Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: Δυόμισι χρόνια διοίκησης του Δήμου υπό τον κ. Γαλούνη και τους συνεργάτες του, ήταν αρκετά για να κρέμεται η τύχη του Δήμου από μια κλωστή - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

18 Ιανουαρίου 2017

Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: Δυόμισι χρόνια διοίκησης του Δήμου υπό τον κ. Γαλούνη και τους συνεργάτες του, ήταν αρκετά για να κρέμεται η τύχη του Δήμου από μια κλωστή

Δεκαέξι Ιανουαρίου 2017, δυόμισι χρόνια διοίκησης του Δήμου υπό τον κ. Γαλούνη και τους συνεργάτες του ήταν αρκετά για να κρέμεται η τύχη του Δήμου από μια κλωστή. Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι τυχαία, συζητιούνται όλα εκείνα τα θέματα που συνιστούν την ύπαρξη, λειτουργία και προοπτική του Δήμου.

Α. Συγκεκριμένα ψηφίζεται το 5ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΠ), το οποίο θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από το 2014, και ψηφίζεται όχι γιατί ο Δήμαρχος πιστεύει πως είναι ένα εργαλείο διεύθυνσης του Δήμου σε βάθος πενταετίας που καθορίζει και το όραμα της δημοτικής αρχής (εδώ γελάνε), αλλά γιατί χωρίς τη ψήφισή του δεν μπορεί να κατατεθεί ο προϋπολογισμός. 
 
Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η προοπτική του Δήμου, άλλωστε η παρωδία διαβούλευσης που ακολουθήθηκε πιστοποιεί του λόγου το ασφαλές. Μια υποχρέωση, μέσα στις τόσες άλλες, που τους πήγε πίσω από χρόνο και που τελικά σήμερα ξεμπερδεύουν. Έτσι σκέφτονται, έτσι λειτουργούν, αυτή είναι η φύση τους, η λογική τους. Η κατάληξη του 5ετούς σε κάποιο από τα συρτάρια του Δήμου είναι βεβαία, στη χειρότερη δε περίπτωση στον κάλαθο των αχρήστων. 
 
Β. Ψηφίζεται επίσης η αύξηση τελών καθαριότητας - φωτισμού και ύδρευσης και μάλιστα με το μαχαίρι στο λαιμό, τελευταία στιγμή κι αυτό, όπου συμβαίνουν τέρατα και σημεία. 
Αφήνουμε κατά μέρος τα λόγια τα μεγάλα, τα προεκλογικά όπου όλα θα λυνόταν μέσα σε έξι μήνες, νερό ποιοτικό, παράνομες παροχές και πάμε στον Οκτώβριο όταν ''απειλούσε'' ο Δήμαρχος ότι θα κλείσει τις παροχές αυτών που δεν πληρώνουν βγάζοντας και ανακοινώσεις!! Η υποκρισία και το δούλεμα χτύπησαν κόκκινο. 
 
Πριν από ένα μήνα, ενώ ήταν γνωστό στο Δήμαρχο ότι υπάρχει έλλειμμα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου (Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Δήμαρχος), ψήφισε να μην αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, υπολόγιζε δε τα έξοδα σε 1.012.380,48 € (514.380,48 € τα έξοδα καθαριότητας και 498.000 € τα έξοδα φωτισμού) και τα έσοδα επίσης σε 1.012.380,48 €.
 
Πριν τέσσερις μέρες, επειδή η πιο πάνω απόφαση ανεκλήθη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η ίδια Οικονομική Επιτροπή ψήφισε να αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, προέβλεπαν δε τα έξοδα σε 733.899,98 € (417.083,56 € έξοδα καθαριότητας και 316.816,42 € τα έξοδα φωτισμού) και τα έσοδα σε 602.017,56 €. Το έλλειμμα λοιπόν περίπου 130.000 € αποφάσισαν να το καλύψουν με αύξηση των τελών. Είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας και του τρόπου λειτουργίας του Δημάρχου. 
 
Μέσα σε ένα μήνα τα έξοδα μειώθηκαν 270.000 € και τα έσοδα 410.000 €. Θαύμα η μαγείρεμα; 
 
Το ίδιο συνέβη και με τα τέλη ύδρευσης, καθώς πριν ένα μήνα αποφάσισε να μην αυξηθούν υπολογίζοντας τα έξοδα σε 866.000 € και τα έσοδα επίσης σε 866.000 €. Και εδώ ανεκλήθη η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έτσι η ίδια Οικονομική Επιτροπή ψήφισε να αυξηθούν τα τέλη ύδρευσης, προβλέπουν δε τώρα έξοδα 540.000 € και έσοδα 332.000 €. Το έλλειμμα 210.000 € θα καλυφθεί με αύξηση τελών και κυρίως του παγίου που θα αυξηθεί 50%, από 30 € σε 45 €. Όπως και με τα τέλη καθαριότητας - φωτισμού έτσι και με τα τέλη ύδρευσης, τα έξοδα μέσα σε ένα μήνα μειώθηκαν 326.000 € και τα έσοδα 535.000 €. Θαύμα η μαγείρεμα; 
 
Εμείς πιστεύουμε στα θαύματα, αλλά αν ο θεός ήθελε να μας υπενθυμίσει την παρουσία του σίγουρα δε θα διάλεγε το Δήμο Ξηρομέρου. Το τραγικό είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν, το μόνο που τους ενδιαφέρει τώρα είναι να απεμπλακούν από την κατάσταση που έχουν φέρει το Δήμο με οποιοδήποτε τρόπο. 
 
Κλαίνε δήθεν πάνω από το χυμένο γάλα τη στιγμή που ο βίος και η πολιτεία τους είναι γνωστή. Ο Δήμος Ξηρομέρου ήταν υποχρεωμένος να φέρει για διαβούλευση και ψήφιση τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων από το 2015, ο Δήμαρχος αγρόν ηγόρασε όπως και με το 5ετές και το μόνο που ήξερε ήταν να υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου υπογράφοντας τριετείς συμβάσεις με εταιρείες καθαριότητος, αγνοώντας εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης αποβλήτων που μπορούν να φέρουν και χρήματα στο Δήμο (ανακύκλωση). 
 
Οι απ´ευθειας αναθέσεις έφτασαν, κρατηθείτε, στα 2.500.000 € μέσα σε δύο χρόνια, ήξερε ότι το κόστος των αντλιοστασίων είναι δυσβάσταχτο, άλλωστε το καθεστώς ύδρευσης στο Αρχοντοχώρι δικό του κατόρθωμα είναι, ήξερε ότι τοποθετώντας φωτοβολταϊκά εξοικονομεί μεγάλα ποσά, ήξερε τις παράνομες παροχές, ψηφοφόροι του και υποψήφιοι του ήταν. 
Η συναλλαγή, τα τηλέφωνα, οι γνωριμίες είναι ο μόνος τρόπος διοίκησης που ξέρουν και δυστυχώς έχουν βρει συμμάχους σ´ αυτή τους τη δραστηριότητα ανθρώπους σε κατάλληλες θέσεις που τους καλύπτουν.
 
Γ. Ακολουθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση απολογισμού, ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων του έτους 2015, που είναι η πρώτη χρονιά διοίκησης του σωτήριου συνδυασμού του κ. Γαλούνη και εκεί εμφανίζεται ένα έλλειμμα της τάξης των 870.000 €.
 
Η έκθεση ελέγχου του ορκωτού λογιστή είναι αποκαλυπτική των πρώτων δειγμάτων γραφής της διοίκησης Γαλούνη. Θα σταθούμε σε δύο μόνο παρατηρήσεις που περιέχονται στην έκθεση (δείτε εδώ), αφήνοντας κατά μέρος τις παρατυπίες που αποτυπώνονται στην έκθεση. Οι δύο παρατηρήσεις αφορούν τα κληροδοτήματα και την οφειλή της ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΕ προς το Δήμο Ξηρομέρου από δαπάνες της ΔΕΗ ύψους 1.355.000 €. Γνωρίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ζητήσει στοιχεία για τα κληροδοτήματα και ακόμη δεν έχουν σταλεί. Έχουμε ζητήσει κι εμείς όλα τα στοιχεία και όπως πάντα περιμένουμε ελπίζοντας να μη βρούμε σκελετούς στη ντουλάπα. Όσον αφορά τη δεύτερη παρατήρηση, ο Δήμος δεν είχε βεβαιώσει ως έσοδα, τις δαπάνες ΔΕΗ, χρήσεων 2006 έως 2013, που βάσει σύμβασης είχε πραγματοποιήσει και με τις οποίες θα έπρεπε να έχει επιβαρυνθεί η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΕ (Πλατυγιάλι) επειδή ο Δήμος βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με την εταιρεία.
 
Δ. Επίσης έρχεται προς συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η έκθεση εκτέλεσης του τρίτου τριμήνου του προϋπολογισμού του 2016, μέσα Ιανουαρίου (!!!), παρότι υποβλήθηκε από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου στην ώρα της, τον Οκτώβριο. 
Η έκθεση αυτή ήρθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, σκοπίμως όμως ο Δήμαρχος την απέσυρε. Η έκθεση έλεγε και τότε (Σεπτέμβριο) και τώρα ότι ο προϋπολογισμός παρουσίαζε απόκλιση τεράστια στα έσοδα (έφτανε σε μερικά μεγέθη και 40%), βάραγε καμπάνα, όχι καμπανάκι και ότι έπρεπε ο Δήμαρχος να κάνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού (στην ουσία μείωση εξόδων), ο οποίος την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο ψευδώς ότι παρατηρείται αύξηση εσόδων. 
 
Αν είχε συζητηθεί τότε πιθανόν να είχε ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ, να πάρει μέτρα (μείωση εξόδων) και όχι να κατασπαταλά τους πόρους του Δήμου, υπογράφοντας (πιάστηκε το χέρι του) μέσα σε ένα μήνα (Δεκέμβριο) εντάλματα πληρωμών πάνω από 500.000 €, μιλώντας μας ταυτόχρονα για την αναγκαιότητα σύναψης του δανείου.
 
Τέλος μ´ αυτά και μ´ αυτά ο προϋπολογισμός είναι άγνωστο πότε πρόκειται να κατατεθεί, πότε θα ψηφιστεί, πότε θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να αρχίσει να λειτουργεί υποτυπωδώς ο Δήμος. Αυτή είναι η κατάσταση του Δήμου και η οποία προβλέπεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τη σύναψη του δανείου. Ένας Δήμος τραυματισμένος, απαξιωμένος, χρεοκοπημένος και χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια αλλαγής. 
 
Αν μιλούσαμε για την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι σίγουρο πως η παράταξη του Δημάρχου θα είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση. Στο αυτοδιοικητικό επίπεδο είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε αυτό το δράμα για ακόμη δυόμισι χρόνια. Σας είχαμε προειδοποιήσει με μια φράση του Σεφέρη ότι: «Η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος».

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad