Ασφαλιστικό αγροτών: Μέριμνα και κίνητρα για τους «αληθινούς» αγρότες - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Breaking

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Όλα τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Post Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό αγροτών: Μέριμνα και κίνητρα για τους «αληθινούς» αγρότες

Ασφαλιστικό αγροτών: Μέριμνα και κίνητρα για τους «αληθινούς» αγρότες

Του Χρήστου Σαλτογιάννη
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Στα χρόνια των μνημονίων αλλά και πιο πριν προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο αγροτικός τομέας υπέστη αρκετές απώλειες με αποτέλεσμα να υπάρξει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 20%.

Επιπλέον, η απασχόληση στον αγροτικό χώρο μειώθηκε κατά 8% ειδικά την τελευταία 5ετία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η χώρα μας παρουσιάζεται ελλειμματική στα διάφορα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην ελληνική επαρχία μας.

Βέβαια σε όλα αυτά συνέβαλε και η ενιαία ή κοινή αγροτική πολιτική (Κ.Α.Π.), η οποία με το πέρασμα των ετών μεταβλήθηκε ριζικά αλλάζοντας την πολιτική που στόχευε στην ενίσχυση της παραγωγής (μηχανισμός πριμοδότησης) σε μια πολιτική διεύρυνσης με επίκεντρο το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Με την νέα Κ.Α.Π. (2014-2020) επιχειρείται μια επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα από το είδος της καλλιέργειας. Ακόμη προωθείται η στήριξη του εισοδήματος των πραγματικών γεωργών διασφαλίζοντας έτσι ένα επίπεδο ικανοποιητικής διαβίωσης και θεσπίζει ενισχύσεις οικολογικού προσανατολισμού το λεγόμενο «πρασίνισμα» της Κ.Α.Π., λαμβάνοντας έτσι μέριμνα για το περιβάλλον και την αειφορική χρήση της γης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση μέσω ενός ΔΙΚΑΙΟΥ ασφαλιστικού και συνάμα φορολογικού, οφείλει να προστατέψει και να δώσει πραγματικά κίνητρα στους «αληθινούς» αγρότες και ιδιαίτερα στους νέους που επιθυμούν να εγκατασταθούν και να ασχοληθούν με την γη.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχύει την απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και παράλληλα κατά την άποψη μου, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τον νέο νόμο περί «αγροτικών συνεταιρισμών» που θα προωθεί στην ουσία νέες μορφές συνεργατισμού προσανατολισμένες στην επιχειρηματικότητα και την μεταποίηση των προϊόντων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ