Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών αναβιώνει το έθιμο "Βάρκα-Ιούδας" - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

12 Απριλίου 2019

Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών αναβιώνει το έθιμο "Βάρκα-Ιούδας"



Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών μετά την πρώτη ομολογουμένως πετυχημένη προσπάθεια για την αναβίωση των παλιών εθίμων στο χωριό μας (σημ. η πρώτη ήταν η λαμπαδηδρομία στις 28 Οκτώβρη) έρχεται τώρα να αναβιώσει το έθιμο "Βάρκα-Ιούδας". Ένα έθιμο που για πολλά χρόνια ήταν το κυρίαρχο γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας στον Αστακό. 

Μια παλιά βάρκα με λίγα μπαλώματα που τις προσέθεταν για να είναι στερεή για λίγες ώρες και αφού την τοποθετούσαμε πάνω σε ένα τρέιλερ, ένα Ι.Χ. την περιέφερε στους κεντρικούς δρόμους του Αστακού όπου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα τοματοαλευροπόλεμο σημαδεύοντας δυο συμπατριώτες μας που μεταμφιεσμένοι και αποδεχόμενοι τον ρόλο του ΙΟΥΔΑ, δέχονταν την βροχή από τα βόλια (ντομάτες, αλεύρια, πορτοκάλια, αυγά, κλπ). Στην συνέχεια με τον τερματισμό την διαδρομής, τοποθετούνταν μέσα (στην βάρκα) ένας Ιούδας κατασκευασμένος από άχυρα και παλιά ρούχα και παραδίδονταν στην πυρά στην παραλία του Αστακού.

Αυτό το έθιμο είχε επιβιώσει για πολλά χρόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξασθένησε ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίσθηκε. Έρχετε τώρα ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών να το επαναφέρει για να ξανασκαρτάρει τις μνήμες στους παλιούς, τις ωραίες στιγμές των αθώων χρόνων. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπροέδρου του συλλόγου Κώστα Νικολάου εξασφαλίσθηκε η βάρκα, το όχημα για να την περιφέρει, και οι εθελοντές για τις υπόλοιπες δουλειές.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είστε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας όχι μόνο σαν θεατές αλλά και σε βοηθητικές εργασίες που θα χρειασθούν. Ήδη ο Σύλλογος Χοβολιωτών δια του πρόεδρου του έγινε κοινωνός της προσπάθειάς μας και θα συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι αλλά και στο πιο δύσκολο, δηλ. στον καθαρισμό της περιοχής πριν και μετά το κάψιμο του Ιούδα.

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Ξηρομέρου και συγκεκριμένα στο πρόεδρο του Διαμερίσματος Αστακού Νίκο Καλλισώρα για την βοήθεια που δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει, στον οδηγό του οχήματος που θα "κοτσάρει" την βάρκα στον σύλλογο Χοβολιωτών (όπως προαναφέρθηκε). Τις πιο θερμές ευχαριστίες βέβαια στους αδελφούς Πόλκα για την παραχώρηση της βάρκας. Χωρίς το βασικό αντικείμενο του εθίμου δεν θα είχαμε καμία εξέλιξη στην αναβίωση. Φυσικά τις υπόλοιπες ευχαριστίες στους Αστακιώτες μετά το τέλος της παράστασης και αφού διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν όχι μόνο στον πόλεμο ζαρζαβατικών αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια να ξαναδοθεί καθαρή η πόλη μας στους κατοίκους για να γιορτάσουν την Ανάσταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad