120 δόσεις: Τι προβλέπεται για Εφορία, Ταμεία και δήμους - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

06 Μαΐου 2019

120 δόσεις: Τι προβλέπεται για Εφορία, Ταμεία και δήμους


Το απόγευμα της Κυριακής παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, με θέμα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία

Για άλλη μια φορά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόλγου παρουσίασε τη ρύθμιση οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, επισημαίνοντας ότι η βασική οφειλή περιορίζεται μεσοσταθμικά κατά 65% μετά τον επανυπολογισμό της βασικής οφειλής και του κουρέματος στις προσαυξήσεις και τους τόκους κατά 85%.

Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι στηρίζει όσους επλήγησαν από την κρίση, εκτιμώντας ότι από τη ρύθμιση θα ευνοηθούν 1,3 εκατ. ασφαλισμένοι που θα «κλείσουν» με τα προβλήματα και τα βάρη του παρελθόντος.

Η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή έως το τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νόμος θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα και θα λαμβάνει αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, φέτος τα ταμεία θα έχουν θα έχουν όφελος περίπου 50 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2019 και 160 εκατ. ευρώ το 2020.

Η ρύθμιση προβλέπει:

-Καινοτόμο κούρεμα βασικής οφειλής με μείωση του κεφαλαίου οφειλής μέσω επανυπολογισμού των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από το 2002 και μετά με βάση την κατώτατη εισφορά που προβλέπει ο κατώτατος μισθός, περίπου 160 ευρώ το μήνα.

-Κούρεμα των προσαυξήσεων σε όλες τις περιπτώσεις κατά 85%.

-Η νέα οφειλή θα είναι μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% και η ελάχιστη δόση το μήνα θα είναι 50 ευρώ.

-Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές έως 31.12.2018.

-Εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων που οφείλουν οι επιχειρήσεις. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων θα υπάρχει διαγραφεί των προσαυξήσεων κατά 100% αν αποπληρωθούν εφάπαξ και 50% εάν γίνει η εξόφληση γίνει σε δόσεις.

-Ειδικά για τους αγρότες η ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων και η μηνιαία ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ.

-Με την ρύθμιση θα ευεργετηθούν 80.000 «εγκλωβισμένοι» ασφαλισμένοι που λόγω ότι χρωστούν δε μπορούν να λάβουν σύνταξη. Για τους αγρότες η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι αυξάνεται το όριο της οφειλής από 4.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ. Για αυτοαπασχολούμενους παραμένει 15.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες 20.000 ευρώ.

Στο τέλος της ομιλίας της ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο ικανοποιούνται πλήρως τα αιτήματα όσων λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αφού καταργούνται τα ηλικιακά όρια και δεν κόβονται οι συντάξεις, ενώ υιοθετούνται κι άλλες ευεργετικές αλλαγές. Για τα εργασιακά επανέλαβε ότι πλέον για πρώτη φορά υιοθετείται ο όρος «βάσιμος λόγος» για να θεωρηθεί μια απόλυση νόμιμη. Διαφορετικά ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει την επαναπρόσληψη του αλλά και μισθούς υπερημερίας.

Ρύθμιση οφειλών σε εφορία

Ελάχιστη κατώτατη δόση 30 ευρώ προβλέπει η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί ,συνταξιούχοι , τέως επιτηδευματίες, δηλαδή όσοι έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άνεργοι, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Οι μηνιαίες δόσεις θα ξεκινούν από 18 και θα φτάνουν τις 120 ενώ ο αριθμός τους θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου, με έναν αλγόριθμο ανά 5.000 ευρώ εισοδήματος που θα μπαίνει σε εφαρμογή για όσους οφειλέτες έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.

Η ρύθμιση θα παραμείνει ανοικτή μόνο για ενάμιση μήνα, δηλαδή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 ενώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 16 Μαΐου για το νομικά πρόσωπα και θα αφορά όλες τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2018. Με την ένταξη στη ρύθμιση θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι κατασχέσεις ενώ θα διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Οι φορολογούμενοι όμως που επιλέγουν μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που δικαιούνται θα ωφελούνται από μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις

Η ρύθμιση οφειλών για την εφορία προβλέπει:

-Εντάσσονται όλα τα φυσικά πρόσωπα με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα και την οικογενειακή τους κατάσταση και μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις.

-Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη δόση το μήνα τα 30 ευρώ.

-Για όσους έχουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ θα εφαρμόζεται κλιμακούμενος συντελεστής από τον οποίο θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων, αλλά και το ποσό της δόσης που θα καταβάλλεται. Σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα τέκνα σε κάθε νοικοκυριό.

-Για Εφάπαξ καταβολή θα υπάρχει 100% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.

-Έως και 90% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε όσους επιλέξουν να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις από αυτές που τους προτείνει το σύστημα.

-Οι 18 δόσεις είναι ο μικρότερος αριθμός.

-Για έως 3.000 ευρώ οφειλή δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με τόκους και προσαυξήσεις.

-Για νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρήσεις, οι δόσεις θα είναι 18 δόσεις για τακτικές οφειλές όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Και για έκτακτες θα είναι 30 δόσεις, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς.

-Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Και για αυτούς για τακτική αιτία οι δόσεις θα είναι 18 και για έκτακτη αιτία μέχρι 30 δόσεις.

-Για όλα τα κερδοσκοπικά πρόσωπα εντάσσονται οφειλές έως 31.12.2018. Για την αποπληρωμή εφάπαξ η απαλλαγή είναι 100% και προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. από το προβλεπόμενο του συστήματος.

-Η ρύθμιση θα χάνεται εάν δεν καταβληθούν οι δόσεις για δυο συνεχόμενες φορές.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι έχουν μπει και παραμένουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Μάλιστα έδωσε και χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Εάν οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ έχει οφειλή 3.600 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 120 δόσεις και να καταβάλει 30 ευρώ το μήνα.

-Εάν οφειλέτης με εισόδημα 13.000 ευρώ έχει οφειλή 3.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 100 δόσεις και να καταβάλει 30 ευρώ το μήνα.

- Εάν οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ έχει οφειλή 30.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 120 δόσεις και να καταβάλει 250 ευρώ το μήνα.

-Εάν οφειλέτης με εισόδημα 51.000 ευρώ έχει οφειλή 3.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 18 δόσεις και να καταβάλει 166 ευρώ το μήνα.

-Εάν οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ έχει οφειλή 6.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 51 δόσεις και να καταβάλει 117 ευρώ το μήνα.

-Ενώ εάν ο ίδιος οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ έχει οφειλή 6.000 ευρώ έχει και ένα παιδί θα μπορεί να ρυθμίσει σε 60 δόσεις και να καταβάλει 100 ευρώ το μήνα.

Ρύθμιση σε δήμους

Σε έως 100 δόσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων με κούρεμα σε προσαυξήσεις και τόκους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση οι οφειλές σε δήμους φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ και μαζί με τις οφειλές στα νομικά πρόσωπα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Ο κ. Χαρίτσης έκανε έκκληση στους δήμους να ενημερώσουν τους οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στους δήμους και με αυτό τον τρόπο να γίνει εφικτή η μείωση των δημοτικών τελών.

Η ρύθμιση θα παραμείνει ανοικτή για 4 μήνες, έως το τέλος Αυγούστου. Θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή όλες οι οφειλές παρελθουσών ετών, αλλά όσες βεβαιωθούν τους επόμενους 2 μήνες. Θα αφορούν τόσο φυσικά, όσο και νομικά πρόσωπα με αναλυτικό πλάνο διαγραφής ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad