Δεν συνταγογραφούν οι αγροτικοί γιατροί στην Αιτωλοακαρνανία - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

16 Μαρτίου 2012

Δεν συνταγογραφούν οι αγροτικοί γιατροί στην Αιτωλοακαρνανία

Ταλαιπωρία ασφαλισμένων στα αγροτικά ιατρεία της Αιτωλ/νίας για να γράψουν τα φάρμακά τους. Νόμος η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά στα αγροτικά ιατρεία δεν υπάρχουν υπολογιστές και internet!

Σοβαρή εμπλοκή έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του Μάρτη στην συνταγογράφηση φαρμάκων σε δεκάδες αγροτικά – περιφερειακά ιατρεία και της Αιτωλ/νίας...
με άμεσο αντίκτυπο σε εκατοντάδες κυρίως ηλικιωμένους ασφαλισμένους, που δεν μπορούν να έχουν την φαρμακευτική τους αγωγή.

Αιτία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η υποχρέωση δηλαδή των γιατρών να «περνάνε» ηλεκτρονικά τις συνταγές τους μέσω διαδικτύου, που έγινε νόμος από την 1η Μαρτίου. Αν και το μέτρο θεωρείται σωστό και εδώ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επέδειξε βιασύνη, αφού σε πολλά αγροτικά ιατρεία δεν υπάρχουν υπολογιστές, ούτε σύνδεση με το διαδίκτυο κι έτσι ηλεκτρονική συνταγογράφηση, απλά δεν μπορεί να γίνει.

Μάλιστα όσοι γιατροί συνταγογραφούν με το χέρι, έχουν επιβάρυνση στον μισθό τους ένα ευρώ ανά συνταγή, με την αιτιολογία ότι αυτήν την δουλειά θα την κάνουν οι φαρμακοποιοί.
Έτσι, οι αγροτικοί γιατροί, «κατέβασαν τα μολύβια», με αποτέλεσμα στα αγροτικά ιατρεία να μην γράφονται συνταγές και να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες.

Λύση στο αδιέξοδο, φαίνεται πως δίνει η χθεσινή ανακοίνωση από τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ που καλεί τους γιατρούς αυτών των περιπτώσεων να συνταγογραφούν κανονικά, μέχρι τον Απρίλιο οπότε θα υπάρξει εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας που θα διευθετεί το πρόβλημα. Υπάρχουν όμως αγροτικοί γιατροί που λένε, πως δεν τους καλύπτει μια ανακοίνωση του υποδιοικητή και συνεχίζουν να μην συνταγογραφούν χειρόγραφα, περιμένοντας την επίσημη ρύθμιση του Υπουργείου. Αντίθετα άλλοι γιατροί ξεκίνησαν και πάλι την συνταγογράφηση.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η γραπτή δήλωση – καταγγελία του Βασίλη Πολύζου , πρόεδρου της Τ.Κ. Βάρνακα:

«Τετάρτη πρωί, ώρα 9:45, στο αγροτικό ιατρείο του Βάρνακα. Πέντε-έξι γεροντάκια περιμένουν την αγροτική ιατρό να γράψουν τα φάρμακα τους. Η ώρα περνάει και η ερώτηση είναι μια και μοναδική «θα έρθει γιατρός σήμερα;» Η απάντηση ήρθε φυσικά από το Κέντρο Υγείας Μύτικα: - «Όχι δεν θα έρθει γιατρός σήμερα γιατί δεν μπορεί να γράψει φάρμακα όπως παλιά, δηλαδή χειρόγραφα, παρά μόνο ηλεκτρονικά και το αγροτικό ιατρείο του Βάρνακα, όπως και τα περιφερειακά ιατρεία της Κανδήλας και Αρχοντοχωρίου, δεν διαθέτουν σύνδεση ίντερνετ και τον απαραίτητο εξοπλισμό, Η/Υ και εκτυπωτές».

Μάλιστα όπως μας εξήγησε ο γιατρός για κάθε χειρόγραφη συνταγή υπάρχει πρόστιμο 1 ευρώ στον γιατρό! Όταν λοιπόν το εξηγείς αυτό στους ηλικιωμένους, ότι θα πρέπει να μεταβούν πλέον στο Κ.Υ Μύτικα οι περισσότεροι δυσανασχετούν, φτάσαμε στο σημείο και για τα «χαπάκια της πίεσης» να θες ολόκληρη φασαρία λένε.

Σιγά λοιπόν μην νοιάζει τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών αν δεν μπορεί ο γιατρός να γράψει φάρμακα στην Κανδήλα, στο Βάρνακα, στην Παναγούλα και στο Αρχοντοχώρι, όπως και σε όλα τα χωριά του Δήμου.

Γνωρίζουν άλλωστε ότι σε πολλά χωριά δεν υπάρχει καν η υποδομή για σύνδεση στο ίντερνετ;
Απλώς θέλουν να δείξουν στην τρόϊκα ότι λειτουργεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ας τραβήξουν λοιπόν την ταλαιπωρία οι ασφαλισμένοι και μάλιστα τα ηλικιωμένα άτομα. Παρόλο που οι γιατροί και το προσωπικό του Κ.Υ Μύτικα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Εδώ θα πρέπει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να δώσει λύση ο Δήμος Ξηρόμερου. Όπου υπάρχει η δυνατότητα για σύνδεση ίντερνετ να γίνει αμέσως.

Επίσης η δημοτική αρχή να πιέσει επίσημα (επιστολή διαμαρτυρίας κλπ), ώστε αν είναι δυνατόν να ανασταλεί για κάποιο διάστημα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα αγροτικά ιατρεία και να επιτρέπεται η χειρόγραφη μέχρι να βρεθεί λύση.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί αφορά την υγεία όλων των δημοτών.»

πηγή: agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad