Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: Διαγωνισμοί ή απ´ ευθείας αναθέσεις; - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

07 Μαρτίου 2018

Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: Διαγωνισμοί ή απ´ ευθείας αναθέσεις;

Με αφορμή την απάντηση του κ. Λυμπεράτου στην ανάρτηση του ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS, νιώθουμε επιβεβλημένη την ανάγκη σχολιασμού του διαχρονικού προβλήματος που λέγεται απ´ ευθείας αναθέσεις.

Η ουσία του κειμένου που έγραψε ο κ. Λυμπεράτος και που προφανώς απηχεί την άποψη της διοίκησης, δηλαδή του Δημάρχου, βρίσκεται στο τέλος όταν αναφέρει ότι τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει αν τα έργα γίνονται με απ´ ευθείας αναθέσεις, αλλά αν γίνονται και αν το ποσό που πληρώνονται οι εργολάβοι ανταποκρίνεται στην αξία του έργου που εκτελείται.

Αν αφήσουμε κατά μέρος όλες τις ενστάσεις μας και προσπαθήσουμε να μπούμε σ´ αυτή τη λογική, βλέπουμε ότι πολλά έργα δεν εκτελούνται (είχαμε αναδείξει με φωτογραφικό υλικό πριν δυο χρόνια, ότι καθαρισμοί στο αλσύλλιο του Αστακού δεν έγιναν ποτέ, καταγγείλαμε ότι καθαρισμοί των παραλιών του Μύτικα, ενώ είχαν πληρωθεί από το Δήμο οι εργολάβοι, εκτελούνταν από τα οκτάμηνα, έχουμε φωτογραφίες από αντλιοστάσιο, που ενώ έχει πληρωθεί αντικατάστασή υποβρυχίου, το υποβρύχιο που υπάρχει είναι τουλάχιστον δεκαπενταετίας, επισκευή μάντρας νεκροταφείου πληρωμένη, που δεν έγινε ποτέ, καθαρισμοί Νεκροταφείων που ενώ είχαν πληρωθεί οι εργολάβοι, έβοσκαν πρόβατα ή άλλα που οι οχιές κυνήγαγαν τους πολίτες, έχουμε βάσιμες υποψίες ότι οι πυκνωτές που τοποθετήθηκαν στα αντλιοστάσια για εξοικονόμηση ενέργειας, δεν είναι οι κατάλληλοι και άλλα πολλά).

Σε όλα δε τα έργα, η τιμή που εκτελούνται είναι η ανώτερη επιτρεπτή (δε μπορεί να βγαίνει πίστωση 2.000 € για συντήρηση τριών κλιματιστικών και η ανάθεση να δίνεται στα 2.000 €, ποιος και με ποια μελέτη ορίζει την απόφραξη των αγωγών ομβρίων στις 15.000 €, τον καθαρισμό των Νεκροταφείων στα 15.000 € και μάλιστα χωριστά για κάθε δημοτική ενότητα, ποιος και που στηριζόμενος διαθέτει όλη την πίστωση για συντήρηση υπολογιστών και μετά δεν έχουμε 1.000 € για να αγοράσουμε έξι υπολογιστές, για να λειτουργήσει το τμήμα Πληροφορικής στο Δημοτικό του Μύτικα, ποιος αποφασίζει και βάσει ποιας μελέτης ότι το Λιμενικό Ταμείο θα χρειαστεί 25.000 € μπετόν για το 2018 και άλλα πολλά).
Συνεπώς η θέση της διοίκησης του Δήμου ότι αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι οι απ´ευθείας αναθέσεις, αλλά αν γίνονται τα έργα και αν το ποσό που διατίθεται ανταποκρίνεται στην αξία του έργου, είναι έωλη.

Η σωστή τοποθέτηση και μάλιστα για ένα κατεστραμμένο Δήμο όπως ο δικός μας, είναι ότι εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, δεν πρέπει να γίνονται απ´ ευθείας αναθέσεις.
Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δε γίνονται διαγωνισμοί. Γιατί να μη διαμορφώνονται οι τιμές από τον ανταγωνισμό που θα προκύπτει μέσα από τους διαγωνισμούς; Ένας διαγωνισμός έγινε, ο μοναδικός τα πρώτα τρία χρόνια της νέας διοίκησης του Δήμου, για την επισκευή του Κοινοτικού Καταστήματος στο Αρχοντοχώρι και ο Δήμος εξασφάλισε γύρω στο 30% έκπτωση.

Φανταστείτε στα 3.800.000 €, τι χρήματα θα εξοικονομούσε ο Δήμος με μια έκπτωση της τάξης του 20%, αν γίνονταν διαγωνισμοί (διαγωνισμοί καθαροί και όχι διαγωνισμοί με τις σφραγίδες των εργολάβων στα συρτάρια του γραφείου του Δημάρχου ή σαν αυτόν που έγινε πέρυσι για τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, όπου δύο διαφορετικοί εργολάβοι στις Φυτείες και στην Αλυζία, πήραν τα έργα με το ίδιο ποσό, μέχρι και το τελευταίο σεντ, με έκπτωση 25 € στα 25.000 € ή ακόμη σαν αυτόν που έγινε για την προμήθεια πυκνωτών για τα αντλιοστάσια, όπου δόθηκε με έκπτωση 200 € ευρώ στα 25.000 €).

Η απάντηση γιατί διαχρονικά δε γίνονται διαγωνισμοί είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες και είναι τυχαίο που κάθε Δήμαρχος χρησιμοποιεί συγκεκριμένους εργολάβους;
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό και για το σημερινό Δήμαρχο και για όλους τους υποψηφίους Δημάρχους της επομένης περιόδου. Να δεσμευτούν ότι εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, για όλα τα έργα, προμήθειες κλπ, να γίνονται διαγωνισμοί.
Αναμένουμε!!!

Υ.Γ. 1: Έχουμε ζητήσει και εγγράφως, ως Συμπολιτεία, για κάθε έργο κλπ, να ενημερωνόμαστε στην αρχή και στην παράδοση για να μπορούμε να κάνουμε ένα στοιχειώδη έλεγχο. Όσο ειδοποιήθηκαν οι δημότες άλλο τόσο ειδοποιηθήκαμε κι εμείς.
Υ.Γ. 2: Η προσφυγή στα θεσμικά όργανα και στη δικαιοσύνη είναι καθήκον των δημοτικών παρατάξεων, όταν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αναζήτησης της νομιμότητας. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν. Σε κάθε όμως περίπτωση παραίτηση από τη θέση που μας έταξε ο λαός δεν νοείται.
Υ.Γ. 3: Η Συμπολιτεία ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, την επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον Γ.Γ. καταπολέμησης της διαφθοράς, τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το άγος των απ' ευθείας αναθέσεων της διοίκησης του Δήμου και αναμένουμε.


ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad