Αιτωλοακαρνανία: Εξαρθρώθηκε η σπείρα των ΑΤΜ - Ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία (φώτο-βίντεο) - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

12 Δεκεμβρίου 2019

Αιτωλοακαρνανία: Εξαρθρώθηκε η σπείρα των ΑΤΜ - Ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία (φώτο-βίντεο)


Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας και του Προϊστάμενου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ληστείες, κλοπές ΑΤΜ, αυτόματων πωλητών υγρών καυσίμων και οχημάτων.

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης:

«Καλημέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, που χειρίστηκαν με επιτυχία οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου και αφορά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική διάπραξη κλοπών και ληστειών στην Αιτωλοακαρνανία.

Συλλάβαμε, οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσαμε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Εξιχνιάσαμε συνολικά (32) κλοπές αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανημάτων ανάληψης μετρητών ΑΤΜ, αυτόματων πωλητών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, οχημάτων, κλοπές σε καταστήματα, σε οικίες καθώς και τρεις ληστείες, που διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους τελευταίους επτά μήνες.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μελών της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι αφαιρούσαν ιδιωτικής χρήσης φορτηγά και αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να μεταβαίνουν στους τόπους διάπραξης των κλοπών και των ληστειών.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την συνεχή δράση τους αγγίζει τις (240.000) ευρώ περίπου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών και ληστειών.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό γνώρισμα της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι η υψηλού επιπέδου συνεργασία που ανέπτυξαν οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ειδικότερα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, διότι μέσα από την συνδυαστική και μεθοδική έρευνα τους απέδειξαν ότι αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι ο επαγγελματισμός και το αίσθημα ευθύνης.

Ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών, η διασφάλιση του απόρρητου χαρακτήρα της υπόθεσης και η ακριβής συντονισμένη επιχειρησιακή δράση συνιστούν το πλαίσιο που διέπει τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγχαίρω λοιπόν δημόσια τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου και τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και κατ΄ επέκταση όλο το υφιστάμενο προσωπικό τους, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και την εξιχνίαση των ληστειών και των κλοπών.

Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, των ΟΠΚΕ Μεσολογγίου και Αγρινίου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου και του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού για την σημαντική συνδρομή τους στις έρευνες.

Σας ευχαριστώ.»

Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμος Β’ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου:

«Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και συνδυαστική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου η εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε σωρεία κλοπών σε ΑΤΜ, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, σε καταστήματα, σε οικία, σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, οχημάτων, καθώς και σε τρεις ληστείες.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες 11/12/2019, τα ξημερώματα, στον Ασπρόπυργο Αττικής και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, συνολικά οκτώ ημεδαποί άνδρες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 16 έως και 40 ετών.

Για την σύλληψη των δραστών οργανώθηκε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου και υλοποιήθηκε με την συνδρομή αστυνομικών των ΟΠΚΕ Μεσολογγίου και Αγρινίου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του Αστυνομικού Τμήματος Ασπροπύργου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών και ληστειών, καθώς και της νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμη μελών της οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα δύο ανδρών ηλικίας 19 και 22 ετών, που βαρύνονται με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Από την συνδυαστική έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι, οι ανωτέρω δράστες από φέτος τον Απρίλιο, συγκρότησαν και συμμετείχαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές οχημάτων, αλλά και σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών, πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα, πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου εξιχνίασαν συνολικά:


  • Επτά κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών και κατάστημα ΕΛΤΑ,
  • Τρεις ληστείες σε πολίτες,
  • Τρεις κλοπές σε αυτόματους πωλητές πρατηρίων υγρών καυσίμων,
  • Τρεις κλοπές σε καταστήματα και περίπτερο,
  • Μια κλοπή σε οικία,
  • Μια κλοπή σε πρακτορείο ΟΠΑΠ,
  • Δεκαεπτά κλοπές οχημάτων, κυρίως ιδιωτικής χρήσης φορτηγών


Οι κλοπές διαπράχθηκαν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, το χρονικό διάστημα από 5-4-2019 μέχρι και 9-12-2019, στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στο Νεοχώρι, στην Κατοχή, στο Κεφαλόβρυσο, στο Περιθώρι, στον Αστακό και στο Αγρινίο, ενώ οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά το χρηματικό ποσό των (240.000) ευρώ.

Σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της, στις περισσότερες περιπτώσεις, διέπρατταν κλοπές οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την μετάβαση και απομάκρυνση τους προς και από τα σημεία, των κλοπών και των ληστειών.

Ο χρόνος που οι δράστες αφαιρούσαν τα οχήματα ήταν λίγες ώρες πριν τη διάπραξη των ληστειών αλλά και των κλοπών στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών και στους αυτόματους πωλητές των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Επιπλέον, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων, είχαν διακριτούς και εναλλασσόμενους -κατά περίπτωση- ρόλους όπως επιτηρητές, τσιλιαδόροι, φυσικοί αυτουργοί, μεταφορείς και προπομποί κλεμμένων οχημάτων, προσαρμοζόμενοι ανάλογα με τον στόχο, ενώ απέκρυπταν τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας κουκούλες τύπου full face, τζάκετ και γάντια.

Παράλληλα, όταν επικοινωνούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικούς αριθμούς που ανήκουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επέλεγαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και φωνής.

Επίσης, οι δράστες ήταν επικίνδυνοι και βίαιοι, καθώς είχαν χρησιμοποιήσει πιστόλι και μαχαίρι για εκφοβισμό ατόμων, ενώ επιπλέον είχαν τραυματίσει ένα από τα θύματα των ληστειών με λοστό.

Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε οικίες και σε καταυλισμό που διαμένουν οι δράστες, στο Αιτωλικό και στον Ασπρόπυργο Αττικής, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

Έξι αυτοκίνητα,
Ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων
Ένα μαχαίρι,
Εννέα κινητά τηλέφωνα,
Τέσσερα πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
Ένα φορητός υπολογιστής,
Ένα διαρρηκτικό εργαλείο τύπου «σκύλα».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad