Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

16 Δεκεμβρίου 2021

Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών


Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών:

«Κατ’ αρχάς να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα και το 2022 ει δυνατόν άνευ πανδημίας και να έχουμε όλοι υγεία.

Είμαι πολύ ευτυχής που προσκλήθηκα στο σημερινό σας συνέδριο. Πολλοί δεν το θυμούνται. Βλέπω απέναντι τη φίλη μου, τη Μαρίνα Πέτρου. Θα το θυμάται σίγουρα. Για ένα μικρό διάστημα του πολιτικού μου βίου υπήρξα και Υπουργός Αλιείας, καθόσον είχα αυτήν την αρμοδιότητα ως χαρτοφυλάκιο την εποχή της Κυβερνήσεως Παπαδήμου.

Και είχα ήδη από τότε διαγνώσει τις τεράστιες δυνατότητες που ο κλάδος αυτός έχει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αν και τότε ακόμα ο κλάδος ήταν πριν την εξυγίανσή του και είχε πολύ μεγάλα προβλήματα χρηματοδοτικά, όπως και όλη η χώρα εκείνη την περίοδο. Θυμίζω ότι ήταν η εποχή της κορύφωσης της κρίσης.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ένα πολύ πιο υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Έχουν εισέλθει κεφάλαια από το εξωτερικό, έχει υπάρξει εξυγίανση των πιο σημαντικών εταιρειών και έχουν ξεκινήσει ήδη σημαντικές επενδύσεις.

Αυτό που μπορώ να σας πω εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και που πιστεύω η αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας το γνωρίζει, είναι ότι εγώ προσωπικά, το Υπουργείο στο σύνολο, ο Αναπληρωτής μου ο Νίκος Παπαθανάσης και όλες μας οι υπηρεσίες, όπου χρειάστηκε να παρέμβουμε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να μη χάνεται κρίσιμος χρόνος για τις επενδύσεις, το έχουμε ήδη κάνει.

Λέω ένα τελευταίο παράδειγμα, γιατί βλέπω απέναντι το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον κ. Μπακογιάννη, με τον οποίον είχαμε τη σχετική συνεργασία, στην περίφημη έκδοση της ΠΟΑΥ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας) για τις Εχινάδες απέναντι από στον Αστακό.

Υπήρξε μεγάλη διαβούλευση, και διακυβερνητική, για να μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικού τύπου επενδύσεις σε εκείνη την περιοχή. Από τη μία, μεγάλη τουριστική επένδυση και από την άλλη, μία πολύ μεγάλη επένδυση στις ιχθυοκαλλιέργειες, έτσι ώστε να δείξουμε ότι δεν είναι αναγκαστικό ο ένας κλάδος να ανταγωνίζεται ή να εμποδίζει τον άλλον, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Όλοι αυτοί οι κλάδοι αποτελούν μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Τώρα λοιπόν για να απαντήσω και ευθέως στο ερώτημά σας, κυρία Πυργιώτη: Ναι, υπάρχει στρατηγικό πλάνο και έχει έρθει και η ώρα να γίνει και σοβαρή εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο κομμάτι των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Θα καταστήσουν την ελληνική βιομηχανία της ιχθυοκαλλιέργειας πολύ περισσότερο ανταγωνιστική σε σχέση με το παρελθόν».

«Ακούει ο κόσμος, όχι τόσο οι φορείς του κλάδου που καταλαβαίνουν περισσότερο, όσο αυτοί που μας παρακολουθούν και από το διαδίκτυο και δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι: Παράταση, παράταση, παράταση, σου λέει: τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Όλο παρατάσεις δίνουν;

Δεν είναι τόσο απλό το χωροταξικό. Διότι από την ώρα που πρωτοπέρασε από το ΣτΕ και φτιάχτηκε το πρώτο γενικό πλάνο του χωροταξικού, μέχρι να φτάσει να γίνει η κάθε ΠΟΑΥ, στην κάθε περιοχή, έχουν παρέλθει χρόνια, έχουν γίνει νέες επενδύσεις, έχουν υπάρξει μεταβολές. Άρα, λοιπόν, ένα κεφάλαιο είναι να φτιάξεις το χωροταξικό. Ένα άλλο κεφάλαιο είναι να το φτιάξεις σωστά.

Υποστηρίζουμε ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση κι εγώ ως Υπουργός αναφανδόν τον κλάδο καθώς είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την οικονομία της Ελλάδας – και στο μέλλον θα είναι ακόμη περισσότερο.

Επίσης, μπορώ να σας πω ότι μας εκπροσωπεί και επαξίως στο εξωτερικό προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και κύρος στη χώρα μας. Έλληνες επιστήμονες που αποκτούν τεχνογνωσία εδώ, βγαίνουν στο εξωτερικό, πιάνουν δουλειά και ξέρουν τη δουλειά. Μηχανήματα που παράγονται από εταιρίες εδώ, εξάγονται στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνο το κέρδος από την πώληση των ψαριών αυτό καθ’ αυτό. Είναι πολύ μεγαλύτερη η προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.

Επιθυμία μου - και αυτό το έχω συζητήσει με τον Σίμο- είναι να δοθεί παράταση ενός έτους, την τελευταία που μπορούμε να πάρουμε. Όμως, θέλουμε πολύ νωρίτερα μέσα στο χρόνο να έχουμε εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα.

Και για να μπορέσει ο κλάδος να σχεδιάσει τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις πρέπει να ξέρει ακριβώς το περιβάλλον και που μπορεί να πάει να φτιάξει τι. Αλλιώς δεν μπορεί να σχεδιάσει κανένας επενδυτής καμία μεγάλη επένδυση. Και αυτό είναι πάντοτε το πρόβλημα στην Ελλάδα γιατί τα κάνουμε όλα εκ των υστέρων και λίγο εξαμβλωματικά. Πιστεύω όμως ότι έχετε δει όλοι ότι η βούληση της Κυβερνήσεως αυτής είναι να βρει άμεσα λύσεις.

Και ναι, θα το ξαναπώ, επειδή εγώ δεν είμαι στο χαρτοφυλάκιο του Σίμου, έχω ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο: Δεν θεωρώ τις ιχθυοκαλλιέργειες βλαπτικές για την ανάπτυξη άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Καθόλου βλαπτικές μάλιστα. Η αντίληψη ότι η ιχθυοκαλλιέργεια ανταγωνίζεται τον τουρισμό για να το πω πολύ απλά είναι λανθασμένη αντίληψη, δεν είναι αληθής».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=UhG9XCYyZF4




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad