Περιγιάλι Λευκάδας: Αντιδρούν οι κάτοικοι στη μετατροπή του μικρού λιμένα σε εργοτάξιο φορτοεκφόρτωσης για το Σκορπιό - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

26 Φεβρουαρίου 2021

Περιγιάλι Λευκάδας: Αντιδρούν οι κάτοικοι στη μετατροπή του μικρού λιμένα σε εργοτάξιο φορτοεκφόρτωσης για το Σκορπιό


Κάτοικοι του παραθαλάσσιου οικισμού Περιγιάλι στη Λευκάδα αντιδρούν στη μετατροπή του μικρού λιμένα τους για πέντε χρόνια σε εργοτάξιο φορτοεκφόρτωσης για τις κατασκευαστικές εργασίες στον Σκορπιό.

Πριν από έναν μήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε περιχαρής ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι εγκριτικές διαδικασίες για την επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό, το άλλοτε διάσημο νησί του Ωνάση και νυν απόκτημα του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

«Στηρίζουμε απόλυτα την επένδυση και με αγωνία περιμένουμε να τη δούμε να υλοποιείται και να απολαμβάνει ο ελληνικός λαός», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης. Τι μπορεί να απολαύσει ο ελληνικός λαός από ένα υπερπολυτελές συγκρότημα -VIP Exclusive Club- για «Κροίσους», που η κυριότερη χρήση του πλούτου τους είναι η (κατά Ανταμ Σμιθ) κραυγαλέα επίδειξή του, δεν είναι σαφές.

Ωστόσο, πέρα από επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς για μια «βαριά» τουριστική επένδυση στο «Εσωτερικό Αρχιπέλαγος Ιονίου» (ενταγμένο στο δίκτυο NATURΑ 2000), η πλειονότητα των κατοίκων της γειτονικής Λευκάδας όπως και του Μεγανησίου, όπου ανήκει διοικητικά ο Σκορπιός, προσβλέπουν σε έστω και έμμεσα οφέλη από την ανάπτυξη ενός «Μόντε Κάρλο» του Ιουνίου.

Αλλά όχι όλοι. Κάποιοι έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εργασιών κατασκευής του συγκροτήματος που έχουν ήδη ξεκινήσει. Και σίγουρα ανάμεσά τους είναι οι κάτοικοι στο Περιγιάλι της Λευκάδας. Το Περιγιάλι είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στην ανατολική ακτή του νησιού που έχει την τύχη να αντικρίζει τον Σκορπιό και τα άλλα νησάκια του μικρού αρχιπελάγους και την ατυχία να φιλοξενεί στην παραλία του ένα μικρό λιμανάκι, από όπου εδώ και ένα μήνα, σχεδόν καθημερινά, οχηματαγωγά πλοία μεταφέρουν βαριά οχήματα και υλικά στο «νησί του Ριμπολόβλεφ».

Φορτηγά

Ο Δήμος Λευκάδας, με δυο αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο (11/2020 και 1/2021) έχει παραχωρήσει στην εταιρεία «Μυκήναι Α.Ε.», που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Σκορπιού:

■ πρώτον, μια έκταση περίπου 450 τετραγωνικών μέτρων στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο στο λιμανάκι του Περιγιαλίου για την κατασκευή πλευρικής απόληξης (ράμπας) στον βόρειο προβλήτα. Η παραχώρηση γίνεται για πέντε χρόνια έναντι ετήσιου τιμήματος 5.000 ευρώ, και

■ δεύτερον, δικαίωμα χρήσης χώρου έκτασης 105 τ.μ. (70 μήκος και 1,5 πλάτος) στο κρηπίδωμα του λιμανιού για να δένουν τα πλοία που μεταφέρουν τα βαριά οχήματα και υλικά για τις κατασκευαστικές εργασίες στον Σκορπιό. Η παραχώρηση γίνεται για τρία χρόνια με ετήσιο τίμημα 10.000 ευρώ.

Αυτή η εκ πρώτης όψεως αθώα διπλή παραχώρηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων του Περιγιαλίου. Οι οποίοι, σε επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία συλλέγονται υπογραφές, διαμαρτύρονται γιατί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν έκανε καμιά διαβούλευση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του οικισμού, οι οποίοι θα πληγούν από τη μετατροπή του μικρού λιμανιού ουσιαστικά σε εργοτάξιο της εταιρείας «Μυκήναι».

Οι υπογράφοντες θυμίζουν ότι το λιμανάκι δεν είναι κατασκευασμένο για Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 110 μικρά τουριστικά και αλιευτικά σκάφη, με τους περιορισμούς που επιβάλλει επιπλέον το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή υπάγεται στο δίκτυο NATURA 2000. Φοβούνται εύλογα ότι θα χάσουν ακόμη και τη μικρή αμμώδη παραλία όπου κάτοικοι και τουρίστες πηγαίνουν για μπάνιο ή έναν περίπατο στο λιμάνι.

Αναρωτιούνται δε γιατί η εταιρεία «Μυκήναι» δεν αξιοποιεί την ιδιόκτητη έκταση που διαθέτει στο Νυδρί με πρόσβαση στη θάλασσα και τον επαρχιακό δρόμο. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας... αν τούτο γίνει θα είναι το τέλος της ανάπτυξης της περιοχής μας», καταλήγει το κείμενο υπογραφών.

Εν κρυπτώ

Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείονται και νομικές ενέργειες από θιγόμενους επαγγελματίες, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι και το τοπικό συμβούλιο (Πλατυστόμων), με ομόφωνη απόφασή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο εξέφρασε «κάθετα τη διαφωνία του για τη χρήση της παραλίας του Περιγιαλίου χωρίς καν να ενημερωθεί η τοπική κοινότητα».

Δεν είναι σαφές αν η απόφαση αυτή έφτασε και ελήφθη υπόψη από τον Δήμο Λευκάδας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τη θέση του δημάρχου Λευκάδας για το θέμα, ο οποίος μέχρι χθες δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί μας). Ακόμη, δεν είναι γνωστό αν ζητήθηκε η γνώμη και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας, που έχει στην ευθύνη του από το 2018 και το «εσωτερικό αρχιπέλαγος Ιονίου».

Σαφή θέση κατά της παραχώρησης πήρε πριν από λίγες μέρες και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, επισημαίνοντας ότι η χρήση του λιμανιού ως σταθμού φορτοεκφόρτωσης θα οδηγήσει στην πράξη στην πλήρη «κατάληψή» του. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η εκχώρηση γης και θάλασσας στον Ριμπολόβλεφ μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις αποκλεισμού ανάλογες με αυτές της απαγόρευσης πλεύσης σε ψαράδικα και άλλα πλοιάρια ανάμεσα στον Σκορπιό και το Σκορπίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad