Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις (394) Ελληνικές ακτές και εννέα (9) μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”.
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2012.
Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μαρινών.
Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους.
Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” από το 1992.
Υποστήριξη του Προγράμματος
Για το 2012, η μάρκα NIVEA SUN της Beiersdorf Hellas ΑΕ είναι ο αποκλειστικός και υπερήφανος χορηγός του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες». Πιστή στην προαγωγή της προστασίας και φροντίδας του περιβάλλοντος για το σήμερα και το αύριο, η NIVEA SUN υποστηρίζει έμπρακτα τη συνεχή προσπάθεια της ΕΕΠΦ για διαφύλαξη της ποιότητας και για σωστή διαχείριση των ακτών της χώρας, ώστε να είναι χώροι ασφαλείς και ευχάριστοι.
Το ΥΠΕΚΑ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας.
Η ΕΓΥ δημιούργησε και λειτουργεί από το 2011 το “Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης”, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας από την κοινοτική νομοθεσία, παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν αισθητικό αλλά και περιβαλλοντικό κυρίως ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Η ίδια Υπηρεσία πραγματοποιεί κάθε χρόνο δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης, που συνδυάζεται στο Μητρώο με την κατάσταση της ακτής και αποδίδει τον επίσημο χαρακτηρισμό των εθνικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο. Τα στοιχεία του Μητρώου στέλνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕΠΦ συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα κάνει χρήση των παραπάνω επίσημων, δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών για τη συμμετοχή των φορέων διαχείρισης των ακτών στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”.
Σημειώνεται ότι, για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μιαν ακτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι Εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή για το Πρόγραμμα.
Τέλος, το ΥΠΕΚΑ, δια της ΕΓΥ, συμμετέχει με εκπροσώπους του στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”.
Στην ΕΕΚ συμμετέχει επίσης ενεργώς η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.
Πέραν των παραπάνω, η ΕΕΚ απαρτίζεται και από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, ΕΟΤ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΜΚΟ Αρχέλων, Εθελοντές-Επιθεωρητές ακτών και μαρινών.
Τα μέλη της ΕΕΚ εξετάζουν κάθε χρόνο αναλυτικά τις υποψηφιότητες για βράβευση ακτών και μαρινών που τους υποβάλει ο Εθνικός Χειριστής, έχοντας ελέγξει την πληρότητα των στοιχείων των φακέλων υποψηφιότητας που έχουν υποβληθεί. Προκρίνουν τις ακτές και μαρίνες που θεωρούν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Προγράμματος και προωθούν τη σχετική έκθεσή τους, μέσω της ΕΕΠΦ, στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ), η οποία και μόνη αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο.
Στη ΔΕΚ συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών (ΕUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.
Οι διαδικασίες του Προγράμματος
Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί όλα ανεξαιρέτως τα απαιτούμενα κριτήρια. Για τις ακτές υπάρχουν 32 αυστηρά κριτήρια και για τις μαρίνες 22. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση στα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας στον Εθνικό Χειριστή προβλήματα και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας” και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο.
Η ακτή ή μαρίνα που θα έχει βραβευθεί το προηγούμενο καλοκαίρι με τη Γαλάζια Σημαία για τη συμμόρφωσή της με τα κριτήρια του Προγράμματος, έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφια για βράβευση την επόμενη χρονιά, εφόσον αποδείξει στις Επιτροπές Κρίσεων ότι πράγματι συνεχίζει να το αξίζει.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
*Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ.
*Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
*Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
*Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
*Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
*Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
*Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
*Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
*Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
*Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
*Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
*Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
*Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.
Οι γαλάζιες ακτές ανά νομό:
–ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή
–ΡΟΔΟΠΗ [4]
Δήμος Κομοτηνής
Φανάρι/Camping
Αρωγή
Φανάρι/Δημοτική
Μέση
–ΞΑΝΘΗ [1]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
–ΚΑΒΑΛΑ [16]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Θάσος Πόλη/Λιμανάκι
Πρίνος / Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα
–ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [11]
Δήμος Βόλβης
Σερραϊκή
Ασπροβάλτα
Βρασνά
Νέα Βρασνά
Σταυρός Κεντρική
Σταυρός Ανατολική
Σταυρός Δυτική
Δήμος Θερμαϊκού
Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
Νέοι Επιβάτες
Περαία
Ποταμός
–ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [35]
Δήμος Αριστοτέλη
Ιερισσός/Δημοτική 1
Ιερισσός/Δημοτική 2
Ιερισσός/Δημοτική 3
Καμπούδι 1
Καμπούδι 2
Καμπούδι 3
Ουρανούπολη 1
Ουρανούπολη 2
Ουρανούπολη 3
Άγιος Παύλος
Πόρτο Άγιο
Νέα Ρόδα 2
Στρατώνι
Κάμπος
Δήμος Σιθωνίας
Σάρτη 1
Συκιά
Τορώνη
Αρμενιστής
Πλατανίτσι
Πόρτο Καρράς 1
Πόρτο Καρράς 2
Ελιά 2
Μακριά Λαγγάδα
Λαγoμάνδρα
Μαρμαράς C
Λιβροχιό 1
Μαρμαράς B
Δήμος Κασσάνδρας
Σάνη 2
Κρυοπηγή 2
Κρυοπηγή 4
Φούρκα
Πολύχρονο 3
Χανιώτη 3
Δήμος Νέας Προποντίδας
Ελαιώνας
Νέα Ποτίδαια
–ΠΙΕΡΙΑ [10]
Δήμος Κατερίνης
Ολυμπιακή Ακτή
Περίσταση
Παραλία
Καλλιθέα
Κορινός
Δήμος Δίου - Ολύμπου
Λεπτοκαρυά 1
Σκοτίνα
Παντελεήμονας 1
Πλαταμώνας 1
Ν. Πόροι
–ΛΑΡΙΣΑ [6]
Δήμος Τεμπών
Νέα Μεσάγγαλα 1
Νέα Μεσάγγαλα 2
Νέα Μεσάγγαλα 3
Δήμος Αγιάς
Βελίκα/Σπιτάκι
Αγιόκαμπος/Χρυσή Ακτή
Σωτηρίτσα
–ΜΑΓΝΗΣΙΑ [15]
Δήμος Νοτίου Πηλίου
Καλά Νερά
Κορώπη/Μπούφα
Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών
Δήμος Βόλου
Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς
Άναυρος
Αλυκές
Παγασών/Βόλος
Αμαρυλίδα
Αμφάνων
Πευκάκια
Χρυσή Παναγιά
Δήμος Σκιάθου
Κουκουναριές
Μεγάλη Άμμος
Βρομόλιμνος
Μάραθα
–ΦΘΙΩΤΙΔΑ [8]
Δήμος Στυλίδας
Γλύφα
Δήμος Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου
Καμένα Βούρλα/Γαλήνη
Δήμος Λοκρών
Σκάλα Αταλάντης
Τραγάνα
Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή
Λιβανάτες 2/Σχοινιάς
Λιβρίχιο
Σουβάλα
–ΕΥΒΟΙΑ [2]
Δήμος Χαλκιδέων
Αλυκές Δροσιάς
Δήμος Ερέτριας
Ερέτρια 3
–ΒΟΙΩΤΙΑ [2]
Δήμος Τανάγρας
Πλάκα Δηλεσίου
Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας
Άγιος Ισίδωρος
–ΑΤΤΙΚΗ [12]
Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς/Καράβι
Μπρεξίζα
Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Ανάβυσσος / Κεντρική
Λαγονήσι 1 / Grand Beach
Λαγονήσι 2 / Mediterraneo
Λαγονήσι 3 / Κοχύλια
Δήμος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης
Βάρκιζα
Αστέρας Βουλιαγμένης
Βούλα A
Δήμος Κυθήρων
Κακιά Λαγκάδα
–ΚΟΡΙΝΘΙΑ [11]
Δήμος Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων
Λουτράκι 1
Λουτράκι 2
Λουτράκι/Μπούτσι
Δήμος Βέλου – Βόχας
Κοκκώνι
Βραχάτι
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Ξυλόκαστρο/Πευκιάς
Ξυλόκαστρο/Αριστοναυτών
Καμάρι
Μελίσσι
Συκιά
Δερβένι
–ΑΡΓΟΛΙΔΑ [2]
Δήμος Ερμιονίδας
Πόρτο Χέλι/Χηνίτσα
Δήμος Ναυπλιέων
Καραθώνα
–ΑΡΚΑΔΙΑ [1]
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Καλλιστώ
–ΛΑΚΩΝΙΑ [7]
Δήμος Μονεμβασιάς
Νεάπολη
Αρχάγγελος
Πλύτρα/Παχιάμμος
Τηγάνια
Δήμος Ανατολικής Μάνης
Σκουτάρι
Μαυροβούνι 1
Μαυροβούνι 2
–ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]
Δήμος Καλαμάτας
Μικρή Μαντίνεια
Ανατολ. Καλαμάτα 1 / Ανάσταση
Δήμος Μεσσήνης
Μπούκα
Δήμος Τριφυλίας
Άι Λαγούδης
Καλό Νερό
–ΗΛΕΙΑ [7]
Δήμος Πύργου
Σκαφιδιά
Δήμος Ήλιδας
Κουρούτα
Δήμος Πηνειού
Αρκούδι
Βαρθολομιό
Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2
Λουτρά Κυλλήνης 1
Λουτρά Κυλλήνης 2
–ΑΧΑΙΑ [4]
Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Καλογριά
Λακκόπετρα
Νιφορέικα
Τηγάνια
–ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [2]
Δήμος Ναυπάκτου
Ψανή
Γρίμποβο
–ΚΕΡΚΥΡΑ [35]
Δήμος Κέρκυρας
Κομμένο
Κοντόκαλι
Αλυκές Ποταμού
Μπαρμπάτι
Ύψος
Δασιά
Καλαμιώνας
Κερασιά
Νησάκι/Κρουζερή
Γιμάρι
Περίθεια/Άγ. Σπυρίδωνας
Αλμυρός
Απράος Καλαμάκι
Ρόδα
Canal d’Amour
Άγιος Στέφανος
Αρίλλας
Αστρακερή
Σιδάρι
Παλαιοκαστρίτσα
Έρμονες
Γλυφάδα
Κοντογιαλός
Άγιος Ματθαίος
Άγ. Ιωάννης Περιστερών
Ίσσος
Μεσογγή
Μωραΐτικα
Χαλικούνας
Άγιος Γεώργιος
Μαραθιάς
Μπενίτσες
Άγιος Γόρδιος
Αυλάκι
Δαφνίλα
–ΛΕΥΚΑΔΑ [7]
Δήμος Λευκάδας
Άη Γιάννης
Λευκάδα/Γύρα
Άγ. Νικήτας-Πευκούλια
Κάθισμα 1
Κάθισμα 2
Πόρτο Κατσίκι
Νυδρί
–ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [11]
Δήμος Κεφαλονιάς
Ξι
Πετανοί
Πλατύς Γιαλός
Μακρύς Γιαλός
Αγ. Βαρβάρα / Κατελειός
Άβυθος
Λουρδάς
Άμμες
Σκάλα
Αράγια Πόρου
Μύρτος
–ΖΑΚΥΝΘΟΣ [9]
Δήμος Ζακύνθου
Αλυκανάς 1
Αλυκανάς 2
Αλυκές 1
Αλυκές 2
Άμπουλα Ψαρού
Τσιλιβή
Μπούκα
Άμπουλα Τραγάκι
Κατραγάκι
–ΧΑΝΙΑ [25]
Δήμος Καντάνου Σελίνου
Παχειά Άμμος
Χαλίκια
Λιμνάκι
Γραμμένο
Βουλισμένη
Δήμος Κισσάμου
Φαλάσαρνα
Δήμος Πλατανιά
Πλατανιάς
Πλατανιάς /Λιμανάκι
Δήμος Χανίων
Σταλός
Άγιοι Απόστολοι 1
Άγιοι Απόστολοι 2
Χρυσή Ακτή
Αγία Μαρίνα
Καλαμάκι
Νέα Χώρα
Μαράθι
Σταυρός
Άγιος Ονούφριος
Καλαθάς
Δήμος Αποκορώνου
Μαϊστράλι
Καλύβες Ξυδά
Κυανή
Αλμυρίδα
Καβρός
Περαστικός
–ΡΕΘΥΜΝΟ [18]
Δήμος Ρεθύμνης
Ρέθυμνο 1
Ρέθυμνο 2
Ρέθυμνο 3
Ρέθυμνο 4 / Μυσσίρια
Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6
Περιβόλια
Αδελιανός Κάμπος Α
Πηγιανός Κάμπος
Σκαλέτα
Δήμος Μυλοποτάμου
Πάνορμος/Λίμνη
Λιανός Κάβος Λαυρίς
Μπαλί Βαρκότοπος
Μπαλί Λιβάδι
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δαμνόνι
Πλακιάς
Σούδα
Αγία Γαλήνη/ Ύστερο Βαρκοτόπι
Ροδάκινο
–ΗΡΑΚΛΕΙΟ [14]
Δήμος Μαλεβιζίου
Ελληνοπεράματα
Φόδελε
Αμμουδάρα 1
Αμμουδάρα 4
Αμμουδάρα 5
Δήμος Χερσονήσου
Λιμένας Χερσονήσου 5
Άγ. Γεώργιος 1
Άγ. Γεώργιος 3
Ανισαράς
Άγ. Γεώργιος 2/Παναγία Ρύζι
Δράπανος
Ποταμός
Ποταμός Α
Δήμος Φαιστού
Μάταλα
–ΛΑΣΙΘΙ [40]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Σπηλιάδα
Πόρος 1
Πόρος 2
Ελούντα
Πηγαϊδάκια Ελούντας
Σχίσμα
Ελούντα 1
Δρήρος
Χιόνα
Πλάκα
Χαβάνια 2
Άγιος Νικόλαος 1
Άγιος Νικόλαος 3
Αμμούδι
Κιτροπλατεία
Άμμος/Μαρίνα
Αλμυρός
Άμμος/Δημοτική
Πήλος
Αμμουδάρα
Βούλισμα
Άγ. Παντελεήμονας
Δήμος Σητείας
Σητεία 1/Γαλλικό
Σητεία 2/Πέτρα
Σητεία 3/Καραβόπετρα
Βάι/Φοινικόδασος
Κουρεμένος
Χιόνα
Κάτω Ζάκρος
Βουρλιά
Λιμανάκι
Ανάληψη
Δήμος Ιεράπετρας
Μακρύγιαλος/Λαγκούφα
Ιεράπετρα 1 /Δημοτική
Ιεράπετρα 2 /Δημοτική
Αγία Φωτιά
Μύρτος
Κουτσουνάρι / Άγ. Ιωάννης
Κουτσουνάρι 2
Καθαράδες 1
–ΡΟΔΟΣ [32]
Δήμος Ρόδου
Κιοτάρι 3
Λάρδος 1
Λάρδος 3
Αφάντου 2
Κολύμπια
Κολύμπια Α – Λιμανάκι
Αμμούδες/Φαληράκι
Βαγιές/Λαδικό
Βίγλα
Γούρνες
Καβουράκια
Καλλιθέα
Καταφύγιο
Κόκκινα
Λαδικό/Άντονυ Κουίν
Λαδικό Β/Πλάκα
Μαντώματα
Μαύρος Κάβος
Τραουνού Σπηλιές
Φαληράκι/Καθαρά
Φαληράκι/Καστράκι
Φαληράκι/Τραουνού
Φαληράκι A
Φαληράκι B
Φαληράκι C
Φαληράκι 1
Φαληράκι 2
Φαληράκι 3
Φαληράκι 4
Φαληράκι 5
Ρένη 1
Τριάντα Β
–ΚΩΣ [5]
Δήμος Κω
Γουρνιάτης
Τρούλος
Άκρο Χελώνας
Πευκοκεφαλή/Άγιος Φωκάς
Λάμπη
–ΘΗΡΑ [3]
Δήμος Θήρας
Περίσσα
Καμάρι 1
Καμάρι 2
–ΙΟΣ [3]
Δήμος Ιητών
Όρμος
Μυλοπόταμος
Μαγγανάρι
–ΣΙΦΝΟΣ [2]
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός
–ΠΑΡΟΣ [4]
Δήμος Πάρου
Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή
Λογαράς
Τσερδάκια
Πούντα
–ΝΑΞΟΣ [3]
Δήμος Νάξου
Αγία Άννα
Άγιος Προκόπιος
Άγιος Γεώργιος
–ΜΥΚΟΝΟΣ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης
–ΑΝΔΡΟΣ [3]
Δήμος Άνδρου
Μπατσί
Άγιος Πέτρος
Χρυσή Άμμος
–ΚΕΑ [1]
Δήμος Κέας
Κούνδουρος
–ΣΑΜΟΣ [4]
Δήμος Σάμου
Πυθαγόρειο
Ποτοκάκι 1
Ποτοκάκι 2
Γλυκόριζα
–ΧΙΟΣ [1]
Δήμος Χίου
Όρμος Λω
–ΛΕΣΒΟΣ [7]
Δήμος Λέσβου
Τσαμάκια
Κανόνι Θέρμης
Μόλυβος
Εφταλού/ Άγ. Ανάργυροι
Κάγια
Σκάλα Ερεσσού
Νυφίδα
–ΛΗΜΝΟΣ [3]
Δήμος Λήμνου
Εβγάτης/Ζεματάς
Άγ. Ιωάννης
Θάνος
ΜΑΡΙΝΕΣ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]
Δήμος Σιθωνίας
Μαρίνα Πόρτο Καρράς
Δήμος Κασσάνδρας
Μαρίνα Σάνη
ΑΤΤΙΚΗ [2]
Δήμος Λαυρεωτικής
Οlympic Μarine
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Μαρίνα Φλοίσβου
ΚΟΡΙΝΘΙΑ [1]
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Μαρίνα Ξυλοκάστρου
ΛΕΥΚΑΔΑ [1]
Δήμος Λευκάδας
Μαρίνα Λευκάδας
ΚΕΡΚΥΡΑ [1]
Δήμος Κέρκυρας
Μαρίνα Γουβιών
ΛΑΣΙΘΙ [1]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Μαρίνα Αγ. Νικολάου
ΚΩΣ [1]
Δήμος Κω
Μαρίνα Κω
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2012.
Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μαρινών.
Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους.
Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” από το 1992.
Υποστήριξη του Προγράμματος
Για το 2012, η μάρκα NIVEA SUN της Beiersdorf Hellas ΑΕ είναι ο αποκλειστικός και υπερήφανος χορηγός του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες». Πιστή στην προαγωγή της προστασίας και φροντίδας του περιβάλλοντος για το σήμερα και το αύριο, η NIVEA SUN υποστηρίζει έμπρακτα τη συνεχή προσπάθεια της ΕΕΠΦ για διαφύλαξη της ποιότητας και για σωστή διαχείριση των ακτών της χώρας, ώστε να είναι χώροι ασφαλείς και ευχάριστοι.
Το ΥΠΕΚΑ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας.
Η ΕΓΥ δημιούργησε και λειτουργεί από το 2011 το “Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης”, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας από την κοινοτική νομοθεσία, παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν αισθητικό αλλά και περιβαλλοντικό κυρίως ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Η ίδια Υπηρεσία πραγματοποιεί κάθε χρόνο δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης, που συνδυάζεται στο Μητρώο με την κατάσταση της ακτής και αποδίδει τον επίσημο χαρακτηρισμό των εθνικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο. Τα στοιχεία του Μητρώου στέλνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕΠΦ συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα κάνει χρήση των παραπάνω επίσημων, δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών για τη συμμετοχή των φορέων διαχείρισης των ακτών στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”.
Σημειώνεται ότι, για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μιαν ακτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι Εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή για το Πρόγραμμα.
Τέλος, το ΥΠΕΚΑ, δια της ΕΓΥ, συμμετέχει με εκπροσώπους του στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”.
Στην ΕΕΚ συμμετέχει επίσης ενεργώς η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.
Πέραν των παραπάνω, η ΕΕΚ απαρτίζεται και από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, ΕΟΤ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΜΚΟ Αρχέλων, Εθελοντές-Επιθεωρητές ακτών και μαρινών.
Τα μέλη της ΕΕΚ εξετάζουν κάθε χρόνο αναλυτικά τις υποψηφιότητες για βράβευση ακτών και μαρινών που τους υποβάλει ο Εθνικός Χειριστής, έχοντας ελέγξει την πληρότητα των στοιχείων των φακέλων υποψηφιότητας που έχουν υποβληθεί. Προκρίνουν τις ακτές και μαρίνες που θεωρούν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Προγράμματος και προωθούν τη σχετική έκθεσή τους, μέσω της ΕΕΠΦ, στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ), η οποία και μόνη αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο.
Στη ΔΕΚ συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών (ΕUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.
Οι διαδικασίες του Προγράμματος
Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί όλα ανεξαιρέτως τα απαιτούμενα κριτήρια. Για τις ακτές υπάρχουν 32 αυστηρά κριτήρια και για τις μαρίνες 22. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση στα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας στον Εθνικό Χειριστή προβλήματα και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας” και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο.
Η ακτή ή μαρίνα που θα έχει βραβευθεί το προηγούμενο καλοκαίρι με τη Γαλάζια Σημαία για τη συμμόρφωσή της με τα κριτήρια του Προγράμματος, έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφια για βράβευση την επόμενη χρονιά, εφόσον αποδείξει στις Επιτροπές Κρίσεων ότι πράγματι συνεχίζει να το αξίζει.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
*Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ.
*Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
*Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
*Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
*Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
*Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
*Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
*Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
*Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
*Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
*Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
*Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
*Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.
Οι γαλάζιες ακτές ανά νομό:
–ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή
–ΡΟΔΟΠΗ [4]
Δήμος Κομοτηνής
Φανάρι/Camping
Αρωγή
Φανάρι/Δημοτική
Μέση
–ΞΑΝΘΗ [1]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
–ΚΑΒΑΛΑ [16]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Θάσος Πόλη/Λιμανάκι
Πρίνος / Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα
–ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [11]
Δήμος Βόλβης
Σερραϊκή
Ασπροβάλτα
Βρασνά
Νέα Βρασνά
Σταυρός Κεντρική
Σταυρός Ανατολική
Σταυρός Δυτική
Δήμος Θερμαϊκού
Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
Νέοι Επιβάτες
Περαία
Ποταμός
–ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [35]
Δήμος Αριστοτέλη
Ιερισσός/Δημοτική 1
Ιερισσός/Δημοτική 2
Ιερισσός/Δημοτική 3
Καμπούδι 1
Καμπούδι 2
Καμπούδι 3
Ουρανούπολη 1
Ουρανούπολη 2
Ουρανούπολη 3
Άγιος Παύλος
Πόρτο Άγιο
Νέα Ρόδα 2
Στρατώνι
Κάμπος
Δήμος Σιθωνίας
Σάρτη 1
Συκιά
Τορώνη
Αρμενιστής
Πλατανίτσι
Πόρτο Καρράς 1
Πόρτο Καρράς 2
Ελιά 2
Μακριά Λαγγάδα
Λαγoμάνδρα
Μαρμαράς C
Λιβροχιό 1
Μαρμαράς B
Δήμος Κασσάνδρας
Σάνη 2
Κρυοπηγή 2
Κρυοπηγή 4
Φούρκα
Πολύχρονο 3
Χανιώτη 3
Δήμος Νέας Προποντίδας
Ελαιώνας
Νέα Ποτίδαια
–ΠΙΕΡΙΑ [10]
Δήμος Κατερίνης
Ολυμπιακή Ακτή
Περίσταση
Παραλία
Καλλιθέα
Κορινός
Δήμος Δίου - Ολύμπου
Λεπτοκαρυά 1
Σκοτίνα
Παντελεήμονας 1
Πλαταμώνας 1
Ν. Πόροι
–ΛΑΡΙΣΑ [6]
Δήμος Τεμπών
Νέα Μεσάγγαλα 1
Νέα Μεσάγγαλα 2
Νέα Μεσάγγαλα 3
Δήμος Αγιάς
Βελίκα/Σπιτάκι
Αγιόκαμπος/Χρυσή Ακτή
Σωτηρίτσα
–ΜΑΓΝΗΣΙΑ [15]
Δήμος Νοτίου Πηλίου
Καλά Νερά
Κορώπη/Μπούφα
Καλά Νερά/Θέρετρο Αξ/κών
Δήμος Βόλου
Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς
Άναυρος
Αλυκές
Παγασών/Βόλος
Αμαρυλίδα
Αμφάνων
Πευκάκια
Χρυσή Παναγιά
Δήμος Σκιάθου
Κουκουναριές
Μεγάλη Άμμος
Βρομόλιμνος
Μάραθα
–ΦΘΙΩΤΙΔΑ [8]
Δήμος Στυλίδας
Γλύφα
Δήμος Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου
Καμένα Βούρλα/Γαλήνη
Δήμος Λοκρών
Σκάλα Αταλάντης
Τραγάνα
Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή
Λιβανάτες 2/Σχοινιάς
Λιβρίχιο
Σουβάλα
–ΕΥΒΟΙΑ [2]
Δήμος Χαλκιδέων
Αλυκές Δροσιάς
Δήμος Ερέτριας
Ερέτρια 3
–ΒΟΙΩΤΙΑ [2]
Δήμος Τανάγρας
Πλάκα Δηλεσίου
Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας
Άγιος Ισίδωρος
–ΑΤΤΙΚΗ [12]
Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς/Καράβι
Μπρεξίζα
Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Ανάβυσσος / Κεντρική
Λαγονήσι 1 / Grand Beach
Λαγονήσι 2 / Mediterraneo
Λαγονήσι 3 / Κοχύλια
Δήμος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης
Βάρκιζα
Αστέρας Βουλιαγμένης
Βούλα A
Δήμος Κυθήρων
Κακιά Λαγκάδα
–ΚΟΡΙΝΘΙΑ [11]
Δήμος Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων
Λουτράκι 1
Λουτράκι 2
Λουτράκι/Μπούτσι
Δήμος Βέλου – Βόχας
Κοκκώνι
Βραχάτι
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Ξυλόκαστρο/Πευκιάς
Ξυλόκαστρο/Αριστοναυτών
Καμάρι
Μελίσσι
Συκιά
Δερβένι
–ΑΡΓΟΛΙΔΑ [2]
Δήμος Ερμιονίδας
Πόρτο Χέλι/Χηνίτσα
Δήμος Ναυπλιέων
Καραθώνα
–ΑΡΚΑΔΙΑ [1]
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Καλλιστώ
–ΛΑΚΩΝΙΑ [7]
Δήμος Μονεμβασιάς
Νεάπολη
Αρχάγγελος
Πλύτρα/Παχιάμμος
Τηγάνια
Δήμος Ανατολικής Μάνης
Σκουτάρι
Μαυροβούνι 1
Μαυροβούνι 2
–ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]
Δήμος Καλαμάτας
Μικρή Μαντίνεια
Ανατολ. Καλαμάτα 1 / Ανάσταση
Δήμος Μεσσήνης
Μπούκα
Δήμος Τριφυλίας
Άι Λαγούδης
Καλό Νερό
–ΗΛΕΙΑ [7]
Δήμος Πύργου
Σκαφιδιά
Δήμος Ήλιδας
Κουρούτα
Δήμος Πηνειού
Αρκούδι
Βαρθολομιό
Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2
Λουτρά Κυλλήνης 1
Λουτρά Κυλλήνης 2
–ΑΧΑΙΑ [4]
Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Καλογριά
Λακκόπετρα
Νιφορέικα
Τηγάνια
–ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [2]
Δήμος Ναυπάκτου
Ψανή
Γρίμποβο
–ΚΕΡΚΥΡΑ [35]
Δήμος Κέρκυρας
Κομμένο
Κοντόκαλι
Αλυκές Ποταμού
Μπαρμπάτι
Ύψος
Δασιά
Καλαμιώνας
Κερασιά
Νησάκι/Κρουζερή
Γιμάρι
Περίθεια/Άγ. Σπυρίδωνας
Αλμυρός
Απράος Καλαμάκι
Ρόδα
Canal d’Amour
Άγιος Στέφανος
Αρίλλας
Αστρακερή
Σιδάρι
Παλαιοκαστρίτσα
Έρμονες
Γλυφάδα
Κοντογιαλός
Άγιος Ματθαίος
Άγ. Ιωάννης Περιστερών
Ίσσος
Μεσογγή
Μωραΐτικα
Χαλικούνας
Άγιος Γεώργιος
Μαραθιάς
Μπενίτσες
Άγιος Γόρδιος
Αυλάκι
Δαφνίλα
–ΛΕΥΚΑΔΑ [7]
Δήμος Λευκάδας
Άη Γιάννης
Λευκάδα/Γύρα
Άγ. Νικήτας-Πευκούλια
Κάθισμα 1
Κάθισμα 2
Πόρτο Κατσίκι
Νυδρί
–ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [11]
Δήμος Κεφαλονιάς
Ξι
Πετανοί
Πλατύς Γιαλός
Μακρύς Γιαλός
Αγ. Βαρβάρα / Κατελειός
Άβυθος
Λουρδάς
Άμμες
Σκάλα
Αράγια Πόρου
Μύρτος
–ΖΑΚΥΝΘΟΣ [9]
Δήμος Ζακύνθου
Αλυκανάς 1
Αλυκανάς 2
Αλυκές 1
Αλυκές 2
Άμπουλα Ψαρού
Τσιλιβή
Μπούκα
Άμπουλα Τραγάκι
Κατραγάκι
–ΧΑΝΙΑ [25]
Δήμος Καντάνου Σελίνου
Παχειά Άμμος
Χαλίκια
Λιμνάκι
Γραμμένο
Βουλισμένη
Δήμος Κισσάμου
Φαλάσαρνα
Δήμος Πλατανιά
Πλατανιάς
Πλατανιάς /Λιμανάκι
Δήμος Χανίων
Σταλός
Άγιοι Απόστολοι 1
Άγιοι Απόστολοι 2
Χρυσή Ακτή
Αγία Μαρίνα
Καλαμάκι
Νέα Χώρα
Μαράθι
Σταυρός
Άγιος Ονούφριος
Καλαθάς
Δήμος Αποκορώνου
Μαϊστράλι
Καλύβες Ξυδά
Κυανή
Αλμυρίδα
Καβρός
Περαστικός
–ΡΕΘΥΜΝΟ [18]
Δήμος Ρεθύμνης
Ρέθυμνο 1
Ρέθυμνο 2
Ρέθυμνο 3
Ρέθυμνο 4 / Μυσσίρια
Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6
Περιβόλια
Αδελιανός Κάμπος Α
Πηγιανός Κάμπος
Σκαλέτα
Δήμος Μυλοποτάμου
Πάνορμος/Λίμνη
Λιανός Κάβος Λαυρίς
Μπαλί Βαρκότοπος
Μπαλί Λιβάδι
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δαμνόνι
Πλακιάς
Σούδα
Αγία Γαλήνη/ Ύστερο Βαρκοτόπι
Ροδάκινο
–ΗΡΑΚΛΕΙΟ [14]
Δήμος Μαλεβιζίου
Ελληνοπεράματα
Φόδελε
Αμμουδάρα 1
Αμμουδάρα 4
Αμμουδάρα 5
Δήμος Χερσονήσου
Λιμένας Χερσονήσου 5
Άγ. Γεώργιος 1
Άγ. Γεώργιος 3
Ανισαράς
Άγ. Γεώργιος 2/Παναγία Ρύζι
Δράπανος
Ποταμός
Ποταμός Α
Δήμος Φαιστού
Μάταλα
–ΛΑΣΙΘΙ [40]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Σπηλιάδα
Πόρος 1
Πόρος 2
Ελούντα
Πηγαϊδάκια Ελούντας
Σχίσμα
Ελούντα 1
Δρήρος
Χιόνα
Πλάκα
Χαβάνια 2
Άγιος Νικόλαος 1
Άγιος Νικόλαος 3
Αμμούδι
Κιτροπλατεία
Άμμος/Μαρίνα
Αλμυρός
Άμμος/Δημοτική
Πήλος
Αμμουδάρα
Βούλισμα
Άγ. Παντελεήμονας
Δήμος Σητείας
Σητεία 1/Γαλλικό
Σητεία 2/Πέτρα
Σητεία 3/Καραβόπετρα
Βάι/Φοινικόδασος
Κουρεμένος
Χιόνα
Κάτω Ζάκρος
Βουρλιά
Λιμανάκι
Ανάληψη
Δήμος Ιεράπετρας
Μακρύγιαλος/Λαγκούφα
Ιεράπετρα 1 /Δημοτική
Ιεράπετρα 2 /Δημοτική
Αγία Φωτιά
Μύρτος
Κουτσουνάρι / Άγ. Ιωάννης
Κουτσουνάρι 2
Καθαράδες 1
–ΡΟΔΟΣ [32]
Δήμος Ρόδου
Κιοτάρι 3
Λάρδος 1
Λάρδος 3
Αφάντου 2
Κολύμπια
Κολύμπια Α – Λιμανάκι
Αμμούδες/Φαληράκι
Βαγιές/Λαδικό
Βίγλα
Γούρνες
Καβουράκια
Καλλιθέα
Καταφύγιο
Κόκκινα
Λαδικό/Άντονυ Κουίν
Λαδικό Β/Πλάκα
Μαντώματα
Μαύρος Κάβος
Τραουνού Σπηλιές
Φαληράκι/Καθαρά
Φαληράκι/Καστράκι
Φαληράκι/Τραουνού
Φαληράκι A
Φαληράκι B
Φαληράκι C
Φαληράκι 1
Φαληράκι 2
Φαληράκι 3
Φαληράκι 4
Φαληράκι 5
Ρένη 1
Τριάντα Β
–ΚΩΣ [5]
Δήμος Κω
Γουρνιάτης
Τρούλος
Άκρο Χελώνας
Πευκοκεφαλή/Άγιος Φωκάς
Λάμπη
–ΘΗΡΑ [3]
Δήμος Θήρας
Περίσσα
Καμάρι 1
Καμάρι 2
–ΙΟΣ [3]
Δήμος Ιητών
Όρμος
Μυλοπόταμος
Μαγγανάρι
–ΣΙΦΝΟΣ [2]
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός
–ΠΑΡΟΣ [4]
Δήμος Πάρου
Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή
Λογαράς
Τσερδάκια
Πούντα
–ΝΑΞΟΣ [3]
Δήμος Νάξου
Αγία Άννα
Άγιος Προκόπιος
Άγιος Γεώργιος
–ΜΥΚΟΝΟΣ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης
–ΑΝΔΡΟΣ [3]
Δήμος Άνδρου
Μπατσί
Άγιος Πέτρος
Χρυσή Άμμος
–ΚΕΑ [1]
Δήμος Κέας
Κούνδουρος
–ΣΑΜΟΣ [4]
Δήμος Σάμου
Πυθαγόρειο
Ποτοκάκι 1
Ποτοκάκι 2
Γλυκόριζα
–ΧΙΟΣ [1]
Δήμος Χίου
Όρμος Λω
–ΛΕΣΒΟΣ [7]
Δήμος Λέσβου
Τσαμάκια
Κανόνι Θέρμης
Μόλυβος
Εφταλού/ Άγ. Ανάργυροι
Κάγια
Σκάλα Ερεσσού
Νυφίδα
–ΛΗΜΝΟΣ [3]
Δήμος Λήμνου
Εβγάτης/Ζεματάς
Άγ. Ιωάννης
Θάνος
ΜΑΡΙΝΕΣ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]
Δήμος Σιθωνίας
Μαρίνα Πόρτο Καρράς
Δήμος Κασσάνδρας
Μαρίνα Σάνη
ΑΤΤΙΚΗ [2]
Δήμος Λαυρεωτικής
Οlympic Μarine
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Μαρίνα Φλοίσβου
ΚΟΡΙΝΘΙΑ [1]
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Μαρίνα Ξυλοκάστρου
ΛΕΥΚΑΔΑ [1]
Δήμος Λευκάδας
Μαρίνα Λευκάδας
ΚΕΡΚΥΡΑ [1]
Δήμος Κέρκυρας
Μαρίνα Γουβιών
ΛΑΣΙΘΙ [1]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Μαρίνα Αγ. Νικολάου
ΚΩΣ [1]
Δήμος Κω
Μαρίνα Κω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.