Παγώνει το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

19 Μαΐου 2012

Παγώνει το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Χωρίς το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων και σε προεκλογικό κλίμα για τις ΗΠΑ αρχίζει αύριο στο Σικάγο η σύνοδος κορυφής των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Πέτρο Μολυβιάτη, στο υπουργείο Εξωτερικών και Φράγκο Φραγκούλη, στο υπουργείο Άμυνας.

Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών...
το ανοιχτό θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αναμένεται να μείνει "παγωμένο", στα ίδια δεδομένα της συνόδου του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι σύμμαχοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις αν δεν επιλυθεί με "αμοιβαία αποδεκτό τρόπο" το θέμα της ονομασίας.

Πριν από λίγες μέρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε ότι «ναι μεν είμαστε ανοικτοί και θέλουμε την ΠΓΔΜ στους κόλπους μας, αλλά δεν πρόκειται να εκκινήσει η ενταξιακή διαδικασία αν δεν δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θέμα διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου του Σικάγου.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί κυρίως σε τρεις βασικούς άξονες:

• Την δέσμευση της συμμαχίας για το Αφγανιστάν πέρα από το 2014, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της ευθύνης από τις νατοϊκές στις εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στο Σικάγο, οι ηγέτες θα καταθέσουν προτάσεις για να γίνει αυτό πραγματικότητα, «ώστε να εξασφαλιστεί, ότι η χώρα ποτέ ξανά δεν θα γίνει βάση παγκόσμιας τρομοκρατίας».

• Την εξασφάλιση ότι η συμμαχία έχει τις απαιτούμενες δυνατότητες, για «να υπερασπιστεί τον πληθυσμό και τα εδάφη της καθώς και να απαντήσει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα». Σε μια εποχή λιτότητας στο ΝΑΤΟ, λογαριάζουν να ακολουθήσουν μια μακράς πνοής στρατηγική, που ονομάζουν «έξυπνη άμυνα» (“smart defence”) και περιλαμβάνει διασύνδεση δυνατοτήτων (μέσα & δυνάμεις) και διαχείριση πολυεθνικών προγραμμάτων με καλύτερη ιεράρχηση προτεραιοτήτων ειδίκευση και συνεργασία.

• Την ενίσχυση του Νατοϊκού δικτύου «προθύμων» (“partners”) σ’ όλο τον κόσμο με την παραπέρα εμβάθυνση και διεύρυνση των δεσμών.

πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad