Μαρία Σακουφάκη (Άμισθη σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου): Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού 20-26 Απριλίου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

26 Απριλίου 2020

Μαρία Σακουφάκη (Άμισθη σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου): Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού 20-26 Απριλίου


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week), πραγματοποιείται κάθε χρόνο (20 - 26 Απριλίου, το 2020), με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειες τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές» (Protected Together: #Vaccines work!), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των εμβολίων, ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ως ατομικό δικαίωμα και ευθύνη.

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Δυο ήταν οι ανακαλύψεις για την παγκόσμια Δημόσια Υγεία: Το καθαρό νερό και τα εμβόλια.

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα, όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα. Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς που εμφανίσθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας, καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων, εκ των οποίων πολύ χαμηλό ποσοστό είχε εμβολιαστεί στη χώρα μας, τονίζουν την ευθύνη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα με την πανδημία του sars -cov -2 όλες οι προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας εντείνονται ώστε να βρεθεί έγκαιρα το εμβόλιο που θα μας απαλλάξει από όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού.

Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο Δήμος μας στοχεύει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού της νέας περιόδου να προβεί στον έλεγχο της καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Η ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.

(Βιβλιογραφικές πηγές: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - Ευρωπαϊκό Τμήμα Υγείας - Υπουργείο Υγείας).

Της κας Μαρίας Σακουφάκη

MSc, PhD, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Άμισθη σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου σε θέματα Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad