Φυτείες: Η Γιορτή της Τσιγαρίδας για 14η συνεχόμενη χρονιά - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

11 Δεκεμβρίου 2018

Φυτείες: Η Γιορτή της Τσιγαρίδας για 14η συνεχόμενη χρονιά

O Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών "Ακαρνανικό Φώς" σας προσκαλεί για 14η συνεχόμενη χρονιά στην Γιορτή Τσιγαρίδας. Σας περιμένουμε να αναβιώσουμε όλοι μαζί το έθιμο της τσιγαρίδας, να γευτούμε το νόστιμο αυτό έδεσμα και να διασκεδάσουμε σ΄ενα αυθεντικό παραδοσιακό ξηρομερίτικο γλέντι. Συμμετέχει η δημοτική ορχήστρα SibeMόρια.


Η γιορτή της Τσιγαρίδας 

Η γιορτή της Τσιγαρίδας ξεκίνησε πριν από14 χρόνια στις Φυτείες με πρωτοβουλία του συλλόγου μας «Ακαρνανικό Φως». Μια αυθόρμητη σκέψη,μέσα από μνήμες του παρελθόντος, ένωσε τα μέλη του συλλόγου με τους εθελοντές και αμέσως τα καζάνια πήραν φωτιά στην πλατεία του χωρίου μας. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος γέμισαν την ατμόσφαιρα ξυπνώντας αμέσως τις αναμνήσεις από κάθε ξηρομερίτικο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων. Η συνοδεία κρασιού, τοπικών εδεσμάτων αλλά και παραδοσιακής μουσικής πλαισίωσαν αμέσως την σκέψη αυτή και την μετέτρεψαν σ ένα μεγάλο γλέντι. Η προσέλευση και η αγάπη του κόσμου την καθιέρωσαν, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, ως τη γιορτή ολόκληρου του Ξηρομέρου. Το χωριό μας, σημείο αναφοράς της γιορτής αυτής, φοράει κάθε χρόνο τα γιορτινά του και υποδέχεται τους επισκέπτες για την αναβίωση του εθίμου μας.

Η Τσιγαρίδα αποτελούσε πάντοτε ένα διατροφικό προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ξηρομερίτικη παράδοση. Η διαδικασία του τσιγαρίσματος του χοιρινού κρέατος έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, όπου κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τον οικόσιτο χοίρο για την κάλυψη των αναγκών του τόσο σε κρέας , όσο και σε λίπος που το διατηρούσαν για μαγειρική χρήση. Η διαδικασία περιελάμβανε τον τεμαχισμό του χοιρινού κρέατος και το τσιγάρισμά του μαζί με το λίπος του, απ’ όπου προέκυπτε ένα λαχταριστό έδεσμα, η Τσιγαρίδα. Στη συνέχεια, το λίπος αποθηκεύονταν σε δοχεία ώστε να χρησιμοποιηθεί για μαγειρική χρήση αλλά και για την συντήρηση του κρέατος. Η διπλή αυτή χρήση του χοιρινού κρέατος το καθιέρωσε ως τοπικό προϊόν και σύντομα η διαδικασία της Τσιγαριδας έλαβε τελετουργικό χαρακτήρα σε κάθε γειτονιά.

Ο σύλλογος μας, τιμά αυτή τη διαδικασία κάθε χρόνο στις 26 Δεκέμβρη στην πλατεία των Φυτειών. Η Τσιγαρίδα επιστρέφει ως μια γιορτή πλέον, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τον διπλό της χαρακτήρα. Έρχεται, δηλαδή, από τη μια να «νοστιμέψει» τις γιορτινές μας μέρες με αγάπη, κέφι, χαρά και αισιοδοξία, αλλά και να «συντηρήσει», από την άλλη, το αισιόδοξο αυτό μήνυμα για την ερχόμενη χρονιά….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad