Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου-Βόνιτσας: Δεν συμμετέχουμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε τη δια περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ Ακτίου-Βόνιτσας της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

08 Δεκεμβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου-Βόνιτσας: Δεν συμμετέχουμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε τη δια περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ Ακτίου-Βόνιτσας της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου


8/12/2020 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΑΠΟ:
Μωραΐτη Επαμεινώνδα
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ
ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΣ: 
ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
κ. Αποστολάκη Γεώργιο 

ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
κ. Στούπα Θεόδωρο 

ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 

ΘΕΜΑ: Δεν συμμετέχουμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διά περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ Ακτίου - Βόνιτσας της Τρίτης 08/12/2020


Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε τοποθετηθεί με ευθύνη. Τα Δημοτικά Συμβούλια για την περίοδο της πανδημίας όταν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης σε κατάλληλο χώρο που να πληροί τα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται, το λιγότερο να γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Έτσι έχεις την δυνατότητα τουλάχιστον να τοποθετηθείς, να παρέμβεις, να φέρεις προς συζήτηση θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Στα δια περιφοράς συμβούλια, με ευθύνη της διοίκησης, αφαιρείται το δικαίωμα από σωματεία, φορείς, δημότες να φέρουν και να τοποθετηθούν για θέματα που τους αφορούν. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η διαδικασία "δια περιφοράς" πρέπει να χρησιμοποιείται για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις που θα αφορούν την πανδημία και χρηματοδοτήσεις. Για τις τακτικές συνεδριάσεις η ΠΝΠ προβλέπει και άλλες μορφές, όπως τηλεδιάσκεψη ή δια ζώσης συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας διαφωνεί με την διά περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 08/12/2020. Καθώς καλείτε το ΔΣ να πάρει αποφάσεις σε 2 σημαντικά θέματα χωρίς να γίνει καμμία συζήτηση:

1. Θέμα: Περί έγκρισης Συστατικής Πράξης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ. ΔΙ.Σ.Α) Π.Ε. Αιτ/νια

Την στιγμή που υπάρχουν αποφάσεις μεταφοράς χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Παλαίρου απο την Κέρκυρα και μια σειρά άλλων περιοχών και την μετατροπή της Παλαίρου σε μια απέραντη χαβουζα η Δημοτική αρχή θέλει να πάρει απόφαση το ΔΣ δια περιοφοράς τη Συστατική Πράξη του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ. ΔΙ.Σ.Α) Π.Ε. Αιτ/νια.

Είναι επίκαιρο με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις όσο ποτέ άλλοτε η πρόταση που καταθέσαμε στη συνεδρίαση της 3/8/2020 που πραγματοποιήθηκε στη Πάλαιρο, και καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσει να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του και η εξεύρεση νέων χώρων μεταφοράς των απορριμμάτων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση που καταθέσαμε τότε έλαβε μόνο την ψήφο της δικής μας παράταξης, καθώς δεν υιοθετήθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας" έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων, έτσι όπως μεθοδεύτηκε, τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από τους δημάρχους - νομάρχες παλιότερα και τους περιφερειάρχες συνιστά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Με αποφάσεις καθοδηγούμενες από πολιτικά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούσαν να μπαλώσουν το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών με επιλογές πανάκριβες για το λαό.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται, όχι μόνο στα σκουπίδια αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

2. Θέμα: Μετατροπή της εταιρείας «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ» (ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ) σε Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Ο αναπτυξιακός οργανισμός (Α.Ο.) που προωθήθηκε τελευταία σε όλους τους Δήμους του νομού, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας, έχει νομοθετηθεί από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με την πρόβλεψη να λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όχι για να λύσει λαϊκά προβλήματα αλλά για να διευκολύνει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Πρόκειται για μια ισχυρή θεσμική παρέμβαση, που επιδιώκει συγκεντρωμένα και με την εγγύτητα που διαθέτει η Τοπική Διοίκηση, να συμβάλλει πιο ενεργά, ώστε να «τρέξουν» πολύ γρήγορα τα επιχειρηματικά «πρότζεκτ» που έχουν δρομολογηθεί και να υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι για επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή ο στόχος είναι να κινηθούν περιφερειακοί κρατικοί και ευρωενωσιακοί πόροι για δίκτυα και υποδομές, αναγκαία στην διευκόλυνση των ομίλων, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην προώθηση των ΑΠΕ με βάση και τις νέες χρήσεις γης, στην επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών κ.λπ. Από τους παραπάνω τομείς δεν εξαιρούνται ούτε τα πιο ευαίσθητα πεδία όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός.

Όπως πάντα, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν τέτοια συμφέροντα, η γραφειοκρατία εξαφανίζεται και οι διαδικασίες απλοποιούνται. Με το πρόσχημα, αλλά και με μια απλή διαπίστωση Δημάρχου, ότι οι δημοτικές υπηρεσίες «δεν διαθέτουν το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν στο έργο τους…», προβλέπεται οι «αναπτυξιακοί οργανισμοί», ως ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, να αντικαταστήσουν βίαια τις αντίστοιχες Δημοτικές υπηρεσίες. Ο Δήμος, με συνοπτικές διαδικασίες, μπορεί πλέον να εκχωρεί σε αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα, την αρμοδιότητα και το έργο των διοικητικών, κοινωνικών, πολεοδομικών, πολιτιστικών-αθλητικών και άλλων υπηρεσιών του! Θα αναλαμβάνουν δηλαδή την σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημόσιων μελετών και έργων του κάθε Δήμου, καθώς και την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των παραπάνω υπηρεσιών.

Οι «αναπτυξιακές» αυτές μεταρρυθμίσεις σήμερα, όπως και παλαιότερα δεν έλυσαν κανένα λαϊκό πρόβλημα και καμιά λαϊκή ανάγκη, δεν έκανε καμιά φιλολαϊκή ανάπτυξη και πολύ περισσότερο, δεν ανέστρεψε ούτε μια επιλογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής στο νομό μας, εκτός φυσικά από το ότι «έσπρωξε» κάποια εκατ. ευρώ στις τσέπες ελάχιστων επενδυτών.

Έτσι και σήμερα ο αναπτυξιακός οργανισμός στήνεται, για να υπηρετήσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες, όπως στην υγεία και στις δομές της, στα επαρκή και ασφαλή σχολεία, στις άλλες δημόσιες και δημοτικές υποδομές, στα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό στην προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. ασύδοτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών), στην φτώχεια και στα χαμηλά μεροκάματα, στην ανασφάλιστη εργασία, στην εντατικοποίηση και τη 10ωρη εργασία, στην ανεπαρκή και πανάκριβη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ως λαϊκή παράταξη στον αντίποδα της Δ. Αρχής και των άλλων παρατάξεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) που προωθούν με κάθε τρόπο τα επιχειρηματικά συμφέροντα, διαφωνεί με την συμμετοχή στον αναπτυξιακό οργανισμό.

Η Λύση βρίσκεται στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές, αλλά και στον διεκδικητικό αγώνα για γενναίες κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις καθώς και μόνιμο προσωπικό στους Δήμους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα.

Μωραΐτης Επαμεινώνδας, 
Δημοτικός σύμβουλος, 
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 
«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad