Η επόμενη ημέρα του "Νηρέα" και της "Σελόντα" με την Amerra Capital οδηγό - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

21 Μαρτίου 2018

Η επόμενη ημέρα του "Νηρέα" και της "Σελόντα" με την Amerra Capital οδηγό

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία όχι απλώς ενός "εθνικού πρωταθλητή" στον κλάδο, αλλά ενός διεθνούς "παίκτη" που θα διεκδικήσει δυναμικά αύξηση των μεριδίων του στην παγκόσμια αγορά με όπλο την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Η συνένωση των δυνάμεων των δύο εταιρειών δημιουργεί ένα κρίσιμο μέγεθος. Οι δύο εταιρείες μαζί θα έχουν μια παραγωγή στα επίπεδα των 70.000 τόνων ιχθύων και ετήσιες πωλήσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, που θα επιδιωχθεί να αυξηθούν. Ο Νηρέας διαθέτει σήμερα 26 µονάδες πάχυνσης, 4 ιχθυογεννητικούς σταθµούς, 2 µονάδες προπάχυνσης, 6 συσκευαστήρια, 1 µεταποιητήριο, 2 κέντρα logistics. Αντίστοιχα, στο παραγωγικό δυναμικό της Σελόντα περιλαμβάνονται 6 ιχθυογεννητικοί σταθμοί στην Ελλάδα, 55 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, 7 μονάδες συσκευασίας (σε 2 από τις οποίες υπάρχουν μονάδες μεταποίησης για την παραγωγή καθαρισμένων ψαριών και φιλέτου) και 1 κέντρο διανομής (logistics).

Για το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί θα αναζητηθούν οι βέλτιστες συνέργειες και η ενίσχυσή του με την υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα: στην παραγωγή, τη λειτουργία των μονάδων, την εμπορική πολιτική, τη δημιουργία νέων προϊόντων και την είσοδο σε νέες αγορές. Πρώτος στόχος θα είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων σε επίπεδο παραγωγής, κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα έπειτα από μια μακρά περίοδο απουσίας τέτοιων παρεμβάσεων. Οι νέες αυτές επενδύσεις κρίνονται επιτακτικές ώστε να ανακοπεί η δυναμική που έχουν αναπτύξει οι τουρκικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τουρκία έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών.

Η πρόταση που επικράτησε

Το πλάνο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την Amerra Capital και τους επενδυτές που υποστηρίζουν το fund, μόλις ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαδικασίες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αγοραπωλησίας (SPA) των δύο εταιρειών.

Ο διαγωνισμός που υλοποίησαν οι Lazard, PwC, Alvarez & Marshal για λογαριασμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Eθνική), στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος των Νηρέα και Σελόντα μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία. Η προσφορά που κατέθεσε η Amerra Capital αξιολογήθηκε από τους συμβούλους του διαγωνισμού ότι εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους των πωλητριών τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αμερικανικό fund αύξησε το ύψος των δανείων που προτίθεται να αποπληρώσει, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου των δανείων και δέσμευση για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Οι τράπεζες επίσης αξιολόγησαν συνολικά την προσέγγιση του fund στο project και στην υποστήριξη που παρέχει το Mubadala Investment Company, το sovereign fund του Άμπου Ντάμπι, προσμετρώντας επίσης το track record και την εμπειρία του management της Ανδρομέδα (ελέγχεται από το Amerra), επικεφαλής της οποίας είναι ο Δ. Βαλαχής, την τελευταία 10ετία.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να ξεκινήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των τραπεζών με το αμερικανικό private equity fund, προκειμένου να ολοκληρωθεί το project "Nemo", όπως ονομάστηκε το εγχείρημα της πώλησης.

Η σύνδεση με το... Ελληνικό

Τα κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι και η Mubadala

Το σχήμα Amerra-Ανδρομέδα θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο εγχείρημα δημιουργίας ενός διεθνούς "παίκτη" στην αγορά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα.

Το Mubadala Investment Company, sovereign fund του Άμπου Ντάμπι που είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ανδρομέδα, θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο project. Το ενδιαφέρον του Mubadala (προήλθε από τη συγχώνευση των International Petroleum Investment Company και Mubadala Development Company) για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας εντάσσεται στη στρατηγική του εμιράτου για υλοποίηση επενδύσεων με στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του και τη μείωση της εξάρτησης από την ενέργεια και το πετρέλαιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το Mubadala, που μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε 13 διαφορετικούς κλάδους σε 30 χώρες, έχοντας επενδύσει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Το sovereign fund, που ελέγχεται φυσικά πλήρως από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, διαθέτει συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο ύψους 126 δισ. δολαρίων, έχοντας ήδη επενδύσει σε κλάδους όπως ο πετρελαϊκός, οι υποδομές, η τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η εξόρυξη μετάλλων, η ανάπτυξη ακινήτων και άλλοι. Μεταξύ των εταιρειών που ελέγχει ή έχει τοποθετηθεί σε αυτές περιλαμβάνεται η CEPSA, η OMV, η Borealis, η Rolls-Royce Manufacturing, η Piaggio Aerospace, ενώ επενδυτικά έχει τοποθετηθεί σε ομίλους όμως η GeneralElectric, η EMI και Carlyle Group.

Στο σχήμα για το Ελληνικό

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επένδυση του Άμπου Ντάμπι στην Ελλάδα. Η εταιρεία Αl Maabar, που ελέγχεται επίσης από το Mubadala, αποτελεί anchor investor στο σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού, μαζί με τη Lamda Development και τη Fosun. Η Αl Maabar, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής, μετείχε εξαρχής στο σχήμα των επενδυτών που θα φέρουν εις πέρας τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων πολλών ετών στην Ελλάδα, με στόχο να μεταμορφώσουν την έκταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad