Δελτίο τύπου της Ένωσης Αστακηνών Αθήνας για την εκδήλωση: Οι απόδημοι για τα «εν δήμω» Ξηρομέρου - Αστακού - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

11 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου της Ένωσης Αστακηνών Αθήνας για την εκδήλωση: Οι απόδημοι για τα «εν δήμω» Ξηρομέρου - Αστακού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 8/12/13

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, με τη παρουσία πάρα πολλών συμπατριωτών και φίλων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ με θέμα:

Οι απόδημοι για τα «εν δήμω» Ξηρομέρου - Αστακού.

Στις εκδηλώσεις που μέχρι σήμερα πραγματοποιήσαμε σε Αθήνα, Αστακό, Μεσολόγγι και Νεοχώρι, παρουσιάστηκαν στοιχεία από την ιστορία του Αστακού όπως και από την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου και του Μεσολογγίου που συνδέονται με τον Αστακό.

Αυτή τη φορά, πραγματοποιήσαμε μια εκδήλωση, για το παρόν και το μέλλον του Αστακού και του Ξηρομέρου. Ήταν μια προσπάθεια να περιγραφεί η σημερινή κατάσταση στο Δήμο καταγωγής μας. Επιδίωξή μας ήταν να ενημερωθούν οι συμπατριώτες και συνδημότες μας όσο το δυνατόν πληρέστερα για τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Επίσης να διατυπωθούν κάποιες σκέψεις για το αύριο. Και αυτό, μέσα από τη ματιά των παλαιότερων, αλλά της νεότερης γενιάς των αποδήμων, των παιδιών μας, που είχαν σημαντική συμμετοχή στη παρουσίαση.

Ο πρώτος ομιλητής, κ. Δημοσθένης Κ. Βαρόπουλος, αναφέρθηκε στα πολεοδομικά σχέδια του Αστακού, του Μύτικα και των Φυτειών τα οποία είναι σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες. Είναι έτοιμα να τεθούν σε ισχύ αλλά αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Ο ομιλητής ανέλυσε το όφελος που θα προκύψει από τα σχέδια πόλης τόσο για την αξιοποίηση της περιουσίας του κάθε πολίτη όσο και για την ανάπτυξη της κάθε πόλης καθώς επίσης και τις παρενέργειες από την καθυστέρηση του να τεθούν σε ισχύ.

Ο επόμενος ομιλητής, κ. Γρηγόρης Δ. Νικήτας, αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση των υποδομών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος της περιοχής του Δήμου Ξηρομέρου. Πιο αναλυτικά παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη και τη σημερινή κατάσταση του Πλατυγιαλιού, των ιχθυοκαλλιεργειών και της ύδρευσης σε όλα τα χωριά του Δήμου διατυπώνοντας και κάποιες σκέψεις για το αύριο. Έθεσε το ερώτημα τι ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να υπάρξουν πλέον και που, στη περιοχή και διατύπωσε τις προϋποθέσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στην γενικότερη οικονομία της περιοχής, τις μεγάλες εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών και τις αρκετές μικρές αλλά ενδιαφέρουσες οικογενειακές επιχειρήσεις κρασιού, κρέατος, γαλακτοκομικών κλπ.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η νεολαία. Οι Δημήτρης. Η. Γαλάνης, Θόδωρος Δ. Μπαμπούρης, Ελίνα Σ. Μακρή, Χρήστος Ν. Σκάντζας και Γιάννης Δ. Γουλές παρουσίασαν τις σκέψεις μιας ευρύτερης ομάδας νέων Ξηρομεριτών που συναντήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μετά από κάλεσμα της Ένωσης Αστακηνών, για τη πίστη τους στο αύριο του τόπου καταγωγής τους. Η δημοτική αρχή οφείλει να έχει όραμα για το μέλλον του τόπου και με βάση αυτό τον κατάλληλο προγραμματισμό ενεργειών και την ανάλογη διάθεση των οικονομικών της πόρων. Να επιδιώκει πολύπλευρη ανάπτυξη. Σεβασμός στα χρήματα (τέλη κλπ) των πολιτών, με χρηστή διαχείριση, διαφάνεια αλλά και ανταποδοτικότητα. Υπάρχουν καινοτόμες ιδέες που μπορούν χωρίς πολλές δυσκολίες να πραγματοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Είναι χρήσιμο να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό των αποδήμων νέων. Να ενθαρρυνθεί η συλλογικότητα. Οι πολίτες έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στα δρώμενα του τόπου τους και να μην παραμένουν απαθείς. Να τελειώνουμε με τους «παράγοντες». Να προωθηθούν δράσεις αλληλεγγύης, ειδικά στη σημερινή κατάσταση. Τέλος, κατατέθηκαν προτάσεις για πολιτιστικές δράσεις στο Δήμο.

Μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους. Το λόγο έλαβαν και οι υποψήφιοι (σύμφωνα με δήλωσή τους) Δήμαρχοι Ξηρομέρου κ.κ. Ερωτόκριτος. Γαλούνης και Ηλίας Γεωργαλής.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι κ.κ. Χρίστος Μάντζαρης και Δημήτρης Μπαμπούρης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλης Δημήτριος και Κουρουπλής Πάνος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτων Στεργίου Δημήτρης, ο Δημ. Σύμβ Ξηρομέρου Γαλούνης Ερωτόκριτος, ο Υποψ. Δήμαρχος, Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου Γεωργαλής Ηλίας, ο Αντιδήμαρχος Αθήνας Λαμπρακάκης Νώντας, οι: πρώην Πρ. ΟΠΣΥΞ Μήτσης Νίκος και Κλαδευτήρας Χρήστος, ο πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Φυτειών Μπέτσης Στάθης, το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Καυμενάκης Φώτης, ο Πρ. Συλλόγου. Βασιλοπουλιτών Κούγγελης Ηλίας, ο Πρ. Συλλόγου Θυρρείου Μωραίτης Περικλής , το μέλος του Δ.Σ. Απανταχού Αστακιωτών Βραχά Ρούλα, ο Πρ.. Συλλόγου Κατουνιωτών Βαγγέλης Κουτιβής και από την Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης οι: Γιώργος Τσέλιος, Γιώργος Κουβέλης και Γαζέτας Χρήστος, κ.α. Χαιρετισμούς έστειλαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μωραϊτης Θάνος, η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Φούντα Νίκη και ο Επικεφαλής Μείζ. Αντιπολίτευσης Δημ. Ξηρομέρου Λύτρας Γιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad