Παναγιώτης Τζαχρήστας: Δημοσίευση θέσεων για την ανάπλαση πλατείας Φυτειών - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

29 Σεπτεμβρίου 2014

Παναγιώτης Τζαχρήστας: Δημοσίευση θέσεων για την ανάπλαση πλατείας Φυτειών

To 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο Φυτειών, ανέθεσε σε καταξιωμένο αρχιτέκτονα του τόπου μας, τη σύνταξη της μελέτης “Ανάπλαση πλατείας Φυτειών” την οποία και παρέλαβε ομόφωνα τον Απρίλιο του 2010.

Η μελέτη αυτή προτάθηκε για χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε και αφού εξασφαλίστηκε η πίστωση, δημοπρατήθηκε στις 25-9-2012, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και υπεγράφη συμφωνητικό με τον ανάδοχο του έργου στις 17-10-2012.

Οι εργασίες άρχισαν 6 μήνες μετά.

Κατά την έναρξη των εργασιών, παρατήρησα ότι δεν εκτελείται το έργο σύμφωνα με τη μελέτη, αφού πρώτη ενέργεια του εργολάβου ήταν το γκρέμισμα της πέτρινης τοιχοποιίας που οριοθετούσε την ανατολική πλευρά της πλατείας η οποία αποτελούσε τμήμα της τοιχοποιίας του μαγαζιού της εκκλησίας, που ειχε διατηρηθεί και έστεκε εκεί πάνω από έναν αιώνα.

Σε ερώτηση πού έθεσα στην πρώτη μετά το γεγονός συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, η αντιδήμαρχος, η οποία προσφάτως είχε αναλάβει τα καθήκοντα της, δήλωσε άγνοια για το εάν υπάρχουν αλλαγές στη μελέτη και με ποιού εντολή γίνονται οι παρεμβάσεις.

Η πρώτη αυτή ένστασή μου αγνοήθηκε παντελώς, τόσο επι της διαδικασίας όσο και επι της ουσίας, αφού ματαίως προσπαθούσα να τονίσω τη σημασία της ύπαρξης της πέτρινης τοιχοποιίας ως στοιχείο πολιτιστικής παράδοσης και σύνδεσης με το παρελθόν, η οποία έπρεπε να παραμείνει και να αναδειχθεί, όπως προέβλεπε η μελέτη.

Ακολούθησε μια σειρά αυθαίρετων ενεργειών με πολλές ερμηνείες κι από πολλούς εμπλεκόμενους…. Ειδικούς!

Κάποιοι είπαν πως δεν χρειάζεται το μικρό θεατράκι στην πλατεία και κάποιοι που τους βόλευε, αντι να κατασκευάσουν τα διαζώματα της κλασικής Ελληνικής θεατρικής αρχιτεκτονικής που οριοθετούν κύκλο, φρόντισαν να τα κάνουν πεζούλια και τα κόλλησαν στην νότια πλευρα του υπάρχοντος τοίχου. Κι αυτό το βάφτησαν θέατρο! Άλλοι είπαν πως δεν χρειάζονται τα σιντριβάνια που προβλέπει η μελέτη επειδή θα γεμίζουν σκουπίδια. Άλλοι πάλι είπαν πως δεν χρειάζεται η πέτρινη βρύση με τις ξύλινες πέργολες που προβλέπει ο μελετητής κι άλλος αμφισβήτησε τον παιδότοπο επειδή θα σκανδαλίζονται τα γερόντια του καφενείου από τα κοριτσάκια που θα παίζουν εκεί! Δοθείσης δε της ευκαιρίας –και με τη λογική αφού βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντ-έξι- υπήρξαν και αυτοί που σκέφτηκαν να μικρύνουν την επιφάνεια της πλατείας για να βελτιωθεί ο δρόμος. Κάποιους ακόμα τους ενοχλούν τα δένδρα επειδή βρωμίζουν το χώρο με τα φύλλα τους. Κι όλοι μαζί στήνοντας ο καθένας το δικό του οφθαλμοταχύμετρο, προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τα σύγχρονα όργανα χωροστάθμησης και να καθορίσουν το υψομετρικό επίπεδο της πλατείας. (Αλήθεια γνωρίζει η Δημοτική αρχή και ο επιβλέπων του έργου ότι υπάρχει πλήρης χωροσταθμική αποτύπωση της πλατείας;)

Αυτά εν ολίγης επαναλήφθηκαν και καταγράφηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Φυτειών την περασμένη Τετάρτη.

Κι εγώ ρωτάω. Με ποιο τεκμήριο γνώσης μπορεί ο καθένας έστω κι αν είναι Δημοτικός Σύμβουλος η Δήμαρχος να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει υπάρχουσα επιστημονική μελέτη; Πόσο υπεύθυνος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε που προτάσει το δικό του γούστο και επιθυμεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, και πως αυτό το γούστο θα ταιριάξει με το δικό μου η των αλλωνών; Aν κάποιος θέλει να βάλει ρόδες από ποδήλατο στο άμάξι του δεν πρέπει να του πούμε πώς θα κινδυνέψει να σκοτωθεί;

Κοιτάξτε, αν αφαιρέσουμε μερικές σελίδες από ένα βιβλίο θα συνεχίσει να είναι βιβλίο, αλλά δεν θα διαβάζεται.

Αγαπητοί Φυτειώτες, είχαμε την τύχη να εξελίσσονται έργα, στη Δ.Ε Φυτειών τα τελευταία χρόνια, και όχι απ τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου. Ο λόγος είναι απλός. Μόνο ο πρώην Δήμος Φυτειών είχε μελετητική ετοιμότητα για να μπορεί αμέσως να κάνει προτάσεις σε προγράμματα που ξεκινούν και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ δεν εξελίσσονται έργα, σχεδόν καθόλου, σ όλη την επικράτεια, οι Φυτείες κάνουν ανάπλαση πλατείας!

Για να γίνει αυτό, και για να γίνει σωστά, πρέπει να γνωρίζετε πως εκτός από την ώριμη μελέτη της πλατείας, υπήρχε ένα σχέδιο αρμονικών παρεμβάσεων που είχε επεξεργαστεί ο Δήμος Φυτειών για όλη τη διαδρομή από Δημαρχείο έως πλατεία συμπεριλαμβανομένου του συνολικότερου περιβάλλοντος χώρου έως τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου της εκκλησίας. Πρώτη ενέργεια ήταν η πλήρης αποτύπωση αυτού του χώρου, για να ακολουθήσει η σύνταξη λεπτομερούς μελέτης ανάπλασης της υπάρχουσας πλατείας, στο ύφος της παράδοσης και των βασικών αρχιτεκτονικών αρχών, και όλο μαζί να αποτελέσει ένα σύνολο αρμονικών αλληλοσυμπληρούμενων παρεμβάσεων. Θα το λάβει κανένας υπ όψη του αυτό;

Εγώ δεν θα κατηγορήσω αυτούς που θέλουν να φοράνε κοστούμι με αθλητικά παπούτσια. Όμως δεν θα με βρει σύμφωνο η αισθητική τους. Ούτε φυσικά θα επιθυμούσα να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διάλογος. Αυτό οι Δημότες των Φυτειών το γνωρίζουν πολύ καλά αφού θυμούνται τους ετήσιους δημόσιους απολογισμούς και το πλήθος των λαϊκών συνελεύσεων, όπως πολύ καλά θυμούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι τις συγκεντρώσεις κάθε Πέμπτη στο Δήμο Φυτειών. Όμως ποτέ δεν θα μπορούσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού μου μαζί με τη γυναίκα μου να αποφασίζω να αλλάξω τα σχέδια της πλατείας.

Κοντολογίς

Το όλον της διαδικασίας δεν μας επιτρέπει πισωγυρίσματα. Οι τσαμπουκάδες των υπηρεσιακών παραγόντων του τύπου, εγώ δεν το κάνω αυτό, πρέπει να κοπούν. Όπως και τα πέραν του δέοντος κολιτιλίκια. Ο εργολάβος πρέπει να εκτελέσει το έργο όπως σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε. Η νομιμοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Φυτειών που συνέταξε τη μελέτη, η νομιμοποίηση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου που τη δημοπράτησε και η σύμβαση με τον εργολάβο που υπεγράφη, δεν αφήνουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η υλοποίηση του έργου είναι μονόδρομος και υποχρεώνει αυτούς που έκαναν λάθη να τα διορθώσουν. Ακόμα προλαβαίνουν. Το κόβε ράβε ξήλωνε της προηγούμενης Δημοτικής αρχής είδαμε που οδήγησε το Δήμο Ξηρομέρου. Ας φροντίσει η νέα διοίκηση να απομακρυνθεί από την κοπτοραπτική.

Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΧΡΗΣΤΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ


ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΩ ΤΗΝ ΚΑΤΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

ΚΑΤΟΨΗ:
 

ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:


ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad