Συνάντηση πολιτιστικών φορέων για την δημιουργία ταινίας με την ζωή και δράση του Κατσαντώνη - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

15 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση πολιτιστικών φορέων για την δημιουργία ταινίας με την ζωή και δράση του Κατσαντώνη

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με τον Δήμο Αγράφων και την Αμφικτιονία Ακαρνάνων, έχουν αρχίσει τις ενέργειες για την δημιουργία ταινίας με την ζωή και την δράση του προεπαναστατικού ήρωα. Τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν στα Αγραφα, Βάλτο, Ξηρόμερο, Λευκάδα και Ιωάννινα.

Ο Κατσαντώνης έδρασε στις περιοχές των Αγράφων, του Βάλτου και του Ξηρόμερου. Στην περίοδο της πολιορκίας της Λευκάδας (1806-1807) συνεργάστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια και με τον κλεφτοπόλεμο, απασχόλησε σοβαρές δυνάμεις του Αλί Πασά και έδωσε την δυνατότητα στα στρατιωτικά σώματα άμυνας του νησιού να δέχονται λιγότερες επιθέσεις. 

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συλλογικότητα, αντικειμενικότητα, ιστορική τεκμηρίωση, κινηματογραφική αισθητική και σεβασμό, στην ιστορία μας, στην λαϊκή μας παράδοση και στον θρυλικό ήρωά μας, συνεχίζεται η οργάνωση της κινηματογραφικής παραγωγής. Μαζί μας - σε πρώτη φάση- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Δήμος Αγράφων, Αμφικτιονία Ακαρνάνων, COSMOTE HISTORY, και πολλοί -πολλοί εθελοντές.
Για να μην χάνεται η ιστορική αλήθεια στο βάθος του χρόνου και αλλοιώνεται η εθνική μας συνείδηση.


Αντώνης Κατσαντώνης (1775-1809)
Ο Προεπαναστατικός ήρωας, ο αρχηγός της κλεφτουριάς.


Το κανονικό του όνομα ήταν Αντώνης Μακρυγιάννης και έδρασε στην περιοχή Αγράφων, Βάλτου και Ξηρόμερου. Στην σύναξη του Μαγεμένου (Λευκάδα 1807) ανακυρήχθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ως «Αρχηγός όλων των κλεφτών».


«ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΗ» 
Ανακήρυξη 

"Σήµερον, ηµέραν Κυριακήν, µήνα Ιούλιο, έτος 1807 ενώπιον του γηγενούς συναθλητού. εις τον ευλογηµένον υπέρ της ελευθερίας του έθνους ηµών αγώνα, διοικητήν και αρµοστήν, των υπό της συµµάχου Ρωσίας εξαρτωµένων Ιονίων Νήσων στρατηγού κ. Εµ.Παπαδοπούλου και όσοι κατόρθωσαν να φθάσουν έως εδώ εις την Αγίαν Μαύραν πολέµαρχοι και µαχηταί της Εθνικής µας Κλεφτουριάς και αρµατολικίων, κρίναµεν, αναγνωρίζοµεν και συναποφασίζοµεν µε την δικαίαν εκλογήν τα κάτωθι.

Ανακηρύσσοµεν τον φηµισµένον πρόδροµον της Απολυτρώσεως, χιλίαρχον Αντώνην Κατσαντώνην ως Γενικόν Αρχηγόν κλεφτών και αρµατολών απάσης της Ελλάδος."Για την ζωή του αρχηγού της κλεφτουριάς έχουν γραφεί τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια.

Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο να παρουσιάσει την ζωή και την δράση του Σαρακατσάνου ήρωα, λαμβάνει σάρκα και οστά. Με σταθερά βήματα το όραμα έχει φτάσει λίγα βήματα πρίν την υλοποίηση.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στην πόλη της Λαμίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομοσπονδίας (Πρόεδρος κ. Γιώργος Μουτσιάνας), της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Αντιπεριφερειάρχης Καραϊσκος), του Δήμου Αγράφων (Δήμαρχος Θ. Μπαμπαλής) και της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων (Πρόεδρος Φίλιππας Ντόβας).

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν αρκετοί ιστορικοί συγγραφείς, σύλλογοι Σαρακατσαναίων , καθώς και η παραγωγός τηλεοπτικού υλικού Κα Βίκυ Νικολάου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad