Πρωτοχρονιά και έθιμα - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

31 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοχρονιά και έθιμα

Την πρωτοχρονιά σε κάθε τόπο υπάρχουν κάποια ήθη και έθιμα. Σε πολλά μέρη τα έθιμα είναι ίδια. Σε κάποια άλλα μέρη υπάρχουν παραλλαγές των εθίμων.

Ένα έθιμο της ημέρας αυτής είναι η κοπή της βασιλόπιτας. Η βασιλόπιτα είναι στρόγγυλη και μέσα βάζουμε ένα φλουρί, το οποίο όποιος κερδίσει θα έχει τύχει κατά τη διάρκεια της καινούργιας χρονιάς. Σε άλλες περιοχές η βασιλόπιτα είναι κέικ, σε άλλες τσουρέκι και σε άλλες αλμυρή τυρόπιτα. Κάθε κομμάτι αντιστοιχεί σε ένα μέλος της οικογένειας. Ένα κομμάτι είναι για τον Χριστό, ένα για την Παναγία και στις αγροτικές οικογένειες υπάρχουν δύο κομμάτια ακόμη, για τα ζώα και για τα σπαρτά αντίστοιχα.

Ο τζόγος και η χαρτοπαιξία αποτελεί ένα ακόμη έθιμο. Οι οικογένειες μαζεύονται σε σπίτια και παίζουν χαρτιά. Η τύχη στα χαρτιά δείχνει την τύχη των ανθρώπων για την καινούργια χρονιά.

Τα κάλαντα που λένε τα παιδιά όταν αλλάζει ο χρόνος, είναι ένα έθιμο που πέρασε μέσα από τα χρόνια και τηρείται μέχρι και σήμερα. Επίσης το σπάσιμο ενός ροδιού σε πολλά κομμάτια, κατά την αλλαγή του χρόνου, αποτελεί ένα έθιμο ακόμη. Κάθε οικογένεια μετά τις δώδεκα, που αλλάζει ο χρόνος, σπάει ένα ρόδι στην εξώπορτα του σπιτιού και πρέπει να σπάσει σε πολλά κομμάτια.

Η ανταλλαγή δώρων την ημέρα της πρωτοχρονιάς είναι ένα ακόμη έθιμο, που δίνει χαρά και αγάπη σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad