Νώντας Νικάκης: Μνήμες από τη φωνή του πατέρα μου ιερέα ΠΑΠΑ-ΝΙΚΑΚΗ ψάλλοντας: "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου" - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

30 Απριλίου 2021

Νώντας Νικάκης: Μνήμες από τη φωνή του πατέρα μου ιερέα ΠΑΠΑ-ΝΙΚΑΚΗ ψάλλοντας: "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου"του Νώντα Νικάκη

Αγαπητοί συγχωριανοί Τρυφιάτες, Βονιτσάνοι και συμπατριώτες Ξηρομερίτες,
Πολλές φορές μου ζητήσατε το τροπάριο "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου" με τη φωνή του πατέρα μου ιερέα, ο οποίος ήταν γνωστός με το όνομα ΠΑΠΑ-ΝΙΚΑΚΗΣ και το οποίο όταν το άκουγες σε έπιανε ρίγος και έντονη συγκίνηση....

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ....


Ήταν καλλίφωνος, προικισμένος με ωραία και μελωδική φωνή και σοβαρό Εκκλησιαστικό ψαλτικό ύφος και πάντα έψαλε με σεβασμό προς την παράδοση με ιεροπρέπεια και κατάνυξη.

Πραγματικά από μικρό παιδί πάντα περίμενα με αγωνία την μεγάλη Πέμπτη τον Παπα-Νικάκη να ερμηνεύει το συγκεκριμένο τροπάριο το οποίο αποτελεί και την κορυφή της ακολουθίας των 12 ευαγγελίων και πληρεί όλη την πνευματική ατμόσφαιρα και κορυφώνει τα φρικτά πάθη του κυρίου και αισθανόμουν κατάνυξη, δέος και συγκίνηση.....

Στην Κατούνα το 1963 που τιμήθηκε ο ιερέας Παπα-Νικάκης για την εθνική προσφορά του στην εθνική αντίσταση


Παπα-Γιώργης Νάκος 1888-1973 Εφημέριος Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΣ και Παπα-Δημήτρης Νικάκης 1908-1990 Εφημέριος Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΦΟΥ

ΟΙ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Οι ιερείς εκείνης της περιόδου, όλοι ανεξαιρέτως προέρχονταν από το ψαλτήρι και είχαν μεγαλώσει μέσα στην εκκλησία και συνάρπαζαν τους πιστούς με την μελωδική και έντονη φωνή τους και ευφραινόταν οι καρδιές των πιστών και χωρις μικροφωνικές συσκευές που αλλοιώνουν τις φωνές αλλά υπήρχαν μόνο εντοιχισμένες στάμνες που ενίσχυαν τη φωνή.

Στην λατρευτική και λειτουργική τους ζωή ήταν προσηλωμένοι στο τυπικό της εκκλησίας και τηρούσαν αυστηρά την παράδοση.

Επί τη ευκαιρία θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και σε άλλους παπάδες μερακλήδες και καλλίφωνους και άριστους λειτουργούς Ξηρομερίτες όπως ο Παπα-Λαπατάς από τον Αετό, ο Παπα-Νάκος από την Κατουνα και ο Λεβέντης Παπα-Βλαχομήτρος από τις Φυτείες και ο Παπα-Μπώκος απο το Μοναστηράκι.

Έτυχε να ακούσω και τον Παπα-Νάκο και τον Παπα-Μπώκο και θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι μετά τα άγια στο δεύτερο μέρος της θείας λειτουργίας αρχίζοντας από το ΑΓΓΕΛΟΝ ΕΙΡΗΝΗΣ χρησιμοποιούσαν την μουσική κλίμακα ΜΙΝΌΡΕ που σημαίνει μουσικό ύφος θλιμμένο.

Τέλος και σήμερα έχω ξεχωρίσει κάποιους ιερείς με αυτά τα χαρακτηριστικά που προϋπήρξαν ψάλτες και είναι καλλίφωνοι και άριστοι και στο ιεροτελεστικό τμήμα της λατρείας όπως π.χ.: ο Παπα-Μανιαβός απο τον Αετό, ο Παπα-Βασίλης Ζάρος στο Θύρρειο και ο παπα-Θόδωρος Κτίστης στην Τρύφου.


ΟΤΑΝ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑ-ΝΙΚΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΤΟ 1963


  
Συνοδεύω το δημοσίευμα με δυο ιστορικές φωτογραφίες στην Κατούνα το 1963 που τιμήθηκε ο πατέρας μου, ο ιερέας Παπα-Νικάκης για την εθνική προσφορά του στην εθνική αντίσταση.

Το μετάλλιο απονέμεται από τον Στρατηγό Μπούρο απο την Σταμνά Μεσολογγίου Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.
 
Τέλος προτίμησα να αναρτήσω την συγκεκριμένη φωτογραφία με την παράκληση να αναγνωρίσουμε το μικρό κοριτσάκι τότε 10 χρονών και σήμερα 66 ετών περίπου.


ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad