Παναγιώτης Χολής: Η ευθύνη των επιλογών μας - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

04 Μαρτίου 2014

Παναγιώτης Χολής: Η ευθύνη των επιλογών μας

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΜΑΣ

Ερχόμενη η Άνοιξη μας βάζει για τα καλά στο προεκλογικό κλίμα για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Δήμο Ξηρομέρου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν πολλοί συνδυασμοί, μιας και οι προσπάθειες, παρασκηνιακές πάντα, για δημιουργία παρατάξεων από παλιούς και δοκιμασμένους πολιτικούς άντρες δεν φαίνεται να έχουν τελικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι προσπάθειες θα σταματήσουν και ότι όλοι όσοι διοίκησαν το Δήμο, με οδυνηρά αποτελέσματα, θα το βάλουν εύκολα κάτω. Στο τέλος μπορεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο καινούργιο που έρχεται, (ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ) αδιαφορώντας για τη χημεία αυτής της ένωσης. Ότι και να κάνουν όμως τον πρώτο λόγο τον έχει η κοινωνία, οι Δημότες –ψηφοφόροι, οι οποίοι, θα πρέπει να αρνηθούν τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση, να τολμήσουν το καινούργιο και το διαφορετικό, να μη λειτουργήσουν κομπλεξικά απέναντι στην όποια πρωτοβουλία και να μη φοβηθούν στις όποιες απειλές.

Τα τελευταία χρόνια έχω βαρεθεί, να ακούω συμπολίτες μου να κατηγορούν και να βρίζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ, την Αριστερά τα Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και βεβαίως τη επάρατη Δεξιά για τα δεινά που έφεραν στη χώρα και να μη κάνουν, έστω για τα μάτια του κόσμου, μια αυτοκριτική. Και πως εκλέγονταν τα παραπάνω κόμματα από τη μεταπολίτευση και μετά; Ποια ήταν τα στελέχη τους και ποιοι οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι τους; Ας μη κοροϊδευόμαστε και ας δούμε την πραγματικότητα. Κανείς μας δεν έχει το αλάθητο και όλοι μας δεν πράττουμε στραβά. Κάπου στη μέση βρίσκεται η αλήθεια και οφείλουμε να την αναζητήσουμε.

Είναι εύκολο να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας, εύκολο να μη συμμετέχουμε στα κοινά, εύκολο να κρίνουμε τους πάντες από τη θέση του καναπέ, εύκολο να τα ρίχνουμε όλα τα στραβά στους άλλους, εύκολο να δηλώνουμε ότι τα γνωρίζουμε όλα και να έχουμε άποψη για όλα και περισσότερο εύκολο είναι όλα αυτά να τα επιλέγουμε ανώνυμα και ανεύθυνα. Το δύσκολο είναι η συμμετοχή, η δημόσια έκφραση άποψης και η απόφασή να εργασθούμε με όποιες δυνάμεις έχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη και να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα του τόπου μας προς όφελος των δημοτών και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Εμείς στη Συμπολιτεία Ξηρομεριτών, αυτό ακριβώς το τελευταίο προσπαθούμε να κάνουμε και σε αυτή την προσπάθεια έχουμε καλέσει δημοσίως, όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν. Η αποδοχή η όχι της πρόσκλησης από τους συμπολίτες μας είναι καθαρά δικό τους δικαίωμα και απολύτως δημοκρατικό, όπως δημοκρατική και απαραίτητη είναι και η συμμετοχή μας στα κοινά.

Με πρωτόγνωρες για την περιοχή μας δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες με τεκμηριωμένη άποψη και προτάσεις για τα προβλήματα του Δήμου και τον τρόπο επίλυσης τους, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, επί καθημερινής βάσης, με επισκέψεις στα χωριά και ανοιχτές συνομιλίες με συμπολίτες μας. Έχουμε ήδη ανακοινώσει έξη θεματικές συζητήσεις σε όλο τον Δήμο και στην Αθήνα με τους ετεροδημότες μας. Έχουμε ήδη παρουσιάσει την ιδρυτική μας διακήρυξη σε δημόσια ανοιχτή συγκέντρωση στον Αστακό και τη δημοσιεύσαμε στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο. Εντός του μηνός θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα μας, ανά δημοτική ενότητα, το οποίο καταρτίζετε λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των συμπολιτών μας.

Απευθυνόμαστε καθημερινά σε συμπολίτες μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την κομματική τους ταυτότητα και τις παρελθούσες δημοτικές επιλογές του. Κριτήριο για μας είναι το ήθος, η τιμιότητα, η σεμνότητα, το ακέραιο του χαρακτήρα του, η εργατικότητα, η ανιδιοτέλεια, η γνώση και φυσικά η αγάπη του για τον τόπο μας.

Στο συνδυασμό μας όμως έχουμε βάλει και κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν πρόκειται να υπερβούμε ακόμα και αν κινδυνεύει να χάσουμε τις εκλογές. Οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν και με πρόσωπα που έχουν συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, πλήγωσαν τον τόπο μας με την συμπεριφορά τους και ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το προσωπικό τους συμφέρον παρά για το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών του.

Η διαφάνεια, η καθαρότητα των επιλογών μας, η νομιμότητα και η ηθική των πράξεων μας, καθώς και η διασφάλιση των οικονομικών του Δήμου, είναι για μας αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της πολιτικής μας. Είναι η ιδεολογία μας.

Ως νέος συνδυασμός και ως νέοι άνθρωποι σε ιδέες, προτάσεις, φέρνουμε για τον τόπο μας το καινούργιο, το επαναστατικό, το σύγχρονο, για ένα Δήμο που θα καταστεί πρότυπο διοίκησης και οργάνωσης, φέροντας και τα ανάλογα αναπτυξιακά αποτελέσματα προς όφελος μόνο των Δημοτών και της περιοχής μας. Σε αυτή την προσπάθεια τη μόνη στήριξη που επιδιώκουμε και θέλουμε είναι αυτή των συμπολιτών μας και κανενός άλλου.

Τα κομματικά χρίσματα τα απορρίψαμε, την οικονομική στήριξη παλαιών οι νεόπλουτων μικρό-μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής την αφήσαμε γι αυτούς που τη συνήθισαν τα τελευταία χρόνια και που χωρίς αυτή δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Το χρήμα και ειδικά όταν αυτό μοιράζεται, από τους έχοντες, στους ψηφοφόρους εκείνους που έχουν κάποιες βιοποριστικές αδυναμίες ή σε εκείνους που συστηματικά εξαγοράζονται, παίζει δυστυχώς μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού σκηνικού και ίσως να είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας στις προσεχείς εκλογές. Και σε αυτή την περίπτωση η συμπολίτες μας θα πρέπει να σκεφτούν: Πρώτον, γιατί σκορπίζει το χρήμα, εκείνος που το κατέχει, και γιατί το κατευθύνει και σε ποια επιλογή. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ; Στη συνέχεια θα πρέπει να σκεφτεί, αν για μια πρόσκαιρη ή εφήμερη ανακούφιση των καθημερινών του δυσκολιών, μέσω αυτής της συνδιαλλαγής , αξίζει τον κόπο να ενεχυριάζει ή να ξεπουλά το μέλλον των παιδιών του. Το ανωτέρω σκηνικό το ζήσαμε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με οδυνηρά αποτελέσματα για τους δημότες, για την περιοχή, όχι όμως γι' αυτούς που κατείχαν το χρήμα. Μη ξεχνάμε ότι όποιος μας εξαγοράζει στην ουσία του ανήκουμε, είμαστε κτήμα του, δηλαδή είμαστε μέρος της κινητής του περιουσίας, δηλαδή είμαστε δούλοι και σκλάβοι του και ως δούλοι του και σκλάβοι του υποτασσόμαστε στις ορέξεις του Αφέντη. Έχουμε ανάγκη από αφέντες; Το όνειρο μας είναι να γίνουμε σκλάβοι; Στα παιδιά μας τι θα πούμε ; Παιδί μου, είσαι παιδί ενός σκλάβου και εκείνος είναι ο αφέντης σου; Ο σκλάβος κατ’ επιλογή θα είναι πάντα σκλάβος, τα αφεντικά του όμως θα αλλάζουν και κάθε φορά θα είναι διαφορετικά και διαφορετικές και οι συμπεριφορές τους. Η επιλογή και σε αυτή την περίπτωση είναι δική μας, των δημοτών- ψηφοφόρων.

Κλείνοντας, και μέχρι τα τώρα δεδομένα στις εκλογές του Μαΐου για την τοπική αυτοδιοίκηση και για το Δήμο μας θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συγκεκριμένων πολιτικών και στάσης ζωής: 1ον) Πολιτική της ψητής προβατίνας των δωρεών, των ρουσφετιών και της εξαγοράς συνειδήσεων; 2ον) Πολιτική της διαφθοράς, του πολιτικό-οικονομικού εκβιασμού και των συμφερολοντικον συμμαχιών; 3ον) Η την πολιτική τις απόψεις τις ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ όπως αυτές εκφράζονται στην ιδρυτική μας διακήρυξη, μέρος τις οποίας ανέφερα στην αρχή; 4ον) Επιλογή υποψηφίων Δημάρχων, μεταξύ παλαιών, παμπάλαιων προσώπων που δοκιμάστηκαν επί πολλά έτη στις συγκεκριμένη θέση, αλλά και σε άλλες εξίσου καίριες θέσεις της οικονομικής ζωής του τόπου μας, με ολέθριες επιπτώσεις για τους φορείς που διοίκησαν, που σε κάποιες από αυτές έχει παρέμβει και η δικαιοσύνη, ή σε πρόσωπα αδοκίμαστα με ακέραιο χαρακτήρα, με ήθος, αξίες, καταρτισμένα και με ολοκληρωμένη άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και γνώση των προβλημάτων του δήμου μας, όπως αυτό του κυρίου Ηλία Γεωργαλή και των συνεργατών του;

Όπως είναι γνωστό, συμμετέχω ενεργά στη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ με επικεφαλή και υποψήφιο Δήμαρχο τον κύριο ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ, υπόδειγμα χαρακτήρα, ήθους και γνώσης και δεν είμαι κατ’ ανάγκη, ούτε εκ πεποιθήσεως κομματικός ούτε θα με χαρακτηρίσει, ή θα μας χαρακτηρίσει, ο οποιοσδήποτε κομματικούς επειδή έτσι τον βολεύει για να έχει άλλοθι στις επιλογές του. Είμαστε μια πραγματικά ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη και όσοι αισθάνονται ανεξάρτητοι, είναι καλοδεχούμενοι.

Φανατικός της Δημοκρατίας μας και των ελεύθερων επιλογών των πολιτών, λέω ότι, ο καθένας μας έχει σκέψη και νου, να κάνει τη δική του επιλογή. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζετε και…λάθος που επαναλαμβάνετε παύει να είναι λάθος. Τα αποτελέσματα των λαθών, εσκεμμένα ή μη εσκεμμένα τα πληρώνει πάντα ο τόπος και οι πολίτες του.

Σε τούτη την εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρχει, δεν ξέραμε, δεν γνωρίζαμε, άλλα μας έλεγαν. Τούτη τη φορά και ξέρουμε και γνωρίζουμε γιατί τους δοκιμάσαμε πολλαπλά και είδαμε τα αποτελέσματα. Η επιλογή μας πρέπει να έχει κριτήρια κοινωνικά και όχι προσωπικά, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι του εαυτού μας. Αρκετά πλήρωσε ο τόπος τις προσωπικές στρατηγικές, τις προσωπικές πολιτικές και επιδιώξεις, τις προσωπικού συμφέροντος συμμαχίες και τις επιχειρηματικές βλέψεις.

Είναι η ώρα της ευθύνης απέναντι στο τόπο και στο μέλλον των παιδιών μας και πρέπει να την αναλάβουμε. Θέλω να πιστεύω ,και έχω σοβαρές ενδείξεις γι αυτό, ότι τούτη τη φορά, αυτή την ευθύνη θα την αναλάβουμε.

Παναγιώτης Ηλ. Χολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad