«Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»: Μεγάλη έρευνα για τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

28 Μαΐου 2014

«Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»: Μεγάλη έρευνα για τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας

Μεγάλη έρευνα για τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας με θέμα «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», παρουσίασε  στην εκπομπή του ο Τάσος Τέλλογλου.

Η κυβέρνηση, τις ονομάζει «εθνικούς πρωταθλητές», τα …διαμάντια της ελληνικής εξαγωγικής οικονομίας, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Όμως στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας που είναι πρωταθλητές στην εξαγωγή τροφίμων της χώρας, έχουν συσσωρεύσει χρέη 600 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν σταματήσει από το 2013 να εξυπηρετούν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

«Πέρα από το ότι είναι η μεγαλύτερη στο είδος της παγκόσμια, είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγικός οργανισμός τροφίμων της χώρας» λέει στον Τάσο Τέλλογλου ο Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΝΗΡΕΑ.

Και μπορεί ο εν λόγω κλάδος να θεωρείται «πρωταθλητής», αλλά τα τελευταία χρόνια είναι βουλιαγμένος σε χρέη που δεν μπορεί να πληρώσει, μιας και σχεδόν από καμία τς εταιρίες δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και δεν μπορεί ν΄ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
  • Οι τράπεζες από την πλευρά τους, δεν βλέπουν πολλούς από τους μετόχους των εταιριών του κλάδου να θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
«Ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούνε να διατηρήσουν τις εταιρίες από μόνοι τους, χωρίς πολλοί από αυτούς να βάζουν και το χέρι στην τσέπη», λέει ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Επειχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής Eurobank, η οποία έχει δώσει δάνεια σε πολλές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, και στόχος της τώρα είναι να ξεχωρίσει τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες.

Σαν να μην φτάνουν όμως τα οικονομικά προβλήματα, τα «διαμάντια» της ελληνικής οικονομίας έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό.
  • Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της την ισχύουσα κατάσταση, με το Νότη Μηταράκη, Υφυπουργό Ανάπτυξης, να τονίζει πως:
«Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τα επόμενα χρόνια, τους όγκους ιχθυηρών που παράγουμε και εξάγουμε, κυρίως σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός από όμορες χώρες αυξάνεται σημαντικά. Και δυστυχώς λόγω της κρίσης, υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στην ευρωπαϊκή αγορά, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από σημαντικούς πελάτες, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγυηθούν σταθερή και ποιοτική παραγωγή, οι οποίες σαφώς επηρεάζονται από ένα καθεστώς έλλειψης ρευστότητας».


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:


πηγή: star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad