Αστακός: Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας (ΦΩΤΟ) - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

28 Οκτωβρίου 2018

Αστακός: Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας (ΦΩΤΟ)

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ (με έδρα την Αθήνα) στα στα πλαίσια μιας σειράς δραστηριοτήτων του που έχει προγραμματίσει, συμπεριλαμβανομένων και την επαναφορά των παλιών εθίμων του Αστακού που έχουν εξαφανισθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις μνήμες μας, χθες 27/10 επανέφερε ένα από αυτά που σχετίζεται με την εθνική εορτή του 1940 δηλ. την λαμπαδηφορία (λαμπαδηδρομία) με αποκορύφωμα το άναμα του ΟΧΙ !!!!

Η επανακαθιέρωση του συγκεκριμένου εθίμου που ήταν για πολλά χρόνια το κυρίαρχο γεγονός των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική εορτή του 1940 στον Αστακό, επανήλθε χθες μετά από 40 περίπου χρόνια αδράνειας.

Σε άψογη συνεργασία με το Λύκειο Αστακού και του Συλλόγου Χοβολιωτών πραγματοποιήθηκε η ιστορική πορεία-λαμπαδηφορία με δαύλους από την πλατεία του Αστακού καθοδηγούμενη από την μπάντα του Λυκείου Αστακού και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους κατέληξε στην παραλία και συγκεκριμένα στον φάρο του λιμανιού όπου οι λαμπαδηδρόμοι σε αρμονική συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αστακιωτών Κώστα Νικολάου τοποθέτησαν τους αναμένους πυρσούς πάνω στο ΟΧΙ που είχαν κατασκευάσει τα μέλη του Συλλόγου Χοβολιωτών μεταφέροντας την τεράστια λάμψη σε όλη την πόλη.

Ήταν μια πρωτοβουλία που εξελίχθηκε με επιτυχία παρ' ότι στην αρχή συνάντησε κάποιες δυσκολίες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ και φυσικά του μαθητές που συμμετείχαν καθώς και την ομάδα των τυμπανιστών, τον καθηγητή κ.Λύχνο καθώς επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Χοβολιωτών που βοήθησαν και συμμετείχαν στην προσπάθειά μας και τους εκατοντάδες Αστακιώτες που με το χειροκρότημά τους υποδέχθηκαν τους λαμπαδηδρόμους.

Ελπίζουμε του χρόνου (πρώτα ο ΘΕΟΣ) να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή για να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε το έθιμο.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΑΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ έχει βάλει στο πρόγραμμά του να επαναφέρει και άλλα ξεχασμένα έθιμα που έχουν χαθεί στα πέρατα του χρόνου.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ





























Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Μπόνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad