπηση από την πολιτεία της έως τώρα αφοσίωσής τους στην κοινωνική φροντίδα.
Κ Δήμαρχε. Δεν πρέπει να αμελήσουμε να διεκδικήσουμε με ότι δυνάμεις έχουμε για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού. Υπάρχουν δεκάδες ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ στα χωριά μας που ζουν μόνοι τους, πολλοί εκ των οποίων χωρίς συγγενείς και τους βοηθούν συνδημότες μας γείτονες και συγχωριανοί ή η εκκλησία, για τις βασικές τους ανάγκες. Θέλουν και αυτοί την συμπόνοιά μας και την αγάπη μας για να τους παρέχουμε τα βασικά αγαθά της υγείας, της καθαριότητας και της συναισθηματικής υποστήριξης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να υπάρχει κανένα «Κωσταλέξι» στα χωριά μας. Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας τις κοινωνικές σας ευαισθησίες, είμαι σίγουρη ότι θα παλέψουμε με κάθε μέσο για τα «περήφανα γηρατειά του τόπου μας». Το γνωρίζω ότι η μάχη θα είναι άνιση και σκληρή, αλλά αξίζει να πολεμήσουμε τις επιταγές της ανάλγητης κεντρικής εξουσίας, το επιβάλλει εξάλλου και ο λαός ο οποίος μας ψήφισε και στηρίζεται σε εμάς. Αλλά και η αντιπολίτευση του δήμου μας είμαι σίγουρη ότι θα συνδράμει με κάθε μέσο στην ευόδωση των στόχων της προσπάθειας του Δήμου.
Από τα παραπάνω εξάγεται η απαίτηση για αγώνα, για την διασφάλιση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου μας και ως εκ τούτου:
Εισηγούμαι:
Να συνέλθει εντός Νοεμβρίου, λόγω του επείγοντος, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και να μελετήσει το θέμα, για όλες τις Δημοτικές Ενότητες. ( Να συλλέξουμε τα απαιτούμενα αριθμητικά – οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία που τηρούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, για τους εκατοντάδες περήφανους ηλικιωμένους μας και ΑΜΕΑ των χωριών μας). Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του, να συζητήσει σχετικά να λάβει απόφαση και να εγκρίνει ψήφισμα, για να εκφράσουμε στα πλαίσια της κοινωνικής μας πολιτικής την αμέριστη συμπαράστασή μας στους έχοντες ανάγκη συνδημότες μας.
Παρακαλώ τον ευαίσθητο σε κοινωνικά θέματα Δήμαρχό μας κ.Σαμαρά, τον κ πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την αρμόδια αντιδήμαρχο κα Σαμαρά Κουμανδράκη, να διαβιβαστεί έγκαιρα, το προτεινόμενο ψήφισμα ενόψει του νέου οικονομικού έτους στους:
1. Στον Υπουργό Εσωτερικών.
2. Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Ελλάδος.
3. Στους βουλευτές της Αιτωλνίας
4. Στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης του τόπου .
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Δήμος ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, εκφράζει αταλάντευτα, στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, την αμέριστη συμπαράστασή του στους έχοντες ανάγκη υποστήριξης, ειδικά στη παρούσα κρίση, ηλικιωμένους δημότες του και ΑΜΕΑ, που καλύπτονται με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα αυτό.
Υπενθυμίζει ότι:
1. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί την πλέον αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο και πετυχημένη κοινωνική υπηρεσία που παρέχουν οι Δήμοι όπως και ο δικός μας. Στην ευρύτερη φτωχή περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου δεν λειτουργούν οίκοι ευγηρίας –γηροκομεία ή άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
2. Το Πρόγραμμα λειτουργεί αδιάλειπτα για πολλά συνεχή έτη και αφορά:
α. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, καθώς και μη ηλικιωμένων (π.χ. ΑΜΕΑ) που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, νοσηλευτικών υπηρεσιών ή και κατ’ οίκον βοήθειας, με στόχο την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
β. Τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους, την αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και τη εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης ή παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
3. Η πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει την δωρεάν κοινωνική πρόνοια και παροχή υπηρεσιών και να ενισχύσει την συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ειδικά στις δύσκολες στιγμές φτώχειας και ανέχειας που περνάει η χώρα ως αντισταθμιστικό μέτρο, αφού η πρόνοια είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ανήμπορο και αδύναμο πολίτη).
4. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετεί κατ’ οίκον 110.000 σε όλη την Ελλάδα και στον Δήμο μας …….. και πλέον ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες
5. Με το πρόγραμμα παρέχονται ουσιαστικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων (περιορισμός αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων και άσκοπων διακομιδών σε Νοσηλευτικές Μονάδες), στην αποφυγή εγκλεισμού ηλικιωμένων σε Ιδρύματα και στην παραμονή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, παρέχοντας προς αυτούς αξιοπρεπή διαβίωση.
6. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στη φτώχια, στην ανέχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
7. Ενδεχόμενη κατάργηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ, που χωρίς τη βοήθειά που τους παρέχει το πρόγραμμα θα μείνουν στο έλεος της τύχης τους.
Προτείνει και Απαιτεί:
1. Να εξασφαλιστεί από την Πολιτεία η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για τα επόμενα οικονομικά έτη, για όλους τους έχοντας ανάγκη ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) του Δήμου Ξηρομέρου, χωρίς προϋπόθεση ύπαρξης κάρτας ανεργίας σε μέλος οικογενείας.
2. Να δρομολογηθεί άμεσα η έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών αποφάσεων για τη στελέχωση και τη σύσταση νέων μόνιμων δομών Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Δήμο. (Για το υπόψη πρόγραμμα και τις λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες- προγράμματα που προβλέπονται στο Δήμο) .
Ευθυμία Κολοβού - Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου
Πληροφορούμαστε τελευταία, μαζί με όλα τα άλλα κακά και συναπαντήματα που μας ήρθαν, ότι με το τέλος του έτους, θα σταματήσει και η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο παρέχεται σε δεκάδες ηλικιωμένους συνδημότες μας και ΑΜΕΑ από τον Δήμο μας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα...
συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών( πληρωμές λογαριασμών, μετακινήσεις κλπ). Αιτία, σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ από εφημερίδες κλπ, είναι η λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κλπ). Πολλοί Δήμοι στη χώρα έχουν υποβάλλει ψηφίσματα για την συνέχιση του προγράμματος.
Προς ενημέρωσή σας αλλά και του Δημοτικού συμβουλίου μας, τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά., έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Ως θεσμός το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 με νομοθετικό διάταγμα "περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων", που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα. Το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία των Δήμων και των περίπου 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.
Η εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης έως το τέλος του 2011 με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ ( βλ. Εγκύκλιο 64/οικ.74903/30-12-2010 ΥΠ.ΕΣ.ΗΛ.Δ.) δεν αποτελεί την λύση για την οποία οι αρμόδιοι πρέπει να επιχαίρονται, αλλά μία λύση που ήδη δείχνει την απαισιόδοξη εξέλιξή του. Η σύνδεση του Προγράμματος με την αντιμετώπιση της ανεργίας και η προϋπόθεση της κάρτας ανεργίας οδηγεί στην απένταξη μεγάλου αριθμού επωφελουμένων ηλικιωμένων του Δήμου μας, στην συρρίκνωση των επωφελουμένων, στην μείωση της χρηματοδότησης και στην αδυναμία να καλυφθούν οι δαπάνες της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Στο πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με τη κυβέρνηση, θα μείνουν όσοι έχουν μέλος της οικογένειάς τους με κάρτα ανεργίας. Κατά την λογική του νέου προγράμματος ενισχύεται ο άνεργος διαμέσου της παροχής σε αυτόν στήριξης για την φροντίδα του ηλικιωμένου ή ευπαθούς μέλους της οικογένειας. Φαίνεται σαν τέχνασμα και σίγουρα προμηνύει ότι ίσως είναι και το τελευταίο.
Φαίνεται λοιπόν ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βαδίζει σταθερά στο τέλος του. Το τέλος θα αποτραπεί μόνο εάν ενταχθεί σε ένα σταθερό σύστημα χρηματοδότησης και ταυτόχρονα η κοινωνική υπηρεσία των δήμων ενταχθεί στο οργανόγραμμά τους ως μία εξίσου βασική υπηρεσία, όπως η τεχνική, η διοικητική οικονομική, κ.ο.κ. Πρέπει να πιέσουμε τη κεντρική εξουσία να υλοποιηθεί και για τον Δήμο μας που δεν στερείται από δράσεις κοινωνικής πολιτικής και έτσι πρέπει να λειτουργεί, στηρίζοντας τους αδύνατους τους ηλικιωμένους τους άνεργους και τους ΑΜΕΑ, με κάθε δυνατή ενέργειά μας, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε.
Τέλος οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες των Δημοτικών Ενοτήτων μας, πολλές φορές δε όπως γνωρίζετε, εργάζονται για μήνες χωρίς να πληρωθούν, λόγω των δύσβατων διαδικασιών διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Εν τούτοις κατά κανόνα προσφέρουν υπομένοντας. Δεν αξίζουν την απαξίωση του προγράμματος και την αποσιώπηση από την πολιτεία της έως τώρα αφοσίωσής τους στην κοινωνική φροντίδα.
Κ Δήμαρχε. Δεν πρέπει να αμελήσουμε να διεκδικήσουμε με ότι δυνάμεις έχουμε για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού. Υπάρχουν δεκάδες ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ στα χωριά μας που ζουν μόνοι τους, πολλοί εκ των οποίων χωρίς συγγενείς και τους βοηθούν συνδημότες μας γείτονες και συγχωριανοί ή η εκκλησία, για τις βασικές τους ανάγκες. Θέλουν και αυτοί την συμπόνοιά μας και την αγάπη μας για να τους παρέχουμε τα βασικά αγαθά της υγείας, της καθαριότητας και της συναισθηματικής υποστήριξης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να υπάρχει κανένα «Κωσταλέξι» στα χωριά μας. Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας τις κοινωνικές σας ευαισθησίες, είμαι σίγουρη ότι θα παλέψουμε με κάθε μέσο για τα «περήφανα γηρατειά του τόπου μας». Το γνωρίζω ότι η μάχη θα είναι άνιση και σκληρή, αλλά αξίζει να πολεμήσουμε τις επιταγές της ανάλγητης κεντρικής εξουσίας, το επιβάλλει εξάλλου και ο λαός ο οποίος μας ψήφισε και στηρίζεται σε εμάς. Αλλά και η αντιπολίτευση του δήμου μας είμαι σίγουρη ότι θα συνδράμει με κάθε μέσο στην ευόδωση των στόχων της προσπάθειας του Δήμου.
Από τα παραπάνω εξάγεται η απαίτηση για αγώνα, για την διασφάλιση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου μας και ως εκ τούτου:
Εισηγούμαι:
Να συνέλθει εντός Νοεμβρίου, λόγω του επείγοντος, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και να μελετήσει το θέμα, για όλες τις Δημοτικές Ενότητες. ( Να συλλέξουμε τα απαιτούμενα αριθμητικά – οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία που τηρούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, για τους εκατοντάδες περήφανους ηλικιωμένους μας και ΑΜΕΑ των χωριών μας). Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του, να συζητήσει σχετικά να λάβει απόφαση και να εγκρίνει ψήφισμα, για να εκφράσουμε στα πλαίσια της κοινωνικής μας πολιτικής την αμέριστη συμπαράστασή μας στους έχοντες ανάγκη συνδημότες μας.
Παρακαλώ τον ευαίσθητο σε κοινωνικά θέματα Δήμαρχό μας κ.Σαμαρά, τον κ πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την αρμόδια αντιδήμαρχο κα Σαμαρά Κουμανδράκη, να διαβιβαστεί έγκαιρα, το προτεινόμενο ψήφισμα ενόψει του νέου οικονομικού έτους στους:
1. Στον Υπουργό Εσωτερικών.
2. Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Ελλάδος.
3. Στους βουλευτές της Αιτωλνίας
4. Στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης του τόπου .
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Δήμος ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, εκφράζει αταλάντευτα, στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, την αμέριστη συμπαράστασή του στους έχοντες ανάγκη υποστήριξης, ειδικά στη παρούσα κρίση, ηλικιωμένους δημότες του και ΑΜΕΑ, που καλύπτονται με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα αυτό.
Υπενθυμίζει ότι:
1. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί την πλέον αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο και πετυχημένη κοινωνική υπηρεσία που παρέχουν οι Δήμοι όπως και ο δικός μας. Στην ευρύτερη φτωχή περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου δεν λειτουργούν οίκοι ευγηρίας –γηροκομεία ή άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
2. Το Πρόγραμμα λειτουργεί αδιάλειπτα για πολλά συνεχή έτη και αφορά:
α. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, καθώς και μη ηλικιωμένων (π.χ. ΑΜΕΑ) που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, νοσηλευτικών υπηρεσιών ή και κατ’ οίκον βοήθειας, με στόχο την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
β. Τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους, την αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και τη εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης ή παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
3. Η πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει την δωρεάν κοινωνική πρόνοια και παροχή υπηρεσιών και να ενισχύσει την συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ειδικά στις δύσκολες στιγμές φτώχειας και ανέχειας που περνάει η χώρα ως αντισταθμιστικό μέτρο, αφού η πρόνοια είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ανήμπορο και αδύναμο πολίτη).
4. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετεί κατ’ οίκον 110.000 σε όλη την Ελλάδα και στον Δήμο μας …….. και πλέον ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες
5. Με το πρόγραμμα παρέχονται ουσιαστικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων (περιορισμός αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων και άσκοπων διακομιδών σε Νοσηλευτικές Μονάδες), στην αποφυγή εγκλεισμού ηλικιωμένων σε Ιδρύματα και στην παραμονή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, παρέχοντας προς αυτούς αξιοπρεπή διαβίωση.
6. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στη φτώχια, στην ανέχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
7. Ενδεχόμενη κατάργηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ, που χωρίς τη βοήθειά που τους παρέχει το πρόγραμμα θα μείνουν στο έλεος της τύχης τους.
Προτείνει και Απαιτεί:
1. Να εξασφαλιστεί από την Πολιτεία η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για τα επόμενα οικονομικά έτη, για όλους τους έχοντας ανάγκη ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) του Δήμου Ξηρομέρου, χωρίς προϋπόθεση ύπαρξης κάρτας ανεργίας σε μέλος οικογενείας.
2. Να δρομολογηθεί άμεσα η έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών αποφάσεων για τη στελέχωση και τη σύσταση νέων μόνιμων δομών Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Δήμο. (Για το υπόψη πρόγραμμα και τις λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες- προγράμματα που προβλέπονται στο Δήμο) .
Ευθυμία Κολοβού - Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου
Θα πρέπει το θέμα να τεθεί στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ και όλοι μαζί οι Δήμοι να προσπαθήσουν για το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα. Το ποια κοινωνία έχουμε φαίνεται από το πως φέρεται στα παιδιά, στους γερόντους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
ΑπάντησηΔιαγραφή