Αστακός: Αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας για το ΟΧΙ - Δείτε φωτογραφίες - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Αστακός: Αναβίωσε το έθιμο της λαμπαδηδρομίας για το ΟΧΙ - Δείτε φωτογραφίες


Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών επανέφερε το ξεχασμένο αλλά και λησμονημένο έθιμο (ΕΘΙΜΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΣΤΑΚΙΩΤΙΚΟ) το κάψιμο του ΟΧΙ. 

Ένα έθιμο που η ιστορία του βρίσκεται στα πολύ παλιά χρόνια όταν μαθητές και απλοί κάτοικοι του Αστακού με αυτοσχέδιους δαυλούς (πυρσούς) κατευθύνονταν σε μια περιοχή λίγο έξω από την είσοδο της πόλης όπου είχαν ετοιμάσει ένα μεγάλο ΌΧΙ κατασκευασμένο από εύφλεκτα υλικά και το οποίο άναβαν. Η διάρκεια της καύσης του ήταν αρκετά μεγάλη δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους τους Αστακιώτες να το παρατηρούν από πολύ μακριά και από τα περισσότερα σημεία του Αστακού. 

Στην πορεία των χρόνων ξεχάστηκε αλλά ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών με την περσινή αλλά και την εφετινή πρωτοβουλία του, το επανέφερε κάτι το οποίο έγινε ευπρόσδεκτο με ενθουσιασμό από το σύνολο των κατοίκων. Έτσι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το επανέφεραν στην μνήμη τους, οι δε νεότεροι διδάχτηκαν για τα δρώμενα του παρελθόντος. 

Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξαν ο Σύλλογος Χοβολιωτών που παράλληλα με την συμμετοχή των μελών του στην λαμπαδηδρομία κατασκεύασαν και τις δυο χρονιές το ΟΧΙ, αλλά και το Λύκειο Αστακού με την συμβολή τους αφενός μεν με τους μαθητές που συμμετείχαν στην λαμπαδηδρομία, αφετέρου δε με την μπάντα που συνόδευε με τους χαρακτηριστικούς ήχους όλη την πορεία από την πλατεία του Αστακού έως το σημείο που ήταν τοποθετημένο το ΟΧΙ.
 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει τις βαθιές του ευχαριστίες στον Σύλλογο Χοβολιωτών, στον Λυκειάρχη του Λυκείου Αστακού, στους μαθητές που συμμετείχαν στην πομπή, στην καταπληκτική μπάντα παράλληλα δε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους απλούς κατοίκους που εθελοντικά συμμετείχαν.

Σας ευχαριστούμε όλους.
Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Μπόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad