Πωλούν το λιμάνι του Αστακού Alpha και Πειραιώς - Προχωρημένες επαφές με επενδυτή - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

08 Σεπτεμβρίου 2018

Πωλούν το λιμάνι του Αστακού Alpha και Πειραιώς - Προχωρημένες επαφές με επενδυτή

Μετά από 10 χρόνια, ο όμιλος «APE Επενδυτικής Περιουσίας ΑΕ» θα φύγει από τον έλεγχο των δύο τραπεζών.
Προχωρημένες επαφές με επενδυτή.
- Η προετοιμασία της ΑΜΚ με έκδοση προνομιούχων μετοχών και αποπληρωμή δανείων.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία πώλησης από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς της APE Επενδυτικής Περιουσίας AE, η οποία αποτελεί τη μητρική εταιρεία του ιδιωτικού λιμένα Αστακού και των δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις του.

Όπως προκύπτει από την οικονομική κατάσταση πρώτου εξαμήνου της Alpha Bank, η οποία ελέγχει το 71,08% του μετοχικού κεφαλαίου της APE Επενδυτικής Περιουσίας ΑΕ, «η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας πώλησης και εκτιμά ως πιθανή την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο προσεχές διάστημα».

Το γεγονός ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μαρτυρεί και η προεργασία στην οποία έχουν προχωρήσει Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. κατέχει το υπόλοιπο 28,92% της APE Επενδυτικής Περιουσίας).

Οι δύο τράπεζες κάλυψαν στις 31 Μαΐου αύξηση κεφαλαίου της APE Επενδυτικής Περιουσίας, ύψους 100,9 εκατ. ευρώ, και πήραν ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές. H Alpha κατέβαλε 71,7 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 29,2 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που άντλησε η APE Επενδυτικής Περιουσίας χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο για αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει από τις δύο τράπεζες μετόχους της. Έτσι, ο δανεισμός του ομίλου Αστακός συρρικνώθηκε ενώ Alpha και Πειραιώς έλαβαν προνομιούχες μετοχές που θα τις διατηρήσουν πιθανότατα και μετά την πώληση του 100% των κοινών μετοχών στον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Με αυτό τον τρόπο αποκτούν ένα δικαίωμα (ear out scheme) να καρπωθούν, υπό προϋποθέσεις, μέρος των μελλοντικών κερδών του ομίλου. Τέλος, η Alpha ενέγραψε και ζημία 7,3 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση σε εύλογη αξία της συμμετοχής της στην APE Επενδυτικής Περιουσίας.

Η τελευταία αποτελεί µητρική οµίλου εταιριών στον οποίο περιλαµβάνονται οι θυγατρικές ΣΥΜΕΤ Α.Ε., Αστακός Τέρµιναλ Α.Ε., Ακαρπορτ Α.Ε. και NA.BI.ΠE. A.E. Πρόκειται για εταιρείες που ελέγχουν και διαχειρίζονται το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, μαζί με την όμορη βιομηχανική ζώνη.

Alpha και Πειραιώς είχαν αγοράσει το 90% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαρπορτ από την ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ 0,00%, έναντι 125 εκατ. ευρώ, το 2008, στο πλαίσιο της διάσωσης του κατασκευαστικού ομίλου. Με τα χρήματα που εισέπραξε η AΕΓΕΚ αποπλήρωσε ισόποσο δάνειο που είχε λάβει από τις δύο τράπεζες.

Το υπόλοιπο 10% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαρπορτ αποκτήθηκαν έναντι 11,1 εκατ. ευρώ, με την εξαγορά της ΣΥΜΕΤ Α.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad